LOBIRANjE DA ZEMLjE INTERMARIJUMA BUDU GASNI CENTAR EVROPE

TOMISLAV KARAMARKO / DžEJMS DžEJ KARAFANO LNG terminal na Krku mogao bi vršiti ogromni...

TOMISLAV KARAMARKO / DžEJMS DžEJ KARAFANO

LNG terminal na Krku mogao bi vršiti ogromni uticaj u ime energetske bezbednosti i stabilnosti regiona

Evropa je vezana za ruske energente. Prošle godine Evropska unija je preko Rusije obezbedila 34 odsto svog gasnog uvoza, što je značajno povećanje u odnosu na 2015. Evropske zemlje, poput Bugarske, Finske, Grčke, Estonije, Letonije, Litvanije, Srbije i Slovačke, ostaju zavisne od Rusije, preko koje pribavljaju više od 60 odsto ukupnog uvoza prirodnog gasa.

Pored toga, Rusija se ne libi da koristi energetiku kao jedan od svojih aduta, obustavljajući snadbevanje gasom kako bi došla do željenog rešenja u političkim sporovima. Na primer, Moskva je obustavila snadbevanje Ukrajine prirodnim gasom 2006, 2009, 2014. i 2015. godine, jer se ta zemlja trudila da svoju politiku uskladi sa Zapadom. Rusija je takođe smanjila isporuke prirodnog gasa Austriji, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj kad su ove zemlje 2014. godine podržale Ukrajinu.

Evropska energetska zavisnost od Rusije nije u skladu sa interesima Evrope i SAD. Pad evropske gasne proizvodnje, kojem se ne nazire kraj, govori sam za sebe. Prošle godine, na primer, državna kancelarija za statistiku u Holandiji izvestila je da je potrošeno 80 odsto nacionalnih rezervi prirodnog gasa.

Ipak, postoji način da Evropa, uz pomoć izvoza američkih energenata i uz izgradnju novih važnih postrojenja, postane energetski nezavisnija. Jedna od potencijalnih ulaznih tački za američki tečni prirodni gas (LNG) je Hrvatsko ostrvo Krk. Planirana izgradnja postrojenja za uvoz LNG na Krku bi u početku omogućila isporuku dve milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Strateška lokacija ostrva Krk omogućila bi distribuciju tečnog prirodnog gasa kako zapadno (u zemlje poput Italije i Francuske), tako i istočno, u druge balkanske države. Tako obećavajuća lokacija jedan je od razloga što je za projekat izgradnje terminala EU već obezbedila preko 100 miliona evra.

Terminal bi omogućio da Hrvatska sa svojim najbližim saveznikom – SAD – izgradi dublje energetsko partnerstvo. Kombinacija gasnih postrojenja i partnerstva povećala bi bezbednost i prosperitet obe zemlje u narednim decenijama.

Svi znakovi su pozitivni. Predsednik Tramp je podržao projekat tokom nedavnog sastanka sa liderima Centralne i Istočne Evrope. Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je uzvratila podršku.

Izjava predsednika Trampa: „SAD nikada neće koristiti energente za vršenje pritiska na vaše zemlje niti možemo drugima dozvoliti da to čine“, ključna je za razumevanje koliko je ovaj projekat značajan za Hrvatsku, EU i SAD.

Terminal na Krku bi se pridružio terminalima Klajpeda u Litvaniji i Svinoujšće u Poljskoj, kao ključnim kapijama za američki uvoz prirodnog tečnog gasa. Ova tri postrojenja mogla bi da doprinesu smanjenju pritiska Kremlja na Evropu.

Zato nije iznenađenje što Rusija lobira za završetak drugog energetskog projekta – cevovoda Severni tok-2, koji će dnom Baltičkog mora povezati Rusiju i Nemačku. Taj projekat, međutim, niti je ekonomski neophodan niti geopolitički promišljen potez.

Budući da evropske zemlje reinvestiraju u bezbednost, sveobuhvatan pristup zahteva razvoj alternative ruskim energentima. Tajming ne može biti bolji. Prvi put u poslednjih nekoliko decenija Amerika postaje neto izvoznik energenata. Povećanje američkih energetskih isporuka Evropi dodatno će zbližiti atlantske saveznike, poboljšati energetsku bezbednost i dovesti do stvaranja poslova i ekonomskog rasta na obe strane Atlantika.

intermariumLNG terminal na Krku bi učinio mnogo više od stvaranja enormnih ekonomskih prilika za Hrvatsku i SAD. Mogao bi vršiti ogromni uticaj u ime energetske bezbednosti i stabilnosti regiona.

Tomislav Karamarko je osnivač i predsednik Hrvatskog instituta za sigurnost i prosperitet

Džejms Džej Karafano je potpredsednik Fondacije Heritidž, zadužen za istraživački program tink-tenk centara o pitanjima nacionalne bezbednosti i spoljnih odnosa

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

 

The National Interest

Svet
Pratite nas na YouTube-u