VUČIĆ SAZVAO HITNE KONSULTACIJE ZBOG SAOPŠTENjA EK O KOSOVU I KATALONIJI

Vučić: Kako to Kosovo može, a Katalonija ne?; Evropska komisija: Srbija nije članica EU, kod Kosova postojala „veoma precizna geopolitička logika“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsednicu vlade Anu Brnabić, sve članove vlade, kao i predstavnike obaveštajnih i bezbednosnih agencija na konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, objavio je „Blic“ onlajn.

Konsultacije će biti održane u Prededništvu, u popodnevnim satima, nakon obraćanja grčkog predsednika Prokopiosa Pavlopulosa u Skupštini Srbiji.

VUČIĆ: MEČKA DOŠLA PRED VRATA EU
Posle katalonskog referenduma i stava Evropske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Pitanje svakog građanina Srbije Evropskoj uniji danas je – kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcepljenje može, i bez referenduma, rekao je predsednik Vučić, odgovarajući na pitanja novinara povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stava Evropske komisije da je to izjašnjavanje nelegalno.

„Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su 22 zemlje Evropske unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU“, zapitao je Vučić.

Svetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je „mečka došla pred njihova vrata“, e, sada je, rekao je Vučić, situacija mnogo ozbiljna…

Ovo je najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike, zaključio je Vučić.

„Branićemo evropske principe i demokratiju, ali ćemo štititi svoju nezavisnost“ rekao je Vučić.

CINIČNA PORUKA IZ BRISELA: KOSOVO MOŽE, KATALONIJA NE!
Kosovo i Katalonija nisu isto, kao što nisu isto Srbija i Španija! To je danas poručio glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, odgovarajući na brojna pitanja okupljenih novinara, povodom održanog referenduma u Kataloniji. Na novinarsko pitanje koja je pravna razlika između Katalonije i Kosova koje su mnoge zemlje EU, ali ne i Španija, priznale, i postoji li razlika u tretmanu između zemalja EU i onih van nje, Shinas je odgovorio:

— Koja je razlika između Španije i Srbije, ako sam dobro razumeo? Španija je zemlja članica!

Na dodatno pitanje da li to onda znači da bez problema može da se krši ustavni poredak zemalja van EU, u ovom slučaju Srbije, ali ne i unutar Unije, Shinas je ponovio da je Španija članica EU i poručio:

— Poznato je da je za priznanje Kosova postojao veoma specifičan kontekst koji je usvojio Evropski savet posle deklaracija UN i više rezolucija UN i međunarodne zajednice u okviru veoma precizne geopolitičke logike i veoma specifičnog konteksta. Za Evropsku komisiju situacija u potpunosti nije uporediva.

Što se tiče Katalonije, EK je danas izdala saopštenje u kom se ističe da, na osnovu španskog ustava, glasanje nije bilo legalno.

„Za EK, kao što je predsednik Žan Klod Junker u više navrata istakao, to je unutrašnje pitanje Španije koje treba da se rešava u skladu sa španskim ustavnim poretkom“, ističe se.

Osim ovog isključivo pravnog aspekta, EK je istovremeno pozvala i na smirivanje situacije.

„Vreme je za jedinstvo i stabilnost, a ne za podelu i cepanje. Pozivamo sve relevantne učesnike da se sada veoma brzo iz konfrontacije usmere ka dijalogu“, naglašeno je.

Izvor Novosti, 02. oktobar 2017.