ZAŠTO SE SAUDIJSKA ARABIJA PRIBLIŽAVA RUSIJI

FIRAS AL ATRAČI Rijad vidi da, pored Trampa, koji igra sve manju ulogu u...

FIRAS AL ATRAČI

Rijad vidi da, pored Trampa, koji igra sve manju ulogu u Siriji, svi putevi vode ka Moskvi, glavnom igraču tih dešavanja

Dok američki mediji nastavljaju da spekulišu o motivima tragične masovne pucnjave u Las Vegasu a štampa u Velikoj Britaniji kritikuje poslednji politički govor premijerke Tereze Mej, u bliskoistočnim savezima došlo je do značajnih promena.

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulazis Al Saud stigao je u Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što su neki mediji protumačili kao posetu čiji je cilj da se učvrste energetske veze, posebno u kontekstu trajno niskih cena nafte.

Iako je tačno da su Rusi i Saudijci – nekad u oštrom sukobu na naftnom i gasnom tržištu – u protekle tri godine koordinisali sporazume u formatu OPEK-plus kako bi smanjili proizvodnju nafte i tako podstakli rast cena, dve zemlje imaju mnogo veći geopolitički ulog na Bliskom istoku.

Na primer, Rusija snažno podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada, čoveka kojem su se Saudijci ranije oštro protivili i daleko otišli u pokušaju da ga svrgnu.

„Mogu da kažem da naše odnose oblikuje sličnost stavova o mnogim regionalnim i međunarodnim problemima. Nastavlja se bilateralna koordinacija o svim pitanjima koja promovišu povećanje bezbednosti i prosperiteta naših zemalja“, rekao je kralj Salman, prenosi novinska agencija TASS.

KAKO POSTIĆI SAGLASNOST POVODOM SIRIJE (I IRANA)
Kralj Salman je rekao Putinu da Rijad želi diplomatsko rešenje za sirijski građanski rat, što je pozicija koja se bitno razlikuje od stava drugih zemalja Zalivskog saveta za saradnju, naročito Katara.

Saudijci – zajedno sa Bahreincima, Egipćanima i Emiraćanima – voleli bi da vide smenu režima u Dohi i promenu uređivačke politike (ili čak zatvaranje) tv-mreže Al Džazira.

Katar takođe ima jedne od najvećih gasnih rezervi na svetu. Važan je gasni snadbevač globalnih tržišta, a u jednom trenutku je pretio i Rusiji zbog Putinove podrške Asadu.

RELIKTI PROŠLOSTI?
Ali Katar je sitnica u poređenju sa persijskim slonom. Saudijci se plaše rastućeg uticaja Irana u Siriji, direktno ili putem njegovog vojnog proksija Hezbolaha, gde se Iranci bore rame uz rame sa sirijskom vojskom protiv islamističkih pobunjeničkih grupa za koje se veruje da ih naoružavaju Rijad i Doha.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Suadijci rade na stvaranju ujedinjene sirijske opozicije (bez ISIS i Al Kaidinih filijala), koja će imati predstavnike na eventualnim mirovnim pregovorima u skladu sa načelima sporazuma iz Astane. To bi označilo veliki preokret u regionalnim naporima za okončanje sirijske krize, budući da bi se Saudijci više uskladili sa ruskom tačkom gledišta nego ikad ranije.

putinsalman08Takođe, posmatrajući sirijske mirovne pregovore u Astani, Saudijci vide formiranje novog saveza sila – Irana, Rusije i Turske. Putin je prošle nedelje posetio Tursku, gde su dvojica bivših protivnika – koji su opet postali saveznici – finalizovali sporazum o naoružavanju Ankare naprednim ruskim protivraketnim sistemima vazdušne odbrane. Izgleda da i Saudijci hoće parče tog kolača. U petak je saudijska štampa prenela da je Rijad potpisao inicijalne sporazume o kupovini sistema S-400 kao i drugog naprednog oružja.

Ovo dolazi samo nekoliko meseci nakon posete Donalda Trampa Saudijskoj Arabiji i pompezne prodaje američkog oružja kraljevini vredne desetine milijardi dolara.

Saudijska štampa opisala je posetu kralja Salmana Rusiji kao početak „novog prijateljstva“.

Važno je istaći da je Iran pre samo nekoliko nedelja uspešno testirao novu balističku raketu sa dometom od 2.000 kilometara, koja ima mogućnost nošenja nekoliko bojevih glava. CNN je tada preneo da su u njenom dometu Izrael i Saudijska Arabija.

IRAN – IRAK – TURSKA
U međuvremenu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče se u Teheranu sastao sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem da bi razgovarao o merama protiv kurdskog referenduma o nezavisnosti u severnom Iraku. Erdogan je rekao da njegova zemlja sa Iranom i Irakom preduzima koordinisane napore na suzbijanju kurdskog nastojanja za nezavisnošću.

Iako su njihov sastanak i zajednički napori plod percepcije o obostranoj koristi, nije mala stvar kada se sastanu najjača sunitska i najjača šiitska sila na Bliskom istoku. A obe su ruski saveznici. Da li Saudijci smatraju da su propustili voz?

Saudijska Arabija se suočava sa mnogim unutrašnjim izazovima – uglavnom socio-ekonomske prirode – i plaši se jačanja islamskog ekstremizma, koji je možda na određeni način u prošlosti i sama oblikovala. Ali takođe prepoznaje da je, po pitanju njenih namera i ciljeva, rat u Siriji izgubljen budući da Asadove snage i Hezbolah oslobađaju glavne oblasti od Islamske države i drugih islamističkih ekstremista.

Osim toga, Saudijska Arabija shvata i da Evropa neće odustati od nuklearnog sporazuma sa Iranom uprkos zveckanju oružjem iz Vašingtona, koji preti da će se iz tog sporazuma povući ili pojačati sankcije Islamskoj Republici.

Rijad vidi da, sa Trampom, koji se povlači iz međunarodnih i multilateralnih sporazuma i igra sve manju ulogu u Siriji, svi putevi vode ka Moskvi, glavnom igraču pomenutih dešavanja.

putinsalman09Da bi se suprotstavila Iranu jednako surovo kao prethodnih godina (rat u Siriji je teatar sukoba njihovih proksija), Saudijska Arabija će se osloniti na Moskvu u nastojanju da ograniči uticaj Teherana u Damasku. Putin verovatno neće učiniti mnogo u tom pogledu. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je aktivirao zvona za uzbunu zbog navodnih iranskih vojnih baza u Siriji, posetio je Moskvu četiri puta u proteklih dve godine kako bi – bezuspešno – apelovao na Rusiju da obuzda Iran.

Firas Al Atrači je kanadski novinar arapskog porekla koji izveštava sa Bliskog istoka od 1992. godine

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The Brics Post

Svet
Pratite nas na YouTube-u