SPUTNjIK: MIGOVI SUTRA STIŽU U SRBIJU

Plan je da svi delovi šest lovaca budu dopremljeni do petka, 6. oktobra. Spektakularna...

Plan je da svi delovi šest lovaca budu dopremljeni do petka, 6. oktobra. Spektakularna premijera biće organizovana 20. oktobra

Ruski lovci MiG 29 sutra dolaze u Batajnicu, posle brojnih komplikovanih administrativnih procedura.

Plan je da svi delovi šest lovaca budu dopremljeni do petka, 6. oktobra. Spektakularna premijera biće organizovana 20. oktobra.

Kako Sputnjik ekskluzivno saznaje, isporuka šest aviona kreće u podne iz Avijacijskog zavoda u Luhovicama pored Moskve, pa se očekuje da prvi transportni džin „Antonov 124“ na vojni aerodrom u Batajnici sleti oko 14 časova i 30 minuta.

 „Migove“ će dočekati nekolicina oficira Vojske Srbije i tehničari koji će ubuduće svoje radno vreme posvetiti isključivo tim moćnim mašinama koje već neko vreme sa nestrpljenjem iščekuju.

Ruski „migovi“ nedavno su osveženi novom bojom u avio-zavodu u Moskvi, a nakon toga rastavljeni, kako bi u delovima bili dopremljeni u Srbiju.

Lovci nisu rastavljeni na sitne komade, ali je ponovno sastavljanje letelica prilično komplikovano. U takvom poslu ne sme da bude ni najmanjeg propusta. Zato sa „migovima“ stižu i ruski tehničari koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama.

Plan je da svi delovi šest lovaca stignu u Srbiju do petka, 6. oktobra.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će avioni biti prikazani javnosti 20. oktobra na paradi povodom Dana oslobođenja Beograda. Zato je bilo neophodno da stignu nekoliko nedelja ranije, kako bi bili spremni za prikaz.

A on će, kako saznajemo, biti spektakularan. Najavljen je dolazak specijalnog gosta Beograda i Srbije tog dana, ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.

Svečanost će pratiti defile jedinica Vojske Srbije, a u planu su demonstracija specijalne jedinice i naleti aviona. Kako saznajemo, nije isključena mogućnost da na nebu iznad glavnog grada još jednom zaplešu ruski „Striži“.

Ipak, glavna atrakcija biće „migovi“ koji već sada imaju nove oznake, boje srpske trobojke.

Očekuje se da će tog dana javnost videti i pilote, pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, koji će upravljati baš ovim mašinama. Oni su, dok je trajala komplikovana administrativna procedura za isporuku „migova“, u Rusiji prošli dodatne obuke.

Pomenimo i ono što gosti parade neće videti tog dana, a jednako je važno — te skupe sisteme, pored samog aviona, prate paketi logističke podrške, ali i novi arsenal ubojitih sredstava.

Dolaskom šest ruskih „migova“ Srbija će uskoro u potpunosti zaštititi svoje nebo, posle niza godina problema sa kontrolom vazdušnog prostora.

Autor Senka Miloš, Olivera Ikodinović

Izvor Sputnjik, 01. okotbar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u