KAD BRITANSKI LORDOVI RASPRAVLjAJU O BOSNI (VIDEO!)

Višesatna rasprava engleskih lordova o sudbini BiH: Treba učiniti sve da država opstane Engleski...

Višesatna rasprava engleskih lordova o sudbini BiH: Treba učiniti sve da država opstane


Engleski lordovi savetovali su se u subotu sa generalom Majklom Rouzom, bivšim komandantom Unprofora u Bosni i Hercegovini, na koji način Engleska može da utiče na stabilnost u BiH, ko je glavni uzrok problema u zemlji i šta bi značilo da se Republika Srpska pripoji Srbiji te da li će sukobi u zemlji ponovo eskalirati.

Lord Hauel: Dobro došli, generale Rouz. Naša pažnja okrenuta je istrazi koja upravo počinje, a fokusirana je na stanje na Zapadnom Balkanu, uključenost Ujedinjenog Kraljevstva u taj region… Takođe, fokus želimo staviti na novu fazu razvoja. Vi ste bili komandant Unproforaa 1994. i 1995. godine. Rascep i pukotine 90-tih nasleđeni su prividnim mirom. Da li je taj mir krhak, je li stvaran, hoće li sukobi ponovo eksplodirati ili možemo očekivati mirnije razdoblje?

Ser Majkl Rouz: …Bosanski rat bio je najbrutalniji od svih ratova. Mislim da ga međunarodna zajednica još nije dovoljno shvatila, uključujući i nas, a nisu shvaćene ni veze koje taj rat ima sa trenutnim problemima koje srećemo na Zapadnom Balkanu sada… Mnogi problemi koje danas imamo nastali su načinom kako je taj rat završen… Izvještaji koje danas imamo govore o porastu ksenofobije, o nastavljku korupcije, što na kraju predstavlja dokaz da ne postoje standardi upravljanja koje traži EU. Rastući elementi radikalizacije, posebno među muslimanima, i nespremnost Srba da se prihvate dejtonskog sna, koji se veže za jedinstvenu naciju – sve su to razlozi da je zemlja podeljena više nego ikad. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja. Tenzije i nezadovoljstva, prema mom mišljenju, potiču od Dejtonskog sporazuma, koji je, takođe prema mom mišljenju, izgrađen na lažima. To je dovelo do nepravdi koje i danas imaju efekt…

(…)

Lord Hanej: Ne slažem se u celosti sa vašom analizom ser Majkl, ali mislim da je sad korisnije gledati ka budućnosti. Takođe, mislim da bi trebalo proširiti vidike ne samo na BiH – bivša Jugoslavija nije samo BiH mada je BiH u srcu tih problema. Želim da vas pitam šta je međunarodna zajednica naučila iz ovoga, te kako može zadržati mir u regionu? Šta vi mislite, koji je put napred?

lordovirpuzSer Majkl Rouz: Jasno ja da Britanija ima strateški interes za ono što će se desiti sa Zapadnim Balkanom. Mislim da niko danas ne bi pristao na ono što kaže poznata izreka: ni jedan se normalan čovek ne upliće u Balkan. Takođe, imamo 72 Britanca, većinom vojnika koji su poginuli na zapadnom Balkanu od početka 1990. i želimo pokazati da se oni nisu žrtvovali bez razloga. Moje gledište da, i pored činjenice da napuštamo EU moramo podržati napore Unije u nagovaranju tih zemalja da joj pristupe, ali ne samo Uniji već i NATO. Moramo insistirati na standardima koji su potrebni za priključenje EU i NATO ne samo u tehničkim nego i u moralnom i pravosudnom smislu. Trenutno, moja najveća briga je izolacionistička politika predsednika Trampa, kao i smanjenje budžeta za Zapadni Balkan, što bi moglo ostaviti vakuum, koji bi mogla popuniti Rusija.

Lord Džopling: … Može li sve ponovo da pukne, pa da se nađemo tamo gde smo bili?

Ser Majkl Rouz: Mislim da uvek postoji šansa za tako nešto. Vinston Čerčil je kazao da Balkan ima toliko istorije da je nemoguće razdvojiti istoriju od sadašnjosti, budući da je ono što se dešava danas bazirano na onom što se dešavalo u prošlosti. Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se dešava ispod površine… Mislim da je pretnja da BiH postane propala država zapravo velika, posebno tu mislim na bosanske Srbe, koji ne pristaju na ideju jednog entiteta u državi. Naravno, Dejtonski sporazum im je dao tu mogućnost da pokazuju mišiće, i oni to rade poslednjih 20 godina, a to im nije trebalo dozvoliti. Druga pretnja su džihadisti. Takođe, imate raspadajuću ekonomiju…

Lord Grokot: Kad govorite o propaloj državi, zar nisu osnovni sastojci toga Srbija i srpska manjina u BiH? Šta se može uraditi da BiH postane propala država. Čini mi se da je nemoguće videti Srbiju, koja gubi Kosovo, da prihvati ovaj status quo?

rouzmladicSer Majkl Rouz: Ima mnogo srpskog stanovništva koje je nezadovoljno, koje je raseljeno na prostoru RS. To nisu samo oni koji su došli iz Krajine već i oni koji su došli sa Kosova. Srbija će radije vršiti pritisak da RS nastavi put u EU nego da preuzme deo srpskog stanovništva iz ovog dela i time sebi napravi problem. Mislim da je to deo igre. Jedna od prvih lekcija koje sam naučio na Balkanu jeste da ono što vidiš nije -ono što dobiješ.  A druga je da oni generalno pričaju laži, jer imaju drugačiju agendu koju provode. Dakle, ima mnogo igara na koje ne bi trebalo da reagujemo. Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da sprečimo raspad Bosne i Hercegovine. To je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo dobili hrvatski deo koji bi se pridružio Hrvatskoj. Evropi bi ostalo nemoguće, a to je da održi malu muslimansku državu u sredini.

Kompletan razgovor lordova i generala Rouza pogledajte ovde 

Patria

Politika
Pratite nas na YouTube-u