NEMAČKI MEDIJI: ZAŠTO ERDOGAN DOLAZI U SRBIJU

Srbija kao najveći i najmnogoljudniji proizvod cepanja Jugoslavije ima ključnu ulogu u turskoj obnovi...

Srbija kao najveći i najmnogoljudniji proizvod cepanja Jugoslavije ima ključnu ulogu u turskoj obnovi političkog uticaja na Balkanu

Turska hoće da ekonomsku i vojnu moć transformiše u političku, pre svega u regionima koji su nekada bili deo Osmanskog carstva.

Tako nemačka štampa najavljuje predstojeću posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i privredne delegacije te zemlje Srbiji, prenosi „Dojče vele“.

Navodi se da socijalistički dnevnik „Nojes Dojčland“ piše kako “turski koncerni hoće da masivno investiraju u Srbiji“ i da “„Erdogan pokušava da proširi uticaj na Balkanu“:

“Baba na turskom znači: otac. Pristalice Erdogana svog vođu iz poštovanja zovu baba“, piše berlinski list.

DV podseća da je najavljeno da Erdogan u Srbiju dolazi 10. oktobra, a pratiće ga 150 privrednika.

“Glavna stvar o kojoj će se razgovarati je gasovod koji Rusija postavlja na dnu Crnog mora, kako bi stabilno snabdevala Jugoistočnu Evropu gasom zaobilazeći pri tome Ukrajinu“, piše „Nojes Dojčland“.

Dnevnik navodi da bi “jedan krak gasovoda trebalo da prolazi kroz Srbiju“.

„Grčka više nije tako sigurna kao tranzitna zemlja, a u Makedoniji je vlast preuzela prozapadna vlada. To ne smeta ni gostu ni domaćinu: sve govori da će Bugarska da uskoči u posao – zbog taksi za sprovođenje gasa i zbog radnih mesta koja bi tako nastala u najsiromašnijoj zemlji EU“, piše u tekstu.

List navodi da “turski koncerni žele da masivno investiraju i u srpsku tekstilnu industriju  i da kupuju hotele u banjama koji će biti privatizovani a potiču još iz socijalističkih vremena (otada nisu renovirani)“ i da „turske građevinske firme uživaju dobar ugled na Balkanu; one grade jevtino, dobro i pridržavaju se rokova.“

“Dva predsednika su detalje dogovorila u julu za vreme međunarodnog kongresa o nafti u Istanbulu – u četiri oka. Pri tome je Vučić, kako je posle sam rekao, zamolio Erdogana da odvoji dovoljno vremena kako bi mogao da bude razmotren čitav spektar političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa. Vučić je dodao da Srbija i srpski narod žele da gaje iskreno prijateljstvo sa Turskom, kao i da je Ankara najvažniji faktor mira na Zapadnom Balkanu“, navodi „Nojes Dojčland„.

List citira i ljubljanskog stručnjaka za Bliski istok Zijada Bećirovića koji smatra da “Turska hoće da ekonomsku i vojnu moć transformiše u političku, pre svega u regionima koji su nekada bili deo Osmanskog carstva, a to su Bliski istok i Balkan“.

„Srbija pri tome kao najveći i najmnogoljudniji proizvod cepanja Jugoslavije ima ključnu ulogu“, piše berlinski dnevnik.

Izvor Dojče vele/B92, 22. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u