EPISKOP BAČKI IRINEJ: BEZ DALjIH USTUPAKA NA KOSOVU I METOHIJI

Ne sme biti ograničenja, ne sme ničiji stav unapred biti okvalifikovan, naveo je Irinej,...

Ne sme biti ograničenja, ne sme ničiji stav unapred biti okvalifikovan, naveo je Irinej, reagujući na izjavu ministarke Zorane Mihajlović o SPC i stavu patrijarha

Lično smatram da termin unutrašnji dijalog nije najsrećniji izraz, pre bih rekao da se radi o svesrpskom dijalogu, pa je on, u tom smislu, i unutrašnji i spoljašnji i zbog toga je veoma važan, izjavio je za Radio Beograd episkop bački i portparol Srpske pravoslavne crkve Irinej (Bulović).

Episkop bački Irinej je, u emisiji Sedmica, istakao da je pitanje Kosova i Metohije gordijev čvor i da zahteva suštinski i svenarodni odgovor.

Zbog toga je poziv na dijalog sasvim umesan i koristan, jer nikada jedna grupa ljudi – bilo koja – politička, naučna, umetnička – ne može uvek sa sigurnošću tvrditi da izražava stav većine, rekao je episkop Irinej.

To, nastavio je, ne možemo činiti čak ni mi, episkopi, to ne možemo tvrditi čak ni za vernike, a kamoli za narod u celini.

Znači, dobro je oslušnuti razne glasove i mišljenja, rekao je episkop Irinej.

Svaki pokušaj rešenja – bilo u pravcu daljeg popuštanja, postepene kapitulacije, bilo u pravcu odbrane naših legitimnih prava na sopstvenu teritoriju – mora se zasnivati na stavu većine naroda, ukazao je episkop Irinej.

Dodao je da je „nemoguće donositi radikalne odluke, kao što je na primer promena Ustava, prelaženje preko ‘crvenih linija’, a da iza toga ne stoji većina“.

„Takva rešenja ne bi bila životno održiva. Dakle, dijalog je koristan, jer može da pokaže šta narod misli“, rekao je episkop Irinej ali istakao da dijalog „mora biti slobodan, iskren“.

„Ne sme biti ograničenja, ne sme ničiji stav unapred biti okvalifikovan“, naveo je Irinej, reagujući na izjavu ministarke Zorane Mihajlović o SPC i stavu patrijarha.

Na pitanje kakav je stav SPC zauzela pre početak dijaloga, episkop bački je rekao da je njegovo apsolutno ubeđenje da će stav u SPC biti jedinstven i da neće biti za dalje ustupke po pitanju Kosova i Metohije, nego za svaki napor da se ono očuva kao deo srpske države, kao srpska teritorija.

„Mi smo svesni da neki modus vivendi treba izneti. Mislim da treba da se ide na kompromis na terenu, ali da kompromis nikada ne podrazumeva našu spremnost na formalno i suštinsko otuđenje“, rekao je episkop Irinej.

Sa naše strane je već ponuđen kompromis – Briselski sporazum je već ogroman kompromis, Zajednica srpskih opština, iako ponižavajuć, ali ipak kakav takav okvir, nije ništa drugo do kompromis. Smatram da je maksimum kompromisa sa srpske strane već ponuđen, dodao je episkop Irinej.

Šta bi bio izlaz? Da se unutar postojećih granica stvori jak mehanizam, koji bi obezbedio najširu moguću autonomiju, smatra episkop Irinej.

On je objasnio da se na svetskoj sceni situacija promenila i da je znatno povoljnija nego pre 15, 20 godina, jer „Zapad danas ne može da izdiktira svoju volju velikom i moćnom Istoku, jednostavno mora da pregovara“.

Sa naše strane, zato bi bilo samoubistveno da u takvim, mnogo povoljnijim okolnostima, mi sad krenemo u dobrovoljno napuštanje onoga što je naše, rekao je episkop Irinej.

On se osvrnuo i na parole Katalonija jednako Vojvodina, navodeći: Sve je to zbog fotelja i sitnih ambicija pojedinih političara.

Uznemirujuće jesu, kao što čoveka uznemirava zujanje komarca, rekao je episkop Irinej i dodao: Tako i ovo. Jeste neprijatna pojava, ali u životu ništavna.

„Naime, ako je Katalonija organizovala referendum, neka dotični izvole da organizuju referendum o statusu Vojvodine, pa da vidimo koji je to procenat koji će ih podržati“, rekao je episkop Irinej, portparol SPC.

Izvor Fonet/RTS, 15. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u