ODGOVOR NA MIGOVE: HRVATSKA OTVORILA PONUDU ZA NABAVKU BORBENIH AVIONA

Ako se najavljena modernizacija završi, Srbija će imati modernije avione nego Hrvatska Dok je...

Ako se najavljena modernizacija završi, Srbija će imati modernije avione nego Hrvatska

Dok je gigantski „Antonov 124“ u utorak iz Rusije transportovao drugi par lovaca „MiG-29“ za Vojsku Srbije, u Zagrebu su otvorene ponude za nabavku novih borbenih aviona za Oružane snage Hrvatske. Srpski „migovi“ na Balkanu uskoro će dobiti konkurenciju u vidu švedskih „Gripena“ ili američkih F-16, koji će ući u hrvatsku vojsku.

Ruska isporuka dala je Srbiji prednost u lovačkoj avijaciji u odnosu na komšije. Broj pristiglih letelica na batajnički aerodrom u utorak posle podne popeo se na četiri, a u naredna dva dana ruski transport će biti zaokružen. Sa druge strane, konačnu odluku o vazduhoplovima koji će leteti od mora do Mure i Drave zvanični Zagreb doneće najranije za dva meseca, posle detaljne analize ponuda koje su otvorene u utorak.

— Šest aviona „MiG 29“ do petka će stići u Beograd i imaćemo ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić za Prvu TV, dodavši da je za kratko vreme u Srbiju stiglo mnogo više aviona nego u prethodnih 40 godina. „Ponosan sam na to i uveren da će naši tehničari umeti da rade i naši vojnici da lete na tim moćnim mašinama. Da bi ljudi znali, postoje neke tehničke mogućnosti takozvane pete generacije, ali ovo je „četiri plus generacija“ lovaca i mi smo problem rešili u narednih 20 godina.

Poslednji vojnoekonomski manevri Srbije i Hrvatske pokazuju da trka u naoružanju na Balkanu ulazi u svoju u novu fazu. I dok se Beograd pojačava ruskom vojnom tehnikom, Zagreb je okrenut mahom NATO, ali i drugim partnerskim zemljama. Pozivu hrvatskog ministarstva odbrane da dostave ponude za prodaju ratnih letelica odazvale su se četiri države – SAD, Grčka, Švedska i Izrael, a očekivana ponuda Južne Koreje je izostala. Vojni vrh Hrvatske zato suočen je sa izborom – novi „gripeni“ švedske proizvodnje ili polovni ili novi lovci F-16.

Plan komšija jeste da već sledeće godine potpišu ugovor o nabavci jedne eskadrile od 12 do 18 letelica. Oni očekuju da prvi avioni slete 2020. godine.

I dok se Hrvati još bave finansijskim konstrukcijama, procedurama i papirima Vojska Srbije ima drugačije preokupacije. Ruski „Antonov“ istovario je u utorak oko 17 časova još dve „dvadesetdevetke“, koje će se u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“ pridružiti letelicama koje su u Batajnicu doputovale u ponedeljak. U prva dva transporta isporučena su četiri jednoseda u dve verzije (9-13 i 9-12A), a predstoji isporuka i dva dvoseda aviona (verzije 9-51). Jedan od ključnih budućih zadataka naših i ruskih inženjera biće i uniformisanje ovih verzija u jedinstveni lovački avion. Ukoliko se modernizacija ovih letelica završi prema dosadašnjim najavama, prema analizama stručnjaka, oni će imati bolje performanse u odnosu na letelice koje bi prema svom vojnom novčaniku mogla da nabavi Hrvatska.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da će pojačanje Vojske Srbije biti promovisano 20. oktobra.

— Naše vazduhoplovstvo se razvija, kao i čitava naša vojska. U sledećim koracima, očekujemo da ćemo dobiti i vojno-tehničku pomoć za kopnenu vojsku, rekao je Vulin i precizirao da već traju pripreme za predstavljanje ne samo „migova“, već i projekta 1.500 elitnih vojnika Vojske Srbije. „Pozivam sve građane da 20. oktobra dođu na aerodrom Batajnicu i podele ponos što je naša vojska sve jača.“

Odbrambena oprema koju partneri NATO nabavljaju, suvereni je izbor tih zemalja. Ne postoje ograničenja koja NATO nameće. Srbija je cenjeni partner NATO i svedoci smo sve veće saradnje u oblasti odbrane poslednjih godina. Na zahtev Srbije, NATO će nastaviti da radi sa Oružanim snagama i Ministarstvom odbrane kako bi im pomogao u njihovim reformama i transformaciji.

Ovo je „Novostima“ preneo zvaničnik NATO iz Brisela, odgovarajući na naše pitanje kako Alijansa gleda na pošljiku ruskih „migova“ našoj zemlji, kao i da li je smatraju kao eventualno jačanje uticaja Moskve u Srbiji, kako to neki tumače.

Izvor Večernje novosti, 4. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u