CIPRASU ODBIJEN ZAHTEV ZA POSETU SVETOJ GORI

U donošenju te odluke učestvovali i srpski monasi Administracija Svete Gore odbila da u...

U donošenju te odluke učestvovali i srpski monasi

Administracija Svete Gore odbila da u zvaničnu posetu primi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa koji je u sredu trebalo da razgovara s rukovodstvom Svete Gore.

Cipras je trebalo da poseti manastire i sastane se sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, piše danas konzervativni atinski list „Katimerini“ i pominje da su u donošenju te odluke učestvovali i srpski monasi.

Sveta zajednica – vrhovno upravno telo Svete Gore, na burnom sastanku odlučila je u ponedeljak da ne primi Ciprasa u zvaničnu posetu i da mu ne ukaže protokolom predviđene počasti kao premijeru, već mu je poručila da na Atos može doći samo kao „privatno lice“, kao običan hodočasnik, piše list.

Razlog za tu odluku je mišljenje sveštenika Svete Gore da ne mogu primiti premijera koji je „proglasio da je ateista“ i koji donosi zakone i sprovodi politiku koja „pogađa pravoslavlje“.

Međutim, pre dve godine, avgusta 2014, Cipras je na Svetoj gori bio toplo prihvaćen, tada kao vođa opozicije, i bez posebnih počasti, te je čak zatražio i dobio blagoslov monaha.

Od tada se mnogo šta promenilo, piše „Katimerini“ i navodi da je Ciprasova vlada „otvorila frontove s crkvom“, kojoj se od samog početka njegovog mandata nije svideo jer su i premijer i poslanici njegove koalicije Siriza odbili da se zakunu na jevanđelje i „pred Bogom“ – što je uobičajena forma u Grčkoj.

S druge strane, Ciprasovi poslanici su Svetu Goru oslobodili poreza za nekretnine van Atosa, ali to nije odobrovoljilo sveštenstvo.

Vlada je očito znala kakva će biti odluka uprave Svete Gore, te je nekoliko sati pre njene odluke neformalno obavestila medije da je Ciprasova poseta „odložena zbog obima posla“, iznosi danas „Katimerini„.

Međutim, crkveni sajt je na to ubrzo objavio da je „posetu premijera otkazala sama Sveta Gora, te do toga nije došlo zbog obima njegovog programa kako se govori“.

Uz to su u jednom manastiru na Atosu – Manastiru Dohijarios, povodom posete Ciprasa okačene crne zastave i transparenti „protiv antihrista“.

Crkveni izvori grčkog lista komentarišu da su to „neviđene stvari za Svetu Goru“, „bez presedana“ u njenoj istoriji, i da zabrana premijeru da uđe na deo grčke teritorije, na Svetu goru, ne samo što je neshvatljiva i pravno neodrživa, već predstavlja i „svetu nepristojnost“, bez obzira na političke stavove.

Katimerini“ navodi da su među predstavnicima manastira koji su se usprotivili poseti Ciprasa – petnaest od ukupno dvadeset na Svetoj gori, „bila i tri u kojima su monasi ruskog, srpskog i bugarskog porekla“.

„Mirniji i pažljiviji posmatrači svetogorskih prilika smatraju da je stav ‘Svete zajednice’ posledica atmosfere konzervativizma, ponekad s karakteristikama pravoslavnog fundamentalizma koji naglo osvaja teren na Svetoj gori“, zaključuje atinski list.

Izvor Beta/B92, 20. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u