VUČIĆ O PRESUDI MIŠKOVIĆU: EVO VAM TAJKUNI NEKA VODE DRŽAVU

Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u...

Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno

Ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za „Novosti„, reagovao na jednoglasnu odluku Apelacionog suda koji je danas Miroslava Miškovića pravosnažno oslobodio optužbi da je oštetio putarska preduzeća izvlačeći novac iz njih, dok će mu suđenje za utaju poreza biti ponavljeno.

Istovremeno, potvrđene su i oslobađajuće presude za sina vlasnika „Delta holdinga“ Marka Miškovića i Mila Đuraškovića, koji su, takođe, bili optuženi za ispumpavanje novca iz putarskih firmi. I njima će se ponovo suditi za utaju porez.

U obrazloženju Apelacionog suda se navodi da prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a „oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni“.

Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su decembra 2012. godina zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama u putarskim preduzećima, koje su prema optužnici oštetili za 16 miliona evra. Četiri meseca kasnije optužnica je proširena i za utaju poreza, a Miroslav Mišković se konkretno teretio za pomaganje sinu Marku, vlasniku kompanije „Mera invest“, da utaji porez od 320,2 miliona dinara.

U pritvoru Centralnog zatvora proveo je osam meseci. Nakon polaganja jemstva od 12 miliona evra, pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta Srbiju.

Nakon dve godine suđenja u Specijalnom sudu, postupak mu je spojen sa suđenjem Milu Đuraškoviću, koji je, kao vlasnik nekoliko putarskih preduzeća, takođe bio optužen za malverzacije. Objedinjeni slučaj je tako 2015. krenuo ispočetka. Pred sam kraj suđenja Miroslavu Miškoviću se pogoršalo zdravstveno stanje, pa je sudija Maja Ilić njegov postupak razdvojila od suđenja sinu Marku, Đuraškoviću i još osmoro optuženih.

Prošle godine u junu Veće Specijalnog suda ga je oslobodilo za malverzacije u putarskim preduzećima. Za istu optužbu oslobođeni su i njegov sin Marko i Đurašković. Međutim, prvi čovek „Delta holdinga“ osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za pomaganje u utaji poreza.

Za isti slučaj sin Marko je dva meseca ranije osuđen na tri i po godine zatvora i istu novčanu kaznu. Nakon osuđujuće prvostepene presude Miškovižć se žalio Apelacionom sudu.

UKLjUČENI „PODESTA“ I BRITANCI
Miroslav Mišković je za branioca u postupku angažovao advokata Zdenka Tomanovića, a interesantno je da je dve godine pravni zastupnik njegove kiparske kompanije „Hemslejd“, kao zainteresovane u postupku, bio britanski advokat Ijan Forester. On je zbog angažovanja na drugom poslu napustio ovaj slučaj, pre njegovog okončanja.

Inače, mediji u Americi pisali su da je srpski biznismen angažovao tamošnju čuvenu lobističku kompaniju „Podesta“ koja bi svojim kanalima u SAD i EU njega predstavila kao žrtvenog jarca.

Izvor Večernje novosti, 27. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u