DžUDI DEMPSI: ZAPADNI BALKAN JE OPET U NEREDU

„Lokalni oligarsi koji vode Zapadni Balkan erodiraju volju za reformama i podrivaju demokratiju, dok...

„Lokalni oligarsi koji vode Zapadni Balkan erodiraju volju za reformama i podrivaju demokratiju, dok su civilna društva ta koja pokušavaju da ih vrate na stazu“

Zapadni Balkan je ponovo u neredu ali se ne može kriviti Evropa, već lokalni oligarsi koji podrivaju demokratiju, kaže Džudi Demps iz Karnegi centra za Evropu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Dempsi je rekla da bi bilo kratkovidno ignorisati pokušaje Rusije, Kine i Saudijske Arabije da utiču na dešavanja u praktično, evropskom dvorištu, jer je reč o bezbednosti Evrope.

Na pitanje kako će ishod nemačkih izbora uticati na proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, Dempsi je izrazila uverenje da je nemačka kancelarka Angela Merkel „prilično zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana“ i da misli da će to biti i Francuska.

„Zapadni Balkan je ponovo u neredu i ne možete nastaviti kriviti EU za to, jer je na trenutak skrenula pogled jer je imala druge stvari kojima je trebalo da se bavi. Zapadni Balkan, pre svega, pripada ljudima Zapadnog Balkana i traženje pomoći je u redu, ali tu mora biti neki reciprocitet, a ta vrsta lokalnih oligarha koji vode Zapadni Balkan erodirala je volju za reformama i podriva demokratiju, dok su civilna društva ta koja pokušavaju da ih vrate na stazu“, rekla je.

Dempsi je navela da je pomoć svih članica EU potrebna civilnom društvu, a ne samo „nekim institucijama koje podržava Brisel, a koje su izraženo birokratske“. Ali, dodala je, „potrebno je nanovo razmisliti kako uzvratiti tim oligarsima i kako oživeti veru u demokratizaciju i civilno društvo“.

„Ta podrška mora doći od EU, ali i od svake države članice pojedinačno.To je naše dvorište, to su vrata do nas, malo niže, niz put od Beča, i ignorisanje onoga što se tamo dešava, i na koji način Rusija, Kina i Saudijska Arabija utiču sa svojim trendovima tamo, bilo bi apsolutno i definitivno kratkovidno. Zapravo, to je pitanje evropske bezbednosti“, rekla je Dempsi za RSE.

Kada je reč o politici buduće nemačke vlade prema Rusiji, Dempsi je rekla da su budući partneri Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Slobodne demokrate pragmatične, dok će se Zeleni zalagati za oštriji kurs prema Moskvi.

Izvor Beta/B92, 28. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u