BEZBEDNOSNA SARADNjA SRBIJE I KINE

Impresivna delegacija NR Kine u Beogradu pokazuje koliku pažnju Kina poklanja saradnji u oblasti...

Impresivna delegacija NR Kine u Beogradu pokazuje koliku pažnju Kina poklanja saradnji u oblasti bezbednosti sa Srbijom

Potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Srbija i Kina produbiti saradnju u oblasti bezbednosti.

On je nakon sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove Mengom Đijendžuom novinarima u Palati Srbija rekao da je s Mengom razgovarao o važnim pitanjima – borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma, i kako iskoristiti nove i -savremene tehnologije kako bi bili efikasniji u ovoj borbi.

Podsetio je da je MUP započeo saradnju sa kineskom kompanijom Huavej u okviru projekta „Bezbedan grad”, gde ćemo kroz sistem kamera i različitih softvera imati bolju kontrolu saobraćaja i efikasniju borbu protiv organizovanog i drugih vidova krimiunala, kao i sprečavanja krivičnih dela.

Kako je rekao, Meng predvodi impresivnu delegaciju, jer su u njoj i zamenik ministra javne bezbednosi, zamenik ministra državne bezbdnosti, pomoćnik ministra spoljnih poslova i generalni sekretar saveta bezbednosti, što, primetio je Stefanović, pokazuje koliku pažnju poklanja Meng ali i Kina saradnji u oblasti bezbednosti sa Srbijom.

Navodeći da je s gostom razgovarao o saradnji u suprostavljanju terorizmu i estremizmu, Stefanović je rekao da će MUP produbiti i nastaviti da jača odnose s Ministarstvom javne bezbednosti Kine, što će omogućiti bolju razmenu informaciju o svima koji bi mogli da ugroze bezbednost naših zemalja.

„To važi i za razmenu informacija u cilju odlučnog suprotstavljanja potencijalnom teorizmu i estremizmu za sve koji bi mogli da pomisle da naše zemlje mogu da budu laka meta”, naveo je Stefanović.

Zahvalio je Mengu na ponudi da kineski instruktori dođu u Srbiji, kao i da naši ljudi idu u Kinu na obuku kako bi naša policija bila efikasnija.

Takođe, dodao je, Srbija je veoma zahvalna Kini na pricipijelnom stavu da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, te istovremenonželi da produbi u svim oblastima saradnju.

„MUP i svi bezbednosti organi će pružiti bezbednost i maksimalnu zaštitu kineskim privrednicima i turistima, kojih je sve više i svima koji hoće da investiraju u našu zemlju. Želim da uverim naše goste da u svetlu naših sve bližih bratskih odnosa mogu da računaju na Srbiju i MUP u svakom trenutku”, poručio je Stefanović.

Meng je novinarima preneo da je na sastanku dogovoreno da će Srbija i Kina preduzeti jake mere u suzbijanju organizovanog i prekograničnog kriminala, te da će se zajedno suprotstaviti terorizmu.

U okviru strateškog partnerstva Srbije i Kine, objasnio je, organi sprovođenja zakona i bezbednosti dve zemlje dalje će jačati međusobnu saradnju.

Meng je preneo prijateljski pozdav predsednika Kine Si Đinpinga bratskom i prijateljskom narodu Srbije, navodeći da je i daanašnji susret bio prijateljski i uspešan, te da je postignut konsenzus o više važnih pitanja.

„Kineska vlada je posvećena daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom”, poručio je Meng dodajući da će organi bezbednosti dve zemlje produbljivati saradnju kako bi povećali bezbednost svojih građana, ali i doprineli većoj bezbednosti u okruženju.

Zajedno ćemo obezbediti interese naših zemalja i naših građana, zaključio je Meng.

Stefanović i Meng položili vence
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i specijalni izaslanik predsednika NR Kine i sekretar Centralne komisije za političke i pravne poslove Meng Đijendžu položili su danas vence na spomen ploču, podignutu u znak zahvalnosti NR Kini i u znak sećanja na poginule kineske državljane tokom bombardovanja 1999. godine.

Stefanović je u nedelju uveče Menga dočekao je na aerodromu „Nikola Tesla” i rekao da će njegova poseta Srbiji biti prilika da razgovaraju kako da se popravi stanje bezbednosti i kako da se unapredi saradnju između dve države.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Meng je, tom prilikom, zahvalio Stefanoviću na dobrodošlici i na „pažljivoj pripremi ove posete” i dodao da između Kine i Srbije postoji dugo, tradicionalno prijateljstvo, kao i saradnja. (Tanjug)

 

Izvor Tanjug, 11. 9. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u