BEOGRAD PIŠE EVROPSKIM PRESTONICAMA: POVUCITE NEZAVISNOST KOSOVA

Beograd će pozvati 22 države članice Evropske unije da preispitaju odluku o priznavanju nezavisnosti...

Beograd će pozvati 22 države članice Evropske unije da preispitaju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova

To će, prema našim informacijama, biti jedan od ključnih delova pisma koje će predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uputiti Evropskoj uniji i njenim članicama, a nakon šokantne poruke iz Brisela da su Katalonija i KiM neuporedivi jer Srbija, za razliku od Španije, nije u EU.

U pismu, koje će briselskim zvaničnicima lično uručiti premijerka Ana Brnabić u sedištu EU 10. i 11. oktobra, biće navedeno i konkretno pitanje: Da li sistem međunarodnog prava važi isključivo za zemlje Unije ili za sve?

Formirana je i posebna radna grupa, u kojoj će, osim Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika, i Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, biti i stručnjaci iz resornih ministarstava, pre svega Ministarstva spoljnih poslova, kako bi se došlo do odmerenog i jedinstvenog teksta, koji „udara“ u suštinu problema.

Kako saznajemo, u obraćanju vrhu EU i zemljama članicama takođe će biti navedeno da je Beograd upozoravao da se priznavanjem KiM stvaraju uslovi za domino-efekat separatističkih presedana, ne samo u Evropi, već u celom svetu.

Čitava ova diplomatska akcija, kako saznajemo, biće veoma pažljivo izvedena kako ni na koji način ne bi povredila Špance, koji su predvodnici kvinte EU koja ne priznaje Kosovo (tu su još i Grčka, Slovačka, Kipar i Rumunija).

U srpskom državnom vrhu ne gaje iluzije da će zemlje EU koje su priznale Kosovo odgovoriti na poziv Beograda i povući priznavanja, jer je naša zemlja bombardovana da bi se oteo KiM, ali Srbija nije mogla da prećuti nonsens po kojem međunarodno pravo važi samo za „odabrane“.

Pat-pozicija u koju se zapleo Brisel, isturajući portparola Evropske komisije da odbrani neodbranjivo, posledica je otvaranja Pandorine kutije na Kosovu, smatra šef diplomatije Ivica Dačić. On ne očekuje od zemalja EU da, posle događaja u Kataloniji, kažu da su pogrešili:

— Oni kad greše, greše do kraja. U suprotnom, morali bi da pljunu sami na sebe. Pa, oni su nas bombardovali zbog Kosova. Tako nešto eventualno može da kaže Donald Tramp za bivšu američku politiku.

On smatra da je na primeru Kosova poslata poruka da su mogući jednostrani potezi i da sve zavisi od naklonosti velikih sila.

Dačić poručuje i da su oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova želeli slabu Srbiju na Balkanu, ali da im to neće poći za rukom.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, takođe, ne očekuje da Brisel značajnije razjasni stav o Kataloniji i Kosovu. On dodaje da je čudno što je EK zauzela tako tvrde pozicije, s obzirom na činjenicu da pet država EU nije priznalo KiM i da se insistira na statusnoj neutralnosti kad je reč o Kosovu:

—  EU će nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine koji će se odvijati na najvišem nivou. Takođe, zahteva za priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti, a ima puno prostora da se normalizuju odnosi, a da se ne pređe ta granica. Očekujem i da Srbija čvrsto ostane na putu EU.

Ne očekujem da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije, ali naša je dužnost da branimo interese svoje zemlje – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

—  Bilo bi u redu da kažu „u redu Srbijo, ogrešili smo se o vas, i 1999. i 2004. i 2008, ali se to neće dogoditi. Zbog njihove nečiste savesti prinuđeni smo da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i pričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike. Srbiju niko ne štiti.

Osvrćući se na obrazloženje EK, Vučić je ponovio da nije čuo da se međunarodno pravo primenjuje na članice EU i na nečlanice, niti da postoji bilo koja rezolucija UN koja spominje mogućnost secesije KiM.

Izvor Večernje novosti, 4. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u