NOVOSTI: USKORO POLITIČKO-MEDIJSKA AKCIJA PROTERIVANjA RUSIJE SA BALKANA

Amerikancima posebno smeta jačanje ruske meke moći u regionu koje je vidljivo kroz sve...

Amerikancima posebno smeta jačanje ruske meke moći u regionu koje je vidljivo kroz sve veće prisustvo u medijima i kulturi

Američka globalna medijska ofanziva protiv ruskog uticaja, koja će se dobrim delom lomiti i u Srbiji, biće praćena i jačim političkim pritiscima Zapada da se distanciramo od Rusije, saznaju „Novosti„.

Vašington u poslednje vreme pojačava nastojanja da istisne Rusiju sa Balkana, a Srbiju posmatra kao njeno najjače uporište u regionu. Amerikancima posebno smeta jačanje ruske meke moći u regionu koje je vidljivo kroz sve veće prisustvo u medijima i kulturi, jer je Zapad u ovim oblastima decenijama bio dominantan.

Bivša predsednica UNS i dobar poznavalac politike SAD Ljiljana Smajlović kaže, za „Novosti„, da Moskva u Srbiji ima Sputnjik, a da su Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa poslednjih godina izgubili na uticaju:

– Zapad pokušava nešto novo. Ne rade to samo zbog nas, to je dugoročnija strategija, suština je njihova borba protiv Putina.

Smajlovićeva ističe da se uticaj oduvek kupuje novcem, a da je Srbija zemlja siromašnih novinara:

— Ali to nije jedini razlog što će američki novac kod nas uvek pasti na plodno tle. U periodu otpora Miloševićevom režimu, američka pomoć medijima je u dobrom delu javnosti postala savršeno legitimna. Štaviše, od 2000. maltene svi naši politički lideri takmiče se u tome ko će od njih biti prihvatljiviji Amerikancima. Ako se političari otimaju o tu podršku, neće imati obraza da kritikuju novinare koji rade to isto. Na osnovu čega da ih stigmatizuju?

Kako su „Novosti“ pisale, Kongres SAD je izdvojio 250 miliona dolara za finansiranje Fonda za suprotstavljanje ruskom uticaju tokom naredne dve godine, a deo tog novca stići će i u Srbiju preko nekoliko nevladinih i medijskih organizacija.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže da se interesi velikih sila neprekidno prelamaju na našem prostoru:

—  Posle pobede Trampa, SAD su se malo pasivizirale, ali polako se vraća ta smernica da vode izrazito antirusku kampanju. Na prostoru Balkana ona je vrlo jaka u Crnoj Gori i Makedoniji, a biće sve jača i u Srbiji. Mi moramo da izbalansiramo poziciju između uticajnih sila i da vodimo računa da su, ipak, odnosi sa Rusijom prioritet, jer bez nje nema Republike Srpske, niti odbrane Kosova.

ŽIVULOVIĆ: NEMAMO NIŠTA SA NOVCEM
Među organizacijama preko kojih bi SAD trebalo da plasiraju novac, prema našim informacijama, jeste i Atlantski savet. Predsednik srpskog ogranka ove organizacije Vladan Živulović kaže da oni sa tim nemaju veze i da se bave pružanjem podrške institucijama Srbije u NATO integracijama.

— Možda je reč o Atlantskom savetu iz SAD, koji nam je sestrinska organizacija, ali sa njom nismo imali zajedničke projekte. Nemamo finansijske kontakte sa ustanovama SAD koje dele novac i bukvalno se krpimo da preživimo.

Izvor Večernje novosti, 15. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u