ANĐELKOVIĆ: NADAM SE DA VULIN U IME VLADE KRITIKUJE SKOTA

„Građane treba da interesuje kako je Vulin stekao stan, ali i kako je Đilas...

„Građane treba da interesuje kako je Vulin stekao stan, ali i kako je Đilas stekao svoje bogatstvo, ili zašto se ne bave Šutanovcem“

Izjave ministra Ivice Dačića i Aleksandra Vulina o američkom ambasadoru Kajlu Skatu ne treba da utiču na odnose sa SAD, ambasador je prvi počeo spor neprimerenim izjavama, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković. Ocenio je i da bi cinično bilo reći da je stanje u medijima gore nego u vreme prethodne vlasti.

Posle tvita ambasadora Kajla Skata sa tekstom Vašington posta u kome se govori kako ministar Vulin hvali ratnog zločinca, srpski zvaničnici američkom predstavniku poručili su da se ne meša. Ministar odbrane Aleksandar Vulin odbacio je kritike ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skata povodom odnosa prema haškom osuđeniku generalu Vladimiru Lazareviću, navodeći da Srbija nije izazvala ratove i da ne treba da se stidi onih koji su je branili.

„To može da utiče na odnose, ali ne treba da utiče. Treba da branimo našu perpektivu posmatranja. Istina je bila obrnuta. Krajnje je neprimereno da američki ambasador, čija je zemlja bila nosilac agresije prema Srbiji, pominje tu temu. Vlada se previše suzdržava, to je bila agresija i o tome ne može da se priča na drugi način“, rekao je on gostujući u Novom danu.

Ambasador je taj koji je počeo spor, kaže Anđelković i dodaje da se nada da je Vulinov stav usaglašen sa Vladom i da to nije samo stav Vulina.

„Nadam se da Vulin govori u ime vlade. Bilo bi pogubno ako ne govori. Tema bi trebalo da bude šta je rekao američki ambasador“, rekao je i dodao da niko od američkih generala nije osuđen za stradanje srpskih civila u NATO bombardovanju, kao i da je Haški sud je pustio Nasera Orića i Ramuša Haradinaja.

Govoreći o saradnji Srbije sa NATO, on je rekao da su male zemlje prinuđene da balansiraju sa velikim kako bi sprečile veće nesreće.

„NATO pakt je regionalni reketaš, trudimo se da održavamo što bolje odnose da ne bi još veću nesreću doživeli, pričamo o izbegavanju novih nesreća, a ne o pravdi“, kaže. „Nadam se da nismo iskren prijatelj sa SAD. Ako ih stvarno smatramo iskrenim prijateljima, onda sa nama nešto nije u redu“, dodao je.

„STANjE U MEDIJIMA NIJE GORE“
Anđelković smatra da stanje u medijima danas nije gore nego u vreme prethodne vlasti. „Cinično bi bilo reći da su gori mediji… vlast uvek ima uticaja na medije, i tako što će odlučivati gde će se javna preduzeća reklamirati… ali ako pogledate 2011. nema tu neke razlike. Danas nije gore“, kaže.

Komentarišući izjavu Ane Brnabić u Parlamentu EU u Briselu da u Srbiji postoji istraživačko novinarstvo, ali ne i objektivni novinari, on je ocenio da namera premijerke nije bila da kritikuje one medije koji o vladi pišu pozitivno, već je te stavove iznela zbog zapada.

„Smeta mi što u inostranstvu priča na taj način o spostvenim medijima“, kaže. On je rekao i da su, što se tiče objektivnih novinara i analitičara, svi novinari subjektivni i nastupaju iz svojih ubeđenja.

Povodom slučaja stana ministra Vulina, Anđelković je ocenio da ta priča treba da dobije eppilog, ali da premijerka ne treba da objašnjava stavove svojih ministara, već da svako treba da stane iza svojih reči.

„Građane treba da interesuje kako je Vulin stekao stan, ali i kako je Đilas stekao svoje bogatstvo, ili zašto se ne bave Šutanovcem. Treba pokrenuti analizu finansija svih političara. Imovina se lako skriva, mnogo više ima problema od onoga što se sad priča o Vulinu“, rekao je.

On je kazao i da se Vilin jeste „upetljao“. „Moguće da je unosio novac (po 9.000 evra), moguće da nije, neka se to institucionalno rešava. Ali važno je da nije bio na vlasti, niti je obavljao funkciju, odnosno nije mogao da uzurpira javne fondove“, objašnjava.

Izvor N1, 13. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u