GLOBUS: HRVATSKA STALA PUTINU NA ŽULj, KOLINDA U MOSKVI VADI STVAR

Odnosi sa Rusijom veoma su loši, navodi se i konstatuje da ipak Hrvatska najviše...

Odnosi sa Rusijom veoma su loši, navodi se i konstatuje da ipak Hrvatska najviše problema ima sa susedima, i to sa svima osim sa Italijom

Hrvatska se našla pod ozbiljnim spoljnopolitičkim pritiskom Brisela, iako zvanični Zagreb ima deklarativno punu podršku Amerike i iako je punopravna članica NATO-a i članica Evropske unije, piše hrvatski nedeljnik „Globus“ i dodaje da uprkos diplomatskoj inicijativi hrvatskih zvaničnika, ta zemlja najviše problema ima sa Rusijom i susedima.

Izgleda, piše nedeljnik, kao da su hrvatski lideri pokrenuli jednu veliku i silnu diplomatsku inicijativu, kakve se ne bi postidele ni mnogo veće države i dok se premijer Andrej Plenković u Americi susreće s Donaldom Trampom i drži govor na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsednica Kolinda Grabar Kitarović priprema se za put u Moskvu i prvi zvanični susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Međutim, odnosi sa Ruskom Federacijom veoma su loši, navodi se i konstatuje da ipak Hrvatska najviše problema ima sa susedima i to sa svima, osim sa Italijom.

U komentaru autor Zdravko Milinović piše da su odnosi Hrvatske sa Rusijom veoma loši, uz napomenu da nekoliko hrvatskih vlada godinama nije bilo u stanju da imenuje ambasadora u Moskvi, što je bilo diplomatski krajnje uvredljivo i neodgovorno.

SANITARNI KORDON
Potom je, navodi se, premijer Plenković otišao u Ukrajinu i tamo „stao Putinu na žulj“.

Rusi javno tvrde da tvrdi stavovi njihovih državnih banaka koje su bile kreditori „Agrokora“ nemaju veze s politikom, piše zagrebački list.

„Ali, ko zna šta je starije, kokoška ili jaje. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović u pripremi svoje posete Moskvi ogradila se od Plenkovićeve ukrajinske ekskurzije“, navodi list i dodaje da će ona sa Putinom najverovatnije razgovarati o politici tri mora koju Rusi doživljavaju kao američki „sanitarni kordon“ na svojim zapadnim granicama.

Ipak, navodi se, najviše problema Hrvatska ima sa svojim susedima.

Izvor Sputnjik, 22. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u