AMERIČKA VOJSKA NA BLISKOM ISTOKU DOBIJA ORUŽJE PREKO HRVATSKE?

Preko aerodroma „Rijeka“ prošao je veliki broj aviona sa vojnom opremom vojske SAD Od...

Preko aerodroma „Rijeka“ prošao je veliki broj aviona sa vojnom opremom vojske SAD

Od aprila ove godine preko aerodroma „Rijeka“ prošao je značajan broj aviona koji su prevozili municiju i neidentifikovanu vojnu opremu za ratove koje na Bliskom istoku vodi Pentagon, tvrdi BIRN, čiji su novinari, kako se navodi, otkrili da je u poslednjih pola godine preko tog ostrva prešlo 14 teretnih aviona punih oružja i municije namenjenih američkoj vojsci na Bliskom istoku.

Iako su, navodi se u istraživanju BIRN-a, priznali da je ove godine bilo više takvih letova, na aerodromu „Rijeka“ odbili su da odgovore na pitanje kakav teret prenose avioni. BIRN smatra da je do porasta takvih letova došlo zbog Pentagonove odluke o promeni rute dostave oružja u Siriju, koja je ranije vodila preko Nemačke. Poslednji let je, tvrdi se, zabeležen pre nekoliko dana, odnosno 25. septembra.

BIRN piše da je od aprila ove godine zabeleženo 10 letova Pentagonovih aviona od aerodroma „Rijeka“ do američke vazdušne baze u Kataru „Al Udeid“. Svaki od tih aviona je koristio specifičnu oznaku CBM, koja znači da se radi o teretnom prevozu Pentagona, piše BIRN i dodaje da su pre sletanja na aerodromu na Krku ti letovi nosili oznake komercijalnih, a to ukazuje na to da je vojni teret zapravo preuzet u Hrvatskoj.

Dokazi kojima novinari BIRN-a tvrde da raspolažu upućuju na to da se radi o oružju bivšeg sovjetskog bloka namenjenog za Bliski istok, preneo je portal „Balkan insajt“. Iako Katar nije zvanični centar Pentagonovog programa naoružavanja boraca koji se bore protiv džihadista DAEŠ-a, naveden je kao sedište za vazdušne operacije SAD za Siriju, Irak i Avganistan.

Registar letova takođe pokazuje kako avioni Pentagona redovno transportuju vojne zalihe između Kuvajta i Katara, središta za oružje namenjenog sirijskim pobunjenicima. Tokom juna i jula zabeležena su četiti leta prevoznika „Silk veja“ iz Azerbejdžana, a otkriveni dokumenti pokazuju da su ti avioni dostavili municiju za oružje sovjetskog tipa iz Azerbejdžana do Hrvatske, prema nalogu specijalne Pentagonove vojne jedinice SOKOM.

SOKOM inače kupuje opremu za borce protiv militanata DAEŠ-a u Siriji, ali i za druge važne saveznike SAD. Ta jedinica američke vojske glavni je akter u projektu snabdevanja sirijskih pobunjenika oružjem bivšeg sovjetskog bloka, inače vrednim do dve milijarde dolara.

Imejlovi, na koje se novinari pozivaju, otkrivaju da je u decembru 2016. godine Pentagon naredio prekid dostavljanja oružja u američke vojne baze u Nemačkoj, jer je Berlin „postao vrlo osetljiv na dostavu takvog tereta“. Pentagon nije želeo da potvrdi da je koristio Nemačku za prenos vojnih zaliha u Siriju.

Ipak, američka baza podataka o saveznim troškovima objavila je dokument koji dokazuje da je Pentagon zaista koristio baze u Nemačkoj, kao i da je oružje kroz Hrvatsku transportovano u Siriju.

BIRN je, kako tvrdi, pronašao taj dokument, a on pokazuje da je Pentagon prošle godine u septembru naručio municiju iz Bugarske koja košta gotovo 16 miliona dolara za Irak i Siriju. Do promene rute za prenos oružja došlo je u isto vreme kada je Pentagon potpisao ugovor sa Agencijom Alan, hrvatskom državnom firmom za oružje. U aprilu je sklopljen dogovor vredan 12,4 milona dolara za oružje bivšeg sovjetskog bloka.

Na pitanje BIRN-a o odredištu tog oružja, Agencija Alan nije imala komentar, a sve nepravilnosti demantuju. „Čvrsto poričemo svaki zaključak i pretpostavku vaše poruke“, odgovorili su iz Agencije Alan. Ni Pentagon, ni Vlada Hrvatske nisu komentarisali korišćenje aerodroma na Krku kao baze za vojne letove, dok je Ministarstvo privrede saopštilo da se radi o poverljivim informacijama.

„Postoje razlozi zašto ti avioni dolaze ovamo. Ne dovodi ih aerodrom ’Rijeka‘“, izjavio je šef vazdušnog saobraćaja Damir Ružić i dodao da nije bilo pritužbi zbog povećanog broja letova teretnih aviona. Na pitanje zašto je Hrvatska spremna da prihvati oružje za Bliski istok koje je Nemačka odbila, službenici u Zagrebu nisu odgovorili, navodi se u istraživanju BIRN-a i dodaje da to nije prvi put da se Zagreb pokazao kao koristan partner za američke napore u Siriji.

„Hrvatska je među prvim zemljama koje su snabdevale pobunjenike u Siriji, kao točkić u mašineriji koju finansira Saudijska Arabija, a vodi CIA“, preneo je „Balkan insajt“.

Izvor Sputnjik, 4. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u