SNIMA SE IGRANI FILM O SRBIJI U PRVOM SVETSKOM RATU

Zaspanka za vojnike je direktna, patriotska, pomalo patetična priča ispričana bez naknadne političke pameti,...

Zaspanka za vojnike je direktna, patriotska, pomalo patetična priča ispričana bez naknadne političke pameti, kaže reditelj filma Predrag Gaga Antonijević

Snimanje dugo najavljivane sage o herojstvu i stradanju srpske vojske u Prvom svetskom ratu, filma Zaspanka za vojnike počelo je ovih dana u Beloj Crkvi. Ovu potresnu priču, nastalu na osnovu romana Srpska trilogija Stevana Jakovljevića, režira Predrag Gaga Antonijević, reditelj filmova Spasilac, Mala, Balkan ekspres 2, koji za Sputnjikovu Orbitu kulture otkriva da je sa Natašom Drakulić pre nekoliko godina „ničim izazvan“ počeo da radi scenario za Zaspanku.

Za filmsku priču čiji su prvi kadrovi snimljeni ovih dana Antonijević kaže da je veoma emotivna i patriotska; govori o mladim ljudima koji idu u rat bez pitanja gde i zašto idu.

„Jednostavno, otadžbina zove i ne postoji naknadna politička pamet, što je danas postalo veoma moderno kada gledaš na neke događaje iz naše istorije da se pronalaze razlozi za omalovažavanje nekih momenata. Toga ovde nema. Ovo je direktna, patriotska, pomalo patetična priča. Dosta ljudi koji su čitali scenario kažu da su čitajući neke delove zaplakali“.

Podsetimo da filmsku ekipu, pored mladih glumaca Marka Vasiljevića i Vuka Jovanovića, čine i „veterani“ poput Aleksandra Berčeka, Radoša Bajića, Ljubomira Bandovića, Aleksandra Đurice…

Da je Prvi svetski rat bio jedna vrsta opsesivne teme za Gagu Antonijevića svedoči i njegova dugogodišnja namera da ekranizuje srpski Rat i mir, čuveni roman Vreme smrti. Sa piscem Dobricom Ćosićem je razgovarao, dogovarao detalje, ali to nikada nije realizovano. Pitamo ga da li je na neki način Jakovljevićeva Trilogija nadomestak za ovu neostvarenu želju.

„Pre petnaestak godina imao sam razgovore sa Dobricom o Vremenu smrti, pa onda ponovo, nekoliko godina pred njegovu smrt. I dan-danas tvrdim da Vreme smrti, zajedno sa Korenima, konstituiše epohalnu TV seriju koju bi neka ozbiljnija zemlja radila već peti put za nove generacije i sa novim glumcima. To je naša Saga o Forsajtima, u kojoj se u priči o jednoj porodici prelama prelazak Srbije iz feudalnog u građansko društvo kroz vihore rata. Ima sve elemente fenomenalne TV serije. To se, međutim, nije desilo, i ja sam, na neki način, posle toga otišao u Trilogiju. Meni je žao što se Vreme smrti neće snimati, bar zasad izgleda tako. Čudno mi je da ta knjiga postoji tolike decenije kao inspiracija za mnoge generacije, a da nije došla na red. Uvek bih se odazvao pozivu da to snimam“.

A pre početka rada na filmu Zaspanka za vojnike Antonijević je završio snimanje druge sezone serije Ubice mog oca, čijih je prvih deset epizoda izazvalo veliku pažnju javnosti. Zagonetno se osmehujući na pitanje ko je ubica oca inspektora Jakovljevića, reditelj kaže da će se odgovor saznati tek u trećoj sezoni, nakon što se neki segmenti priče još više zakomplikuju.

„Nešto će da se razreši, nešto će više da se zakomplikuje, ali mislim da će i treća sezona koju smo gotovo sklopili – takođe ponuditi puno zabave. Oni koji su pročitali scenario kažu da je druga sezona zanimljivija od prve“.

Za nestandardni format serije koji dugo postoji na svetskim televizijama ali ne i kod nas, Antonijević kaže da mu je bio veoma inspirativan.

„Krimi serije su pedeset odsto igranog programa na Zapadu, ali kod nas to nije zaživelo i do serije Ubice moga oca nije bilo prisutno na našim televizijama. Bilo mi je izazovno, taj žanr sam jako puno pratio i zavoleo radeći i živeći u Americi. U prvoj sezoni postoje tri ravni cele priče. Prva je ko je ubica. Druga ravan je društvena kritika i angažman cele priče. Sve to, cela priča se našla u okviru velikog biznisa itd. U drugoj sezoni zalazimo malo u sport i estradu, a u trećoj u sudstvo i tužilaštvo. To su segmenti koji dosad kod nas nisu bili izloženi nekoj vrsti analize na filmu i na televiziji. Mislim da naši televizijski programi nisu pratili tu realnost, tu koja je ljudima nametnuta, koju žive svaki dan, a sada samo imaju šansu da je vide na televiziji“.

Da li je onda ta činjenica da igrana TV serija deluje dokumentarno, jer su njena i naša realnost podudarne, i razlog njene velikoj popularnosti? Gaga Antonijević smatra da se drugačije ne bi mogla držati pažnja gledalaca.

„Zamislite da u deset sati u deset epizoda imate samo to – ko je ubica. Moralo je da se ponudi i nešto drugo, da gledaoci osete da je to što gledaju život koji oni žive i koji prepoznaju. Mislim da je to tajna uspeha prve sezone, a verovatno će se taj model pokazati uspešnim i u drugoj i trećoj sezoni. Nije nebitno, postoji i treća ravan celog tog koncepta, a to je ljudska priča o ljubavi. Imamo glavnog junaka između dve žene, zatim dilemu ko mu je pravi otac… Refleksija realnosti i života koji živimo je i to što likovi nisu jednodimenzionalni, jedni dobri a drugi loši, iza svakog od njih krije se poneki mali đavo, iza svakog lošeg nešto dobro i obrnuto“.

Raduje reditelja Antonijevića i to što je pesma iz serije koju peva Halid Bešlić postala hit i što je, umesto spota, prate kadrovi iz serije, sa Vukom Kostićem i Ninom Janković.

„Želeli smo da imamo samo jednu narodnu pesmu, ali nekako kultivisanu. Prošle godine mi se pesma Ja bez tebe ne mogu da živim učinila zanimljivom. Niko ne zna šta će biti hit, ni pevač koji je peva, ni oni drugi koji produciraju ili slušaju, ali tako je ispalo. Ova nam se pesma učinila i tematski i emotivno dobra i tačna za tu scenu. Posle se ispostavilo da je postala neverovatan hit, na našem sajtu je imala skoro deset miliona pregleda, plus ne znam koliko miliona na Halidovom. Kako sam čuo, u Hrvatskoj je na nju snimljena i reklama. Definitivno je ispala neka vrsta regionalnog hita. I dobar spoj, korisno i za pesmu i Halida i za nas. Jedno je podržalo drugo“.

Za kraj pitamo Antonijevića kakva je sudbina filma Janjičar, koji je imao nameru da snima sa Kristijanom Bejlom. Da li se i od toga odustalo?

„Bejl je veliki glumac, srpski zet, prijatelj i mi smo mnogo pričali na temu Janjičara. Otkad sam počeo da pišem taj scenario učestvovao je u tome i zainteresovan je da radi, samo treba da nađemo vreme. Mislim da će se Janjičar snimati dogodine, i to ovde. Ne znam da li će biti sa Kristijanom Bejlom, ali će svakako biti snimljen. To je moj najdraži scenario, dvadeset i nešto godina sam ga slagao, i siguran sam da će biti realizovan“.

 

Autor Dejana Vuković
Izvor Sputnjik, 10. 9. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u