DIKOVIĆ: NUĐENA MI JE ABOLICIJA U ZAMENU ZA PRIZNANjE KRIVICE

Dikić: Glavni tužilac Katnić je nudio da budem totalno aboliran iz postupka, da ne...

Dikić: Glavni tužilac Katnić je nudio da budem totalno aboliran iz postupka, da ne budem procesuiran, u zamenu za saradnju

Optuženi za navodni državni udar Bratislav Dikić izjavio je juče tokom suđenja da mu je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić obećao da će, u slučaju da prizna krivicu, biti potpuno aboliran, naglasivši da će to uraditi lično predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Ovo je činjenica nad kojom se ne smije napraviti previd – koja je uloga predsjednika Crne Gore u montiranju „državnog udara“ i „pakovanja“ krivice, odnosno aboliranja onih kojima je ponuđena saradnja? Dikić je juče posvjedočio (53:00) da je Katnić garantovao upravo autoritetom i položajem predsjednika države.

„Glavni specijalni državni tužilac Katnić je meni nudio da budem totalno aboliran iz postupka, da ne budem procesuiran, a da pomognem da se ti neki ljudi… da opozovem neke ljude,“ svjedočio je juče Bratislav Dikić, nakon što je Katnić prekinuo njegovo izlaganje, pokušavajući da ga navede na odgovor, i odgovorio mu:

„Tačno je, ponudili ste specijalni državni tužioče, ali ja nisam bio u situaciji da ja niti koga poznajem, niti znam da postoji neka kriminalna grupa.“

On je, boreći se za svoje pravo da da izjavu do kraja, tj. da mu sudija Mugoša dozvoli da završi, napomenuo da je to važno, jer su mu u razgovoru 12. novembra, kojem su prisustvovali on, specijalni tužilac Saša Čađenović i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, data „velika obećanja“, da će mu Čađenović „upodobiti izjavu sa izjavom Saše Čađenovića“ te da će lično predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisati aboliciju (na snimku, 1:03:00 i dalje, i 1:23:00-1:25:00).

Dikić je više od 20 minuta pokušavao da završi rečenicu, pokušavao dati izjavu o ulozi Vujanovića, ali sudija Mugoša to nije dozvolila:

„Nećemo da govorimo o sadržini vašeg sporazuma. Vaš je sporazum propao i to sud ne interesuje!

Postavlja se opravdano pitanje – da li je sudija Mugoša time pokušala da zaštiti predsjednika Vujanovića?

Da je „državni udar“ smišljen u kuhinji tajne policije, DPS vođa i SDT, građanima Crne Gore je više nego očigledno. Sasvim je očigledno da je mastermajnd cijelog „projekta“ bivši premijer Milo Đukanović. Ipak, nekako smo svi zaboravili na Vujanovića.

Podsjetimo, Đukanović je u početku tvrdio je za „državni udar“ čuo preko medija, da bi se krajem januara ove godine predomislio i rekao da je o tome znao nekoliko dana ranije. Kao i Katnić, i Đukanović je mijenjao svoje izjave. Za „državni udar“ nije znalo ni Ministarstvo odbrane Crne Gore, koje je pored MUP-a dužno da štiti građane, a da je tadašnja ministarka odbrane bila iznenađena kad su je u NATO-u pitali o tome.

Stoga se pitamo: koliko je znao Vujanović, koji je tek juče pomenut? Da li ništa nije znao ili jeste znao sve i to danima ranije? Kolika je njegova umiješanost u montiranju farse nevinim ljudima? I ako jeste, nije li vrijeme za njegovu ostavku?

Ne sumnjamo, da bi, u slučaju da je Dikić prihvatio ponudu Vujanović potpisao.

Vujanović je gostujući na TV Pink u decembru prošle godine kazao da „životna sudbina“ Katnića zavisi od predmeta „državni udar“ i napomenuo da je ovo „predmet koji je sasvim sigurno među najznačajnijima u istoriji crnogorskog pravosuđa, svakako najznačajniji nakon nezavisnosti Crne Gore“ – međutim ova njegova rečenica se može tumačiti na dva načina. Ako se ispostavi umiješanost i predsjednika republike u farsi „državnog udara“, onda će to zaista i biti najznačajniji predmet u savremenoj istoriji crnogorskog pravosuđa.

Izvor In4s, 07. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u