HARADINAJ: ALBANCI PREŠEVSKE DOLINE DA DOBIJU PASOŠE KOSOVA

Ako Srbija namerava da bude članica EU, mora da napusti diskriminatorsku politiku Ramuš Haradinaj,...

Ako Srbija namerava da bude članica EU, mora da napusti diskriminatorsku politiku

Ramuš Haradinaj, predsednik Vlade Kosova i Metohije, obećao je tokom susreta sa Albancima sa juga Srbije da će im omogućiti da kao „Albanci Istočnog Kosova dobiju i pasoše Kosova“. Haradinaj je rekao i da ovo pitanje više nije pitanje godina, već meseci, jer su „istočnokosovari dali svoje živote i prolili krv za državu Kosovo“.

Premijer lažne države je poručio i da Albanci sa juga Srbije zaslužuju „povoljniji status od kosovskih Srba“, kao i da „razume da je situacija u Preševskoj dolini teška i da međunarodna zajednica ne bi trebalo da dozvoli da se Srbija igra sa stanovništvom Medveđe, Bujanovca i Preševa“.

„Ako Srbija namerava da bude članica EU, Beograd mora da napusti diskriminatorsku politiku jer put do Brisela prolazi kroz Preševo!“, rekao je Haradinaj.

On je obećao da će u najskorije vreme da poseti Preševo, te da je moguće ispuniti obećanje da Albanci sa juga Srbije dobiju kosovske pasoše, jer je po kosovskim zakonima moguće imati dvojno državljanstvo.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka ubeđen je da iza Haradinajevih reči pre svega stoji „politički blef“ jer državljanstvo Kosova Albancima, navodi on, ne znači ništa, jer sa tim pasošima imaju ograničenu slobodu kretanja, viznog režima, dok im srpski pasoši pružaju potpunu slobodu kretanja.

„Ovo sve ima više unutarpolitičku dimenziju da će oni koji dobiju državljanstvo sutra podržati njegovu politiku, ali i da se predstavi kao zaštitnik Albanaca i van takozvanih granica Kosova“, ocenjuje naš sagovornik.

Surlić veruje da su ovakva Haradinajeva obećanja opasna, ali i da njima šalje poruku Beogradu pre postizanja nekog konačnog sporazuma u Briselu.

„Mislim da on govori da nije samo Kosovo problem, već da mogu da naprave problem i u takozvanoj Preševskoj dolini“, uveren je naš sagovornik.

Inače, sastanku kod Haradinaja prisustvovao je i Šefket Musliju, bivši komandant takozvane Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovaca i Medveđe (OVPMB), inače bliski rođak Jonuza Muslijua, saradnik klana Haradinaja, terorista zadužen za sever Kosova, umešan u ubistva i napade na Srbe, kao i incidente u Kumanovu u Makedoniji 2015. i osoba koju je tada srpski premijer, a sada predsedik države Aleksandar Vučić apostrofirao kao jedno od „lica sa poternice“ Republike Srbije, koji se kao pripadnik takozvane Gnjilanske grupe OVK tereti za zlostavljanje i ubijanje Srba tokom 1999.

Autor Brankica Ristić

Izvor Sputnjik, 4. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u