KATASTROFALAN REZULTAT CSU GLAVNA PREPREKA KOALICIJI „JAMAJKA“

CSU je doživela veliki poraz. Pre izbora im je predviđano 47 odsto, a ispalo...

CSU je doživela veliki poraz. Pre izbora im je predviđano 47 odsto, a ispalo je skoro 10 odsto manje

Vanredno stanje za CSU. Stranka, koja je decenijama imala apsolutnu većinu, na izborima za Bundestag je doživela težak poraz, izgubivši deset odsto birača. Sada bruji u Bavarskoj, kao da Merkel nema i drugih problema.

Hrišćansko socijalna unija (CSU) u Bavarskoj je veoma konzervativna, bliska crkvi i sa jakim socijalnim profilom. Katastrofa na izborima za Bundestag: 38 odsto za CSU između Ašafenburga i Kifersfeldena verovatno boli više nego poraz CDU u Saksoniji gde je stranka kancelarke na drugom mestu iza AfD. Pobednički duh je nestao, a naredne godine su pokrajinski izbori u Bavarskoj.

DESNIJE OD CDU…
…može da bude samo zid, rekao je praotac stranke Franz-Josef Štraus još pre nekoliko decenija. Ipak, sada je tamo, sasvim desno, AfD. To je potpuno neprihvatljivo za CSU. Zato lider stranke, Horst Zehofer još jednom isprobava programske izmene stranke. „Mora se napraviti ponuda i „nacionalno orijentisanim ljudima“, rekao je nakon sednice odbora. Našao je jednu dopadljivu i zvučnu formulaciju, kako bi izbegao sintagmu „desna orijentacija“: On želi da zaposedne centar i „spektar demokratske desnice“. Joahim Herman, do nedelje glavni kandidat i izabrani ministar unutrašnjih poslova u Berlinu želi samo da „zatvori desno krilo“.

CSU je, doduše, dobila sve direktne mandate u pokrajini, ali se pobeda doživljava kao poraz. Birači su kažnjavali CSU i birali AfD najviše u onim izbornim krugovima koji su smešteni na pograničnim područjima. To su regije gde su se u leto 2015. izbeglice prvo naselile i „zaposele nemačko tlo“.

MERKELOVOJ TREBA CSU KAKO BI…
…formirala jedinu moguću opciju u vlasti – jamajka koaliciju. Nisu Zeleni u ovom spoju faktor rizika, već upravo CSU. I pre nego što su komplikovani pregovori između liberala (FDP), polu-konzervativaca (CDU), veoma konzervativnih (CSU) i „ekologa“ (Zelenih) uopšte započeli, CSU je postala sigurnosni rizik za Merkelovu.

Tradicionalna unija visi o koncu. U svakom mandatu je pakt između sestrinskih stranaka formalno obnavljan – prosto obavezna vežba. Osim jednom! Godine 1976. je moćni Franz-Jozef Štraus Helmutu Kolu u svađi zapretio okončavanjem sestrinstva. No, Kol je kontrirao – ipak nezvanično. I onda je rekao da bi se nakon takvog političkog razvoda CDU naravno kandidovala i u Bavarskoj. To je pomoglo. Pretnja okončavanjem unije ostala je oružje. Sa njim CSU i dalje ponekad maše.

RIZIK JAMAJKA – OMRAŽENI PAKT
CSU neće moći koristiti ovo sredstvo pritiska u pregovorima o koaliciji. Za razliku od oba manja potencijalna koaliciona partnera – Zelenih i FDP, CSU je doživela veliki poraz. Pre izbora im je predviđano 47 odsto, a ispalo je skoro 10 odsto manje. Uloga CSU kao negativca u pregovorima o Jamajka koaliciji je čini se programirana. Ukoliko se stranka koju je AfD oslabila pomeri još ulevo, mogla bi uplašiti sve koji su glasali za CSU zbog simpatija prema Merkelovoj. Čak bi u Bavarskoj i crkve mogle da se distanciraju.

Formiranje koalicije pod uslovima koje je predložio Horst Zehofer – uvođenja gornje granice za broj izbeglica od 200 000 godišnje deluje nemoguće. I Zeleni smatraju nemogućom misijom da dođu do zajedničke reči sa CSU. Osim toga, samo četvrtina građana želi Jamajku.

SLUČAJ HORST
Da li će Zeleni uopšte želeti da imaju posla sa liderom CSU Zehoferom? Od ponedeljka u stranci kipi. Povlačenje, revolt, i tako dalje – sve je moguće. Sve do dana stranke sredinom novembra, a možda  i pre.

Zehoferu se sveti njegova istrajnost u ljutnji na Merkel, koju stalno održava u verbalnoj oštrini, dok se kancelarka odavno koriguje. Nije zaboravljeno ni njegovo, po mnogima nepristojno ponižavanje Merkelove na dan stranke 2015, kada ju je zbog njene izbegličke politike ispravljao kao djače. 2016. više se uopšte nije pojavljivala u Bavarskoj. Ostaje činjenica da je Zehofer od izbegličke politike Merkelove zahtevao mnogo, ali nije i dobio, posebno kada je u pitanju gornja granica za broj izbeglica. Dio biračkog tela CSU to nije zaboravio.

Zehofer, koji je već najavljivao odlazak mora računati na sve. Otpor prema lideru stranke se najviše formira u protestantskoj Franačkoj. No, još ga ne napadaju otvoreno. Za njega daleko opasnija ostaje „glasna“ tišina u sopstvenim redovima.

Izvor Dojče vele, 30. septembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u