„NENORMALNA NACIJA”

ČILTON VILIJAMSON MLAĐI Nacija koja se ne usuđuje da izgovara svoje ime nalik je...

ČILTON VILIJAMSON MLAĐI

Nacija koja se ne usuđuje da izgovara svoje ime nalik je na nestabilnu hemijsku mešavinu, spremnu da eksplodira u bilo kom trenutku

Od ponovnog ujedinjenja istočne i zapadne Nemačke 1990. godine, Nemci raspravljaju o tome da li njihova zemlja ikada može opet biti „normalna”. Trenutno najprodavanija knjiga u Nemačkoj – Finis Germania – Rolfa Petera Ziferlea, bivšeg levičarskog intelektualca koji je izvršio samoubistvo pre njenog objavljivanja, tvrdi da je od 1945. godine nemački narod od sebe napravio žrtvu na isti način na koji su Nemci i drugi antisemiti žrtvovali jevrejski narod.

Kao što su preci savremenih Nemaca označili Jevreje kao neiskorenjive i večne krivce za Raspeće, napisao je Ziferle, tako su i sebe zauvek osudili za holokaust i negirali da treba ikada da opet budu „normalni”. Ova teza proglašena je za antisemitsku i revizionističku, a magazin Špigl uklonila je knjigu sa liste najprodavanijih.

Ova prilično veštačka i samosvesna kriza previđa ili ignoriše činjenicu da Jevreji koji su se okupili ispred rezidencije rimskog guvernera da bi podstakli Pontija Pilata da osudi Hrista, i ponovo na Golgoti da bi ohrabrili dželate u njihovom poslu, nisu bili „Jevreji”, nego, relativno gledano, vrlo mala grupa jevrejskih osoba. Na sličan način, procenat nemačkog naroda koji je direktno učestvovao u ubistvu osam miliona Jevreja od strane režima bio je veoma mali iako je sigurno tačno da je antisemitizam u Nemačkoj rastao od kraja 18. veka i da se intenzivirao posle Velikog rata.

Bilo je mnogo razloga za to, od kojih je jedan ono što su Nemci hrišćani smatrali za osnovnu suštinu jevrejskog naroda, što se direktno suprotstavljalo moćnim univerzalnim i idealističkim tendencijama nemačke misli od Kanta i srodnog otpora racionalizmu, materijalizmu i čisto praktičnoj nauci Francuske i Britanije. Naravno, ljubav prema Vaterland-u bila je takođe presudna, ali cilj nemačke hegemonije u Evropi igrao je i na kartu tog osećanja.

Kao što je Nikolas de Jong nedavno izložio u publikaciji American Thinker, ambicija Angele Merkel da uvozi svet u Nemačku i da Nemačka ponovo dominira Evropom jeste pokušaj da se stare imperijalističke ambicije ostvare drugačijim sredstvima. Tako da je ironično što u ime zaštite manjina kod kuće Merkel usvaja politiku koja se pokazala toliko opasna po njih pre i za vreme Trećeg rajha, delimično radi očuvanja nenormalne nacije nenormalnom.

nemci02Ali šta bi nenormalna nacija uopš te mogla biti? Nacija je ili nacija ili nije. Nacija koja se ne usuđuje da izgovara svoje ime ili da sebe naziva nacijom je nalik na opasno nestabilnu hemijsku mešavinu, spremnu da eksplodira u bilo kom trenutku. Nemačka zaslužuje da ponovo bude “normalna” nacija, za svoje dobro, a verovatno i za buduću sigurnost ostatka Evrope.

 

Chronicles / The BackShop Journal

Politika
Pratite nas na YouTube-u