ŠOJGU 20. OKTOBRA U BEOGRADU, MIGOVI SLEĆU PRE NjEGA?

Tačni datumi posete i dopremanja vojne tehnike biće utanačeni u petak, 29. septembra, kada...

Tačni datumi posete i dopremanja vojne tehnike biće utanačeni u petak, 29. septembra, kada šef diplomatije Ivica Dačić ide u Moskvu

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu mogao bi da poseti Beograd, na Dan oslobođenja 20. oktobra, a postoji mogućnost da se pre toga, već početkom sledećeg meseca, u Srbiju dopreme prvi „migovi“ i vojna oprema koju je Rusija još ranije odlučila da isporuči našoj zemlji.

Tačni datumi posete i dopremanja vojne tehnike biće utanačeni u petak, 29. septembra, kada prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić ide u Moskvu na sastanak Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. On će se tamo sresti i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, a osim ekonomskih tema, kako se očekuje, dvojica ministara će razgovarati i o političkim pitanjima, kao što su pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, statusu Srpsko-ruskog centra u Nišu, namerama vlasti u Prištini da pređu prag više međunarodnih organizacija…

Visoki ruski zvaničnici već su u više navrata najavljivali da Moskva planira da do kraja ove godine isporuči šest lovaca „mig-29“ Srbiji, kao i da se razgovara o mogućoj prodaji PVO sistema S-300 našoj zemlji.

Pomenuti „migovi“ zahtevaju remont, što će prema procenama koštati između 180 i 230 miliona evra. Vojnotehnički dogovor dveju zemalja uključuje da naša vojska kao donaciju dobije i 30 tenkova T-72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i manje topove kalibra 14,5 mm.

SARADNjA, ALI NE I ČLANSTVO U ODKB
VLADA i predsednik Srbije vode politiku vojne neutralnosti – poručio je juče ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se u Moskvi sastao sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB), general-pukovnikom Jurijem Hačaturovom.

— Našim domaćinima sam preneo da Srbija nema nameru da postaje član ODKB, ni NATO, ali ima veliku želju da produbljuje saradnju sa ODKB i njenim članicama. Sve one podržavaju principijelnu poziciju Srbije u odnosu prema KiM i na tome sam im posebno zahvalio – rekao je ministar odbrane.

Izvor Sputnjik, 26. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u