U PARIZU DEMONSTRACIJE ZBOG MAKRONOVOG NEOLIBERALNOG ZAKONA

To je prvi protest protiv predložene reforme francuskog predsednika Pariska policija upotrebila je suzavac...

To je prvi protest protiv predložene reforme francuskog predsednika

Pariska policija upotrebila je suzavac za rasterivanje protesta protiv reformi radnog zakonodavstva, prenosi dopisnik RIA Novosti iz Pariza. Na ulicama francuske prestonice danas se održavaju demonstracije protiv reformi zakona o radu koje planira Emanuel Makron.

Kolona pešaka, u kojoj je nekoliko desetina hiljada ljudi, uputila se od Trga Bastilje ka Trgu Italije oko 14.00 sati po lokalnom vremenu.

Šetnja protiče u prilično mirnoj atmosferi, ali se mladi ljudi odeveni u tamnu odeću sukobljavaju s policijom koja prati kolonu. Huligani pale dimne bombe i uzvikuju uvredljive parole, a policija odgovara suzavcem.

Učesnici protesta nanose štetu radnjima na bulevaru kojim ide povorka, ostavljajući zapise markerima ili bojeći objektive uličnih kamera za video-nadzor.

Generalna konfederacija rada, jedan od najvećih sindikata u Francuskoj, pozvao je svoje članove na štrajk, a na ulicama su i studenti i radnici iz nekoliko oblasti. To je prvi protest protiv predložene reforme francuskog predsednika.

Francuska policija rasporedila je na ulice Pariza mobilne policijske jedinice.

Na hiljade sindikalnih aktivista već je jutos protestovalo u Marseju, Arveu i drugim francuskim gradovima.

 

Izvor Sputnjik, 12. 9. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u