VUČIĆ: ERDOGAN, MAKRON I TRAMP STIŽU U SRBIJU, PRE NjIH MIGOVI

Predsednik Srbije je rekao i da su „tri bloka“ prešli predstavnici Rusije da mu...

Predsednik Srbije je rekao i da su „tri bloka“ prešli predstavnici Rusije da mu čestitaju na tome što je tako otvoreno rekao da se ponosi dobrim odnosima sa njima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje otvoren, realan, racionalan i pametan pristup u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koji nas vodi u budućnost, a ne u sukobe.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima u sedištu UN, gde je danas govorio na sednici Generalne skupštine, istakao da ne smemo da živimo isključivo u mitskoj prošlosti, kao što ne smemo da se odreknemo onoga što i dalje imamo u svojim rukama.

„Dijalog je uveliko počeo u Srbiji. Mnogi se već izjašnjavaju po pitanju Kosova i Metohije, brojni politički akteri, instiucije. Crkva je izašla više puta sa stavovima. Naš posao je da to sada više institucionalizujemo, da te rasprave i dijalog, kroz koncentrisane krugove provedemo na ozbiljan način“, objasnio je Vučić.

„Svoj stav izneću na kraju, kada budem saslušao sve učesnike. Možda ću ga dopuniti, možda delimično promeniti pod uticajem dijaloga. Samo mislim da treba da imamo realan, racionalan i pametan pristup koji nas vodi u budućnost, a ne sukobe“, ukazao je predsednik Srbije.

Kazao je da u dijalogu moraju biti saslušani i oni koji kažu da Kosovo nikada neće biti nezavisno, kao i oni koji imaju sasvim suprotan stav.

„Svi imaju pravo da se izjasne i kažu svoj stav. Neću bežati od dogovornosti za najteža pitanja koja muče Srbiju, neću bežati od toga da kažem šta je moj stav i mišljenje, kada sve ljude budemo saslušali do kraja godine“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija podržava reformu UN i da će pružiti pomoć koliko može da svetska organizacija ima još veću ulogu, jer bi tako, ocenio je, u svetu bilo manje bahatosti i arogancije.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je razgovarao sa predsedavajućim 72. Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, koji odlično razume sve probleme i smatra da se Srbija ponaša odgovorno i ozbiljno.

„Podržavamo njegov plan ambicioznih reformi, koji želi da sprovede zajedno sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom. To neće biti lako da se postigne, kao ni sveobuhvatni plan o migracijama i razvoju, a postoje i različite ideje oko Saveta za ljudska prava“; konstatovao je on.

Prersdnik Srbije je podvukao da je za nas važno da UN postaju sve važnije mesto na kojem se odlučuje, „pored kojeg se ne prolazi kao što je bio slučaj ranije“.

„Više nemamo unipolaran svet kao što smo imali ranije. Po tome može da se vidi da su UN postale značajnija arena nego pre. Mi kao predstavnici malih zemalja, a Lajčak dolazi iz Slovačke, smo zadovoljni jer ovo je jedino mesto gde možemo da budemo ravnopravni i jednaki, gde imamo istih 15 minuta kao i američki predsednik Donald Tramp. To što on govori 45 minuta, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 25 minuta, možemo i mi, ako prekoračimo vreme“, istakao je on.

Vučić je naglasio da su u UN ista prava svih zemalja, i da je to jedna od retkih organizacija u svetu u kojima je to slučaj.

„Srbija će pomoći koliko može da UN imaju još veću ulogu. Biće manje bahatosti i arogancija u svetu ako to bude tako“, zaključio je on.

VUČIĆ: ERDOGAN, MAKRON I TRAMP DOLAZE U SRBIJU, TO JE DOKAZ SNAGE NAŠE POLITIKE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će posle sastanka u Njujorku u Srbiju doći, redom, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Francuske Makron i SAD Donald Tramp, i da je i to dokaz snage srpske politike.

Vučić je za TV O2 u Njujorku rekao da se koliko možemo i u teškim uslovima borimo da sačuvamo nezavisnost, slobodu, suverenitet…

Kako je naveo nije slučajno govorio o uspostavljenim kontaktima sa velikim silama i podvukao da je cilj i napor u to usmeren obezbeđivanje mira i stabilnosti, ekonomske budućnosti, put u EU…

„Ono što sve to obuhvata je očuvanje naše slobode, koju postižemo i kroz vojnu neutralnost i prijateljstvo sa Rusijom i Kinom“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da su „tri bloka“ prešli predstavnici Rusije da mu čestitaju na tome što je tako otvoreno rekao da se ponosi dobrim odnosima sa njima.

„To je snaga srpske politike… isto govorimo i ovde i u Beogradu, i Briselu i u Moskvi… to je nešto što Srbija nije imala dugo vremena, a sad postaje sve cenjenija i poštovanija zahvaljući tome“ rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li će pre stići ruski migovi u Srbiju ili Makron i Tramp Vučić je rekao da će migovi svakako stići u Srbiju pre njhovog dolaska.

MIR I STABILNOST U REGIONU USLOV ZA RAZVOJ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas Generalnoj skupštini UN i poručio da je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona, da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge UN.

Vučić je obraćanje počeo osvrtom na ono što se čulo prethodnih dana sa govornice Generalne skupštine i naveo da su svi govorili o potrebi reforme UN, o miru i stabilnosti, ali i vrlo često često optužujući i napadajujući neke druge…

„Preporučio bih da se ne uzima takav pristup“, rekao je Vučić koji je podsetio da je i prethodne godine rečeno da je situacija teška i ocenio da je sada još teža nego pre godinu dana.

Kako je rekao, danas želi da govori o Srbiji koja se vraća u svet i koja je sve više poštovana, koja želi da ga razume, čak i onda kada se velike sile ne slažu sa njom ili mi sa njima.

On je dodao i da govori na način da nema potrebu da podilazi svom narodu jer su sve političke borbe već dobijene.

Predsednik Srbije je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno njegovom zapadnom delu, „jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo naše probleme“.

On je najveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu podvukao da Srbija puno investira u region.

„Posvećeni smo tome i nastavićemo da radimo na promociji regionalne stabilnosti i saradnje“ rekao je Vučić i naveo da Srbija veruje u ulaganje u bolju budućnost za sve nas.

Očuvanje mira i stabilnosti je najbitnije, to je politički cilj koji zahteva svakodnevni težak trud i rad, ukazao je predsednik Srbije.

Kao broj dva Vučić je naveo ekonomski razvoj i istakao je da je u prethodnom periodu Srbija odgovornom politikom fiskalne konsolidacije uspela da stvori suficit u budžetu, smanji nezaposlenost sa 26 na 12 odsto, zavela tržišni red, stvorila mnogo jaču zemlju, bliža je razvijenom zapadu, i rešava probleme sa kojima se i bogatiji sučeljavaju.

„Ulažemo u kreativnost mladih, digitalizacija je postala važna tema i u Srbiji, a ne samo u najrazvijenim zemljama sveta“ rekao je Vučić.

Treća stvar, naznačio je Vučić, koja nije manje važna od postizanja mira i stabilnosti i ekonomskog napretka, je napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka Uniji je put ka većoj stabilnosti i ekonomskog napretka i jačanja demokratije.

Predsednik Srbije je ukazao da je prethodnih godina politika proširenja EU prema zemljama Zapadnog Balkana služila kao jak instrument za političku i ekonomsku transformaciju u regionu u stabilna i savremena društva.

„Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima, moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali se ponekad narodi na Balkanu, i u Srbiji, tretirani drugačije nego drugi“, rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put u Uniju ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.

Srbi su, poručio je, dostojanstven narod, koji očekuje da nas druge države poštuju, kao što i mi njih poštujemo.

Nikada, naglasio je, nismo želeli ništa što pripada nekom drugom i ono što tražimo je uzajamno poštovanje.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija štiti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet, poštuje demokratske principe i nikada neće odustati od vojne neutralnosti, jer je takva politika – politika mira.

Srbija je, kaže, posvećeni partner sa zapadnim zemljama, radi na poboljšanju odnosa sa SAD, ali neguje najbolje moguće odnose sa Rusijom i Kinom.

„Ne samo da se tih dobrih odnosa ne stidimo, već se njima ponosimo“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija uvek biti spremna da posmatra razvoj situacije u svetu, ali nikada neće procenjivati šta je pravedno, a šta nije.

Predsednik Srbije poručio je i da je „postizanje političkog rešenja sa KiM nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju“ .

„Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, podsetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj.

Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Ocenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

On je ponovio da Srbija ulaže velike napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu.

„Uvek ostajemo mirni na napade koji dolaze sa strane, jer mir i pomirenje su važni zbog svega“ rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je Srbija spremna da se posveti uspešnim ekonomskim reformama, kao i regionalnoj ekonomskoj zoni, od koje ne želimo da odustanemo.

On je istakao solidarnost Srbije sa izbeglicama ali da takođe ništa neće smanjiti njenu posvećenost i oštrinu u borbi protiv terorizma, Islamske države i Al Kaide.

Takođe, Srbija pozdravlja i prepoznaje borbu protiv siromaštva i socijalnih nejedenakosti, sprečavanja jačanja ekstremizma kao izuzetno važne tačke.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija veruje u sve veću ulogu UN kao organizaciju za mir i da će svaka reforma UN koja vodi jačanju njene uloge dobiti podršku Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom i tom prilikom naglasio da su UN najznačajnija međunarodna organizacija sa stanovišta zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić i Lajčak su razgovarali o planovima za reformu UN, ulozi Srbije u ovoj međunarodnoj organizaciji i situaciji u regionu.

Vučić je istakao da Ujedinjene nacije imaju odgovoran pristup po pitanju Zapadnog Balkana.

On je, u ime Republike Srbije, podržao odgovoran pristup Miroslava Lajčaka na unapređenju rada i aktivnosti UN.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je naglasio da je glavni cilj predsedavanja poštovanje tri stuba UN: ljudska prava, mir i bezbednost i razvoj.

On je istakao naophodnost postizanja konkretnih rezultata na planu reforme UN, jačanje poverenja između UN i njenih članica, i naglasio da ova organizacija ima ambiciozan program o migracijama, što će biti prvi veliki međunarodni okvir, kao i da je uloga UN da se zalaže za mir i prevenciju konflikta, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić nastavio je boravak u Njujorku obraćanjem Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Izvor Tanjug/Novosti, 21. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u