DVE POLITIKE NA BLISKOM ISTOKU

VIKTOR MIHIN Poređenje politika Rusije i SAD prema S. Arabiji pokazuje koja zemlja napreduje,...

VIKTOR MIHIN

Poređenje politika Rusije i SAD prema S. Arabiji pokazuje koja zemlja napreduje, a koja samo pumpa druge zemlje oružjem

U poslednje vreme u SAD se najžešća debata vodi o katastrofalnim posledicama uragana Harvi i Irma i nesposobnosti administracije da stvarno pomogne ugroženim Amerikancima. Ali iznenada se pojavila druga tema koja se tiče ne samo Amerikanaca već i celog sveta. Donald Tramp je neočekivano politički „sazreo“ i počeo da priča o pravim patronima terorizma na Bliskom istoku.

Kao i uvek, predsednik SAD je – na zajedničkoj konferenciji za novinare sa emirom Kuvajta Sabahom al Ahmenom al Džamerom al Sabahom – kategorički izjavio da je aktuelni konflikt između zemalja Persijskog zaliva i Katara izbio zbog toga što veliki broj država regiona aktivno finansira terorističke organizacije: „Problemi sa Katarom počinju zbog masovnog finansiranja terorizma od strane velikog broja zemalja. To mora biti zaustavljeno“. Emir Kuvajta dodao je da diplomatsko rešenje za problem postoji i da će biti nađeno kada se sedne za pregovarački sto. Kao što je poznato, početkom juna ove godine Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose i obustavili svu komunikaciju sa Katarom, optužujući ga za podržavanje terorizma i mešanje u njihove unutrašnje poslove.

Drugim rečima, Tramp je tek sad otkrio ono što svet zna već duže vreme. Svetski mediji su u više navrata pisali da se klanica u Siriji događa zbog toga što Katar i drugi konzervativni režimi Persijskog zaliva finansiraju i vojno podržavaju teroriste. Dovoljno je posetiti bilo koju džamiju u ovim državama i videćete velike kutije na kojima stoji apel: „Pomozite našoj braći u inostranstvu“. Svaki musliman veruje da je njegova dužnost da tamo ostavi barem jednu novčanicu. Međutim, ne bi trebalo da se zavaravamo – glavni darodavci terorista su takozvani javni fondovi i državne strukture. Tom ogromnom količinom novca kupuju se američko oružje i američke uniforme, a velike količine američkih dolara odlaze na isplatu plata teroristima. Kao što je rečeno, stvoreni su svi uslovi da se pocepa Sirijska Arapska Republika. Na primer, novinari ovih arapskih zemalja ne nazivaju teroristima ljude koji seju smrt i uništenje po antičkoj Siriji samo zato što se bore protiv legitimno izabranog predsednika Bašara al Asada.

BIZARNI ARAPSKI POKLONI ZA TRAMPA
Van svake sumnje je da bi ista sudbina dočekala i sirijski narod da mu Rusija i njene Vazdušno-kosmičke snage nisu pomogle i preokrenule tok događaja. Za posledicu imamo to da čak i američki predsednik danas jasno govori ko finansira teroriste i ko destabilizuje situaciju u tom delu sveta. Sve ove „tajne Madridskog suda“ sada su otkrivene zbog konflikta Katara i Saudijske Arabije, koju sledi veliki broj satelitskih država. Sve ono što su ove zemlje držale u tajnosti sada izlazi na svetlost dana.

Građanski rat u Siriji odavno bi bio završen da nije bilo spoljnog mešanja konzervativnih zalivskih režima, kojima su asistirali Amerikanci. Pojavile su se informacije da američka vojska ubrzano sklanja veliki broj Daešovih komandira iz Deir Ezora kako bi mogla da ih iskoristi na drugoj lokaciji, naročito u Avganistanu.

putinsalman01Naravno, bilo bi glupo pomisliti da američki predsednik ranije nije znao ništa o tome ko stoji iza terorista. Ali on je ćutao neko vreme jer je, baš kao i njegov prethodnik, u pravom smislu reči kupljen od bogatih arapskih režima. Dovoljno je setiti se njegove prve inostrane posete, koja se (iz nekog razloga?!) odigrala u Saudijskoj Arabiji, gde je uz kraljevske počasti pozdravljen kao „američki demokrata“, što se Donaldu Trampu veoma dopalo. Rijad je prosto kupio pristanak američkog predsednika da mu progleda kroz prste za sve što Saudijci rade na Bliskom istoku. Tokom zvanične posete predsednika SAD Saudijskoj Arabiji potpisani su ugovori ukupne vrednosti 350 milijardi dolara. To uključuje i sporazum o snadbevanju naoružanjem u vrednosti 110 milijardi dolara, koji je Bela kuća opisala kao najveći u istoriji SAD. To je bio odlučan zaokret politike Vašingtona, jer jer vlada Baraka Obame prethodno potpisala dekret kojim je blokirala isporuke nekih vrsta naoružanja zbog smrti civila u Jemenu.

Osim toga, kralj Saudijske Arabije lično je Donaldu Trampu uručio 83 skupocena poklona, uključujući i njegov portret. Portal Dejli mejl preneo je da su milijarderu poklonjene i krznene rukavice napravljene od kože tigra i geparda, kao i kama od čistog srebra sa drškom od dragog kamenja. Takođe je dobio nekoliko mačeva, bodeže, kožnu municiju, držače i futrole, četiri kutije pozlaćenih kovanica i zlatnu medalju sa sertifikatom. Pre „demokratskog“ Donalda Trampa nijedan američki predsednik nikada nije dobio toliko kraljevskih poklona. Skroz je prirodno da nakon tako velikodušne „napojnice“ američki predsednik u potpunosti zatvori oči i zaboravi na ljudska i druga prava civila u Jemenu, uključujući i važenje međunarodnog prava za Rijad i njegovog kralja Salmana bin Abdulazisa al Sauda.

RUSKI NASTUP U S. ARABIJI
Ali, kao što je poznato, „Istok je delikatan posao“. Po drugi put su se pojavile glasine da će saudijski kralj (ako bude dobrog zdravlja) u oktobru posetiti Moskvu. Katarska diplomatska kriza, razlike između arapskih zemalja i Irana i rat u Jemenu naveli su Rusiju da svoju politiku na Bliskom istoku prebaci u veću brzinu. Pored toga, zemlje regiona su duboko umešane u sukobe u Siriji, Iraku i Libiji. S obzirom da je Saudijska Arabija jedan od ključnih igrača u regionu, posvećena joj je posebna pažnja.

Saudijska Arabija je jedna od mnogih arapskih zemalja koja – u pozadini uspeha ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji – nastoji da ostvari vojnu saradnju sa Rusijom. U julu su Moskva i Rijad postigli dogovor o snadbevanju oružjem vredan samo tri i po milijarde američkih dolara (sa SAD je vrednost iznosila 350 milijardi). Očekuje se da će sporazum biti zaključen tokom posete kralja Salmana.

Pre godinu dana, dve zemlje gotovo da nisu imale dijalog o energetskim pitanjima. Od tada su učinjeni zajednički napori da se dodatno smanji proizvodnja nafte kako bi se podstakao rast cene. Danas one koordinišu svoju naftnu politiku, a najavljeno je i da Rusija i Saudijska Arabija razmatraju mogućnost ekspanzije OPEK. Naftni ministri dve zemlje sada održavaju bliske i intezivne kontakte. Ruska naftna kompanije Tatnjeft naglasila je da je otvorena za saradnju sa Saudijskom Arabijom. Druga ruska naftna kompanija, Rosnjeft, izrazila je interesovanje za kupovinu deonica saudijskog naftnog giganta Saudi Aramko u sklopu njegove privatizacije sledeće godine. Tokom pregovora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterbrugu dve strane su se dogovorile da osnuju zajednički energetski investicioni fond.

Rusija i Saudijska Arabija će biti u mogućnosti da pokreću zajedničke projekte u petrohemijskoj industriji, uključujući oblast obnovljive energije i tehnologija za proizvodnju tečnog prirodnog gasa. Saudijska Arabija će takođe razmotriti učešće u projektima povezanim sa proizvodnjom arktičkog LNG. Saudi Aramko je oduvek bio aktivan u gasnom sektoru, budući da je već sada veliki proizvođač gasa. Kompanija namerava da u budućnosti koristi gas iz škriljaca, a prve količine se očekuju u periodu 2020-2021.

Dugoročni razvojni plan Saudijske Arabije, koji je već pokrenut pod nazivom „Vizija 2030“, trebalo bi da omogući kraljevini da se od ekonomije zavisne od naftnih prihoda pomeri ka modernoj diversifikovanoj ekonomiji, kao i da ojača vojne kapacitete, što će joj olakšati vođenje nezavisne spoljne politike. U tom kontekstu Rusija je partner u dalekosežnom i ambicioznom planu kraljevine, a potencijal za razvoj bilateralnih odnosa je prilično interesantan.

trampsaudi09Poređenje politika Rusije i SAD prema Saudijskoj Arabiji jasno pokazuje koja zemlja napreduje, uzimajući u obzir interese druge strane i jačajući političke i ekonomske potencijale država Persijskog zaliva, a koja je samo zainteresovana za pumpanje drugih zemalja oružjem, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, što je pozicija koju Vašington otvoreno demonstrira.

Autor je dopisni član Ruske akademije prirodnih nauka

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

 

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u