KAKO ĆE IZGLEDATI KAMPANjA ČIJI JE CILj DA ZAVADI SRBIJU I SRPSKU

Aleksandar Popov: Ili ćemo se boriti protiv otuđenja RS ili ćemo ćutati i voditi...

Aleksandar Popov: Ili ćemo se boriti protiv otuđenja RS ili ćemo ćutati i voditi šizofrenu politiku

Milorad Dodik ponovo je aktuelizovao priču o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije, čime je dolio ulje na vatru ionako krhke stabilnosti u regionu. Koliko predsednik RS ovakvim izjavama ugrožava odnose Srbije sa susedima i zemljama u regionu, ali i njen put ka EU?

Dugo je trebalo jednom srpskom predsedniku da ode u zvaničnu posetu Sarajevu i koliko-toliko stabilizuje odnose dve države. Tomislavu Nikoliću, na primer, to nije uspelo ni posle pet godina njegovog predsednikovanja, dok je Aleksandar Vučić, aktuelni šef države, nedavno u prestonici BiH obavio sastanke sa svim članovima državnog vrha. Do kraja godine trebalo bi da otputuje i u zvaničnu posetu Zagrebu.

Kada su napokon dogovoreni konkretni koraci o rešavanju niza problema koji postoje između Beograda i Sarajeva, oglasio se Dodik sa starom pričom o prisajedinjenju Republike Srpske Srbiji.

— Integracija Republike Srpske u Srbiju u budućnosti neće doći u pitanje i to nije samo san. Ne želim da se odreknem svojih snova da Srbija i RS budu budu jedno, u državnom, političkom i materijalnom smislu – poručio je Dodik na skupu „Dana Srpske u RS“ i to u prisustvu više srpskih ministara, koji ni u jednom trenutku nisu reagovali.

Da li je državama regiona, ne samo BiH, već i Hrvatskoj, koja reaguje na gotovo svaki Dodikov ispad, dovoljno da jednom godišnje predsednik ili premijer Srbije kaže da poštuje teritorijalni integritet BiH? Kako će reagovati Brisel koji insistira na dobrim odnosima u regionu?

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam navodi za „Blic“ da Dodik priču o svom snu prepričava u kontinuitetu, a da ju je početkom januara podržao i Tomislav Nikolić, tada predsednik Srbije.

— Srpska vlast se ponaša šizofreno. Sa jedne strane, predsednik govori da poštuje teritorijalni integritet BiH, a sa druge se ne ograđuje od Dodikovih izjava koje su u suprotnosti sa njegovim. Srbija treba da prekine tu dvostruku igru. To znači da ili ćemo se boriti protiv otcepljenja Republike Srpske ili ćemo takvu priču prećutkivati i Republiku Srpsku tretirati kao rezervni plan u slučaju da se odreknemo Kosova – kaže Popov.

On navodi da Dodikovi ispadi mogu dovesti do destabilizacije regiona, ali i da prećutkivanje vlasti na izjave o ujedinjenu RS i Srbije ima efekat i na birače vladajuće partije.

— Nije dovoljno da imate predsednika sa imidžom patriote. Jedan deo njegovog biračkog tela ima veliki patriotski naboj. Kada se već primiče finale sa Kosovom, onda to morate da izbalansirate sa druge strane. Tome služe priče o Republici Srpskoj, dobrim odnosima sa Rusijom… – zaključuje Popov.

Dejan Bursać iz Instituta za političke studije navodi za „Blic“ da Dodikova priča ima unutrašnju političku vrednost i da pre svega služi mobilizaciji njegovih birača.

— Na kratak rok Dodikov istup može da ima posledice po odnose sa Sarajevom i Zagrebom, ali na duži rok ne. Za EU, sa druge strane, je važnije kako će Srbija reagovati na takve izjave. Oni su bili zadovoljni što Beograd nije podržao referendum o Danu Republike Srpske. To im je bilo dovoljno – smatra Bursać.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, ova tema, koju u kontinuitetu nameće predsednik Republike Srpske, ima defanzivni karakter.

— Ta priča je defenzivna, jer su Republika Srpska i Srbija iskazale lojalnost Dejtonskom sporazumu. Međutim, od njegovog potpisivanja do danas ukinuto je oko 70 nadležnosti koje je imala RS. Zato se Dodik defanzivno poziva na mogućnost izlaska iz BiH, kako bi sprečio dalje centralizovanje te države. Sve to može da utiče na odnose u regionu, ali je to svakako dobro i za podsećanje Brisela da stabilnost ne treba uvek da ide na štetu Srba – kaže Anđelković za „Blic„.

Autor Nataša Latković

Izvor Blic, 19. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u