BLUMBERG: SVI TRAŽE POMOĆ KREMLjA

Zašto Erdogan, saudijski kralj i Netanjahu dolaze Putinu na noge? Sada je na red...

Zašto Erdogan, saudijski kralj i Netanjahu dolaze Putinu na noge?

Sada je na red došao saudijski kralj Salman, koji će posetiti Moskvu ove nedelje. Na dnevnom redu biće fond od milijardu dolara koji dve države planiraju da oforme.

Salman će biti prvi suveren te monarhije koji će posetiti Rusiju u gotovo sto godina od kako su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose.

Očekuje se da će Moskva i Rijad najaviti novu investicionu platformu i projekte u oblasti proizvodnje. A zajednički rusko-saudijski fond biće fond za ulaganja u sektor energetike, prenosi B92. Dalje, trgovina između Rusije i Izraela porasla je u ovoj godini za 25 odsto.

Povećanje trgovine zabeleženo je u vreme bliske saradnje između Izraela i Rusije na bezbednosnim pitanjima povezanim sa građanskim ratom u Siriji, gde je ruska vojska angažovana na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Trgovina Rusije sa Evropskom unijom i SAD takođe je smanjena jer Zapad uveo sankcije Moskvi zbog događaja u Ukrajini iz 2014. godine. U tom periodu ruski odnosi sa Izraelom, koji je ostao neutralan i u odnosu na sirijski rat i u odnosu na Ukrajinu, značajno su se poboljšali i izraelski premijer Benjamin Netanijahu je putovao u Moskvu najmanje pet puta za godinu dana.

Takođe, vodeći ruski proizvođač gasa „Gasprom“ povećava sredstva za finansiranje projekta izgradnje gasovoda „Turski tok“ za 863 miliona dolara u 2017. godini. Odnosi Turske i Rusije se popravljaju od sukoba koji je izbio zbog obaranja ruskog „suhoja“, a „Turski tok“ je trenutno jedan od prioritetnih projekata dve zemlje.

Do nedavno, Vašington je bio destinacija za takve lidere. „Menjaju se realnost i moć na terenu“, kaže Denis Ros, koji je bio glavni pregovarač i savetnika Džordža Buša. „Putin je uspeo od Rusije da napravi glavnog igrača na Bliskom istoku. Zato vidite konstantan rast broja posetilaca sa Bliskog istoka u Moskvi.“

Izvor Sputnjik, 4. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u