ČEKA LI NAS NOVI UDAR GLOBALNE KRIZE?

Naftni fond, koji planira da izađe iz obveznica 23 države, trenutno upravlja s 987...

Naftni fond, koji planira da izađe iz obveznica 23 države, trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno dug

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države sveta.

Među njima su Japan, Švajcarska i Kanada, a taj potez bi moglo izazvati udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu Norges Banka u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, a objavljenom pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti.

Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno dug.

Predlog se temelji na mišljenju kako nema koristi od raspršenosti obvezničkih ulaganja. “Dugoročno, dobit od široke međunarodne raspršenosti je značajna za deonice, a umerena za obveznice. Za investitora koji ima 70 odsto imovine uložene u deonice, smanjenje rizika raspršenošću obvezničkih ulaganja u velik broj valuta je maleno”, smatra Norges Bank.

Predlog još mora odobriti vlada. Ako do toga dođe, to ne znači da će fond odmah krenuti u rasprodaju obveznica. Međutim, analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana, te rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke Nomura smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Uticaj na rastuće države bio bi još značajniji s obzirom na 56 biliona dolara njihovog duga. Prema podacima sa zvanične stranice, Naftni fond ne poseduje hrvatske obveznice, ali poseduje deonice 10 kompanija ukupno vredne 34 miliona dolara.

Najveća su ulaganja u Hrvatski telekom, Adris i Ledo. Od država u okruženju fond poseduje slovenske obveznice od 568,8 miliona dolara, te mađarske obveznice od 206,7 miliona dolara.

Izvor Poslovni dnevnik/B92, 08. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u