SIRIJA POSLE ISLAMSKE DRŽAVE: SUKOBI ILI OPREZNA SARADNjA?

Kakve su šanse da se vojno sukobe Rusija i SAD i kako će se...

Kakve su šanse da se vojno sukobe Rusija i SAD i kako će se Asad odnositi prema Kurdima?

Eskalacija napetosti u bilateralnim odnosima Rusije i SAD izaziva strah da bi ta netrpeljivost mogla da se prelije i u vojni sukob, pogotovo u Siriji, gde su na teritoriji jedne zemlje prisutne vojske i jedne i druge velesile. Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće da između ruske i američke vojske bude ozbiljnijih incidenata?

Analitičari tvrde da čak i da u pojedinim slučajevima dođe do onoga što Amerikanci zovu „prijateljska vatra“, odnosno do slučajnog gađanja američkih trupa od strane Rusa ili obrnuto, to uopšte neće na bilo koji način uticati da se politički dijalog između dve strane pretvori u vojni.

Štaviše, vojni analitičar Vladislav Šurigin smatra da je potpuno nemoguće da se desi bilo kakav vojni sukob Rusa i Amerikanaca, s obzirom da su obe strane svesne eventualnih posledica takvih incidenata. Kako kaže, čak i da dođe do slučajne „prijateljske vatre“, ili do određenih gubitaka sa bilo koje strane, kao što je to bio slučaj sa nedavnom pogibijom ruskog generala, to neće izazvati veliki sukob, jer niko nije spreman za takav scenario.

Sa druge strane, direktor Centra za proučavanje Bliskog istoka i Centralne Azije Semjon Bagdasarov smatra da će Rusija i SAD i dalje voditi indirektan rat u Siriji, s obzirom da podela teritorije još nije završena, odnosno nije  definisano koji deo teritorije će biti pod kontrolom Damaska, a koji deo će kontrolisati sirijske snage i Kurdi, koje podržavaju SAD.

„Diplomate rade svoj posao, ali ni oni ne mogu da spreče podelu teritorija koje su ranije bile u sastavu DAEŠ-a i na kojima se nalazi veliki broj ležišta nafte i gasa. Kad na to dodamo i da na tim teritorijama žive plemena koja su svojevremeno podržavala taj isti DAEŠ, a sada se sve sukobljene strane bore za njihovu lojalnost, dolazimo do zaključka da se rat ne vodi samo oružjem, već i uz pomoć različitih dogovora i ponuda“, smatra on.

O saradnji SAD sa teroristima u Siriji dosad se dosta govorilo, kako u Moskvi tako i na Zapadu, ali sada su prvi put isplivali i dokazi, i to nakon što je Rusija objavila fotografije koje te sumnje i potvrđuju. Naime, reč je o snimcima iz vazduha, u periodu od 8. do 12. septembra, u području u kome se nalaze teroristi DAEŠ-a severno od grada Dejr el Zor u Siriji, i na kojima se jasno vidi tehnika američkih specijalnih snaga.

Samim tim, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da s obzirom da i jedna i druga strana u celokupnom sirijskom sukobu imaju svoje saveznike, to ujedno označava da su one posredno u sukobu. Čak i kada se uzmu u obzir ruski zvanični izvori koji kažu da sa incidentima ovih dana, kao što su pogibija ruskog generala i opkoljavanje ruskih jedinica, ima veze i američka podrška pobunjeničkim snagama, to ipak treba razgraničiti sa direktnim konfliktom.

Štaviše, dokazati da Amerika na bilo koji način i sudeluje u tim incidentima jako je teško jer, kako objašnjava Radić, na terenu vlada zabuna i nije jasno šta se sve dešava.

„Naravno teoretičari zavere će uvek da tvrde da je to moralo biti tako i nikako drugačije, ali zasad u ovoj fazi odnosa između Amerikanaca i Rusa u Siriji možemo da pođemo od procene da ima zluradosti i da Ameirkancima ni u kom slučaju nije krivo ako Rusi dospeju u nepriliku na terenu, ali je teško dokazati da oni i namerno stvaraju takve situacije ili da aktivno deluju u cilju nanošenja gubitaka ruskim instruktorima ili specijalnim snagama koje su angažovane da podrže vladine snage u Siriji“, ističe Radić.

Sagovornik Sputnjika, međutim, ne isključuje mogućnost izbijanja određenog sudara sila, u slučaju da se izgubi kontrola i Amerikanci i Rusi uđu u direktan, doduše kraktrotrajan i incidentan, ali ipak — konflikt. To bi, kako objašnjava, trebalo sprečiti džentlmenskim sporazumom o nenapadanju, kao što je to bio slučaj od trenutka kada je Rusija stupila u sirijski konflikt i koji je u punoj meri važio sve do odluke američke administracije da bombarduju sirijsku avio-bazu, gde su se u tom trenutku nalazili i ruski instruktori.

Izvor Sputnjik, 26. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u