JENS VERNIKE: RUSOFOBNA PROPAGANDA U NEMAČKOJ DELIKATNIJA NEGO U TREĆEM RAJHU

„Nas odavno ’hrane‘ antiruskim stavovima, tako da većina i neće primetiti da je opet...

„Nas odavno ’hrane‘ antiruskim stavovima, tako da većina i neće primetiti da je opet dobila dozu propagande“

Da li mediji lažu? Ovakvo pitanje postavlja u naslovu nove knjige nemački publicista Jens Vernike. U ovom kraćem priručniku, svoje mišljenje o propagandi iznose poznati nemački novinari i naučnici. Između ostalog, na pristrasnost medija žali se i novinar Folker Brojtigam.

U intervjuu za Sputnjik Brojtigam kaže da svi mediji preuzimaju informacije iz istih izvora, to jest novinskih agencija, koje su bez izuzetka orijentisane na Zapad. Tako, amerikanci koriste „Asošijeted pres“, Francuzi „Frans pres“, Britanci „Rojters“. Pošto svi mediji koriste podatke iz istih agencija, sve vesti na kraju liče jedna na drugu.

Prema njegovim rečima, mediji lažu potpuno svesno.

Brojtigam je uložio više od 100 žalbi na medije zbog jednostranog pristupa aktuelnim problemima. On je pre tri godine odlučio da se bori protiv takvog „crno-belog“ prikazivanja stvarnosti, kada je počela ukrajinska kriza.

„Po mom mišljenju, način na koji su mediji informisali javnost, bio je potpuno rusofobičan i ’transatlantski‘. To je bilo zaista nepodnošljivo. Tada su, u aprilu 2014. godine, pojedine zemlje NATO-a, na zahtev Kijeva, sprovele pod maskom OEBS-a određenu operaciju na istoku zemlje. To je bila obaveštajna operacija, u kojoj je učestvovalo trinaest oficira. Oni su bili u civilnoj odeći, ali su bili naoružani i kretali se van utvrđenih ruta. Nakon njihovog hapšenja, mediji su javili da Ukrajinci iz istočnog dela zemlje drže kao taoce oficire OEBS-a. Tada sam prvi put uložio žalbu.“

U skladu sa važećim dogovorima o emitovanju, ukoliko se ne slaže sa načinom na koji se prikazuje ovaj ili onaj događaj, građanin Nemačke može da se žali glavnom uredniku tog medija. Drugo je kako će se rešiti ovo pitanje unutar tog medija. Prema rečima Brojtigama, nijedna njegova žalba nije bila prihvaćena.

„Reč ’propaganda‘ u nemačkom jeziku tesno je povezana sa Trećim rajhom. U doba Trećeg rajha, kao i sada, propaganda se koristila za zamajavanje javnosti u interesu određene politike. Sada propaganda služi interesima političara koji zagovaraju transatlantske vrednosti. Koriste se isti instrumenti, ali nekako ’delikatnije‘“, kaže sagovornik Sputnjika.

Novinar ističe da se umesto činjenica medijskim „konzumentima“ serviraju spekulacije:

„Nas odavno ’hrane‘ antiruskim stavovima, tako da većina i neće primetiti da je opet dobila dozu propagande. Danas slušamo vesti o ruskim vežbama na zapadnim granicama Rusije i Belorusije. U šoku smo, mediji javljaju da se nadomak spoljnih granica EU održavaju velike vežbe. Ali stvarnost izgleda drugačije: NATO se stalno približava ruskim granicama“, zaključuje Brojtigam.

Izvor Sputnjik, 17. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u