DVA BOLNA PRIZNANjA ANGELE MERKEL

Frauke Petri: Odlučila sam, nakon što sam pažljivo razmislila, da neću sedeti sa ostalima...

Frauke Petri: Odlučila sam, nakon što sam pažljivo razmislila, da neću sedeti sa ostalima (AfD) u Bundestagu. Baviću se konzervativnom politikom

Angela Merkel morala da izgovori dva javna priznanja koja joj nisu bila nimalo po volji.

Priznala je da je njena koalicija (CDU/CSU) dobila za četvrtinu manje glasova nego na prethodnim parlamentarnim izborima i najmnje otkako je ona postala kancelar i partijski lider.

Drugo priznanje sama je formulisala ovako: „Istina je da našem društvu postoji polarizacija koja je povezana sa mnom i sa mojom odlukom da se po čretvrti put kandidujem. Uprkos tome, svoju odluku da se kandidujem, a ona nije samo moja, smatram ispravnom“.

Merkelova je priznala i da je veoma „žulja“ izborni uspeh (13 odsto osvjenih glasova) Alternative za Nemačku. Međutim, nije našala ništa pametnije od ovoga da kaže:

„Alternativa za Nemačku neće uticati na buduću evropsku politiku Berlina“.

Objavila je i da će možda ponovo ponuditi Socijaldemokratskoj partiji „veliku koaliciju“. Uprkos tome što je njen lider, Martin Šulc, saopštio da ta partija „prelazi u opoziciju“.

Nezavisno od toga, ulazak u vladajuću koaliciju već je ponudila Kristijanu Lindneru i njegovoj Slobodnoj demokratskoj partiji.

Alternativu za Nemačku neki smatraju „faktičkim pobednikom“ nemačkih izbora. Uprkos tome, i ona se našla u problemima.

Kopredsednik stranke Frauke Petri, na čijoj reputaciji je Alternativa u dobroj meri uzletela, saopštila je da neće ući u njen parlamentarni klub u Bundestagu. Čak je otkrila: zbog nesuglasica sa kolegama iz stranke koje imaju radikalnije stavove od nje.

„Odlučila sam, nakon što sam pažljivo razmislila, da neću sedeti sa ostalima (AfD) u Bundestagu. Baviću se konzervativnom politikom. Anarhistički deo Alternative može biti dobar u opoziciji, ali nije podesan za partiju koja pretenduje da postane vladajuća“.

Petri je, u neku ruku, uradila isto što i liderka francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen. Nemica se distancirala od radikalne struje u sopstvenoj partiji, a Le Pen od radikalnih stavova vlastitog oca koji je Front i osnovao.

Petri nosioca partijske izborne liste, Aleksandra Gaulanda, nije otvoreno kritikovala, ali je on po zvršetku izbora izjavio:

„Federalna vlada može toplije da se oblači. Počinjemo lov na nju. Vratićemo svoju zemlju narodu“.

Možda i na mig vlasti, levi anarhisti i multi-kulti liberali započeli su svoj lov na pripadnike Alternative.

„Antifašisti“ su u centru Berlina satima napadali na sedište AfD. A gotovo istovremeno je bila napadnuta porodica njenog kopredsednika Jorga Mojtena.

Izvor Fakti, 25. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u