SAUDIJSKA ARABIJA OBJAVILA NAFTNI RAT AMERICI

Glavna meta „rata“ će biti proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD Vlasti Saudijske Arabije...

Glavna meta „rata“ će biti proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD

Vlasti Saudijske Arabije lupaju glavu pokušavajući da podignu cene nafte kako bi smanjile rast deficita budžeta. Kraljevina priprema naftni rat, koji će rešiti unutrašnje probleme, ali će probleme stvoriti drugima, navodi se u članku objavljenom na ruskom portalu Ktovkurse.

Kako bi na bilo koji način smanjile rashode državnog budžeta, saudijske vlasti su odlučile 2018. godine prekinu subvencije unutrašnjih cena na gorivo. Šta to znači? Cena benzina će porasti sa 20 na 36 centi za litar, što je skoro 80 odsto.

Deficit budžeta Saudijske Arabije za 2017. godinu iznosiće skoro 15 odsto BDP, tri četvrtine koje će otići na podršku smanjenja cena benzina u državi. Izvori bliski vladi potvrđuju da otkazivanje beneficija ima za cilj da se izbalansira kasa.

Jasno je da kraljevina ne preduzima ovakve korake zarad boljeg života. Za poslednje tri godine cena nafte koja formira budžet zemlje pala je za 90 odsto. Ranije se budžet „krpio“ deviznim rezervama, ali one nisu nepotrošne. Tako, od 2014. godine, obim rezervi se smanjio jedan i po put — sa 737 na 487 milijardi dolara.

Analitičar kompanije Kamar enerdži Robin Mils upozorio je da će odluka Saudijaca omogućiti budžetu da izdrži manje cene nego što su sadašnje cene nafte omogućiti zemlji da pokrene novi rat cena nafte radi dominacije na tržištu.

Glavna meta „rata“ će biti proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD. Recept je jednostavan — kako bi se „ugušila“ nafta iz škriljaca potrebno je samo spustiti cene „crnog zlata“ do 30-35 dolara za barel, što je prosek isplativosti proizvodnje američke nafte.

Eksperti smatraju da će ako cena nafte ostane iznad 50 dolara za barel, proizvodnja resursa u SAD nastaviti da raste po jedan milion barela dnevno do 2020. godine, preuzimajući više od polovine novog tržišta nafte u svetu (potrebe za naftom godišnje rastu za milion i po barela).

Za Rusiju je granica cena nafte 35 dolara za barel. Ako padne ispod toga, Rosnjeft će raditi sa gubicima.

 

Izvor Sputnjik, 21. 9. 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u