LEONID IVAŠOV: FORMIRANjE KOSOVSKE VOJSKE BILO BI POGUBNA GREŠKA

Predlog da se povučemo sa KiM je mogao da da neznalica ili izdajica To...

Predlog da se povučemo sa KiM je mogao da da neznalica ili izdajica

To što Hašim Tači sve češće poručuje da će oni uskoro dobiti kosovsku vojsku ništa ne znači, jer o tome ne odlučuju u Prištini. Hoće li Zapad dopustiti da Kosovo dobije armiju zavisi od toga može li se onaj trezveniji deo Evrope suprotstaviti Amerikancima. A ja znam da jedan broj evropskih država ne želi da Kosovo dobije vojsku. Mnogi političari u Evropi su svesni da bi kosovska armija zapravo bila muslimanska vojska. Videćemo hoće li Evropljani opet popustiti Americi. Vašington je daravao Albancima državu tako što je oteo teritoriju Srbiji i može im omogućiti da dobiju i vojsku – rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Novosti dr Leonid Grigorjevič Ivašov (74), najpoznatiji ruski geopolitičar, profesor na Moskovskom institutu međunarodnih odnosa, gde se školuju ruski diplomati.

Ivašov, koji je bio načelnik Glavne uprave međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane Rusije, podseća da su priče o teroru Beograda nad Albancima bile u funkciji satanizacije Srba.

Zapadni političari koji su sišli sa scene priznaju grešku sa Kosovom?
— Trebalo je da misle na vreme, kasno je pravdati se kad su napravili nepravdu Srbima. Neka sada zapadna Evropa ne ponovi grešku i dozvole stvaranje kosovske armije. Već sada su Albanci sa Kosova umešani u terorističke akcije, trgovinu drogom i belim robljem. Ako Evropa napravi grešku, gorko će se sećati dana kad su priznali nezavisno Kosovo i njihovu vojsku.

Zašto je 2003. bilo odlučeno da 650 ruskih vojnika i oficira napusti Kosovo?
— Smatrao sam tada, a mislim i sada da je to bila velika greška. Predlog da se povučemo sa KiM je mogao da da neznalica ili izdajica. Ne samo da se nismo trebali povući, nego je Rusija na Balkanu morala da sačuva i polako poveća svoj kontingent zbog strateških ciljeva.

Igor Ivanov je govorio da odlazak ruskih mirotvoraca iz BiH i Kosova ne znači „odlazak Rusije sa Balkana, jer će Moskva sarađivati sa OEBS-om i drugim strukturama“.
— Od toga što su poverovali Amerikancima imali smo samo štetu. Kakve su greške napravljene, vidi se danas. Ali, to pokazuje da pouke iz istorije nisu bile naučene. U priče da će NATO održati obećanje mogle su poverovati samo neznalice. A naivnost ili neznanje, pa i naklonjenost Vašingtonu, bili su očigledni.

Zapad je predsednika Sirije Asada optuživao za krvoproliće, kao nekada Miloševića na Kosovu, a kasnije se ispostavilo da je to sve režirano?
— Ponavlja se isti scenario. Kakva je uteha što su kasnije priznali eksperti da Srbi nisu napravili masakar Albanaca u Račku. Jugoslavija više ne postoji. Setimo se američkih laži i provokacija u Iraku na red je na kraju došla Sirija.

Vi ste bili u Hagu kao svedok na suđenju Miloševiću?
— Sud u Hagu je farsa. Oni su unapred Srbe odredili kao glavne krivce. Video sam kako su se blagonaklono odnosili prema Albancima. Od Srba se tražilo da dokazuju nevinost pisanim dokumentima. A dokaze svedoka, među kojima smo bili Jevgenij Primakov i ja, odmah su stavljali pod sumnju. Kad je Primakov svedočio i davao dokaze na osnovu informacija ruske spoljne obaveštajne službe, sud je ignorisao činjenice. Ali su zato prihvatana svedočenja Albanaca koja su bila neverovatna. Sećam se da je kao svedok došao neki Albanac sa majicom na kojoj su bile tri velike rupe navodno od mitraljeza velikog kalibra. Na Miloševićevo pitanje pa kako je ostao onda živ on je odgovorio da ga je spasio Alah.

U Makedoniji je situacija teška. Koja je vaša prognoza?
— Nisam optimista. Albanci će pokušati da iskoriste prvu priliku da ostvare svoje planove.

Uspesi sirijske armije menjaju odnos snaga na Bliskom istoku?
— Pomoć Rusije Asadu je bila sasvim opravdana. Kad sirijska armija zauzme sve veće gradove, teroristi će morati da se povuku i prestanu direktne borbe. Već sada se vidi da će Islamska država preći na terorizam.

Vi ste poznavali Hafiza el Asada, oca sadašnjeg predsednika Bašara Asada?
— Njegovom sinu Bašaru Asadu sam kazao kompletan američki scenario operacije u Siriji. Priče i pretnje Vašingtona oko hemijskog oružja su deo američkog scenarija. Bašaru sam objasnio da su Amerikanci isplanirali četiri etape za Siriju. Ali, nije sve išlo po njihovim željama, pa su se uplašili političkog fijaska. Putin je bio apsolutno u pravu kad je govorio da su pritisci na Asada oko hemijskog oružja bili provokacija. Asad nije imao razloga da koristi hemijsko oružje. Ali, Amerikanci i saveznici su koristili svaku priliku da ga svrgnu.

Američki časopisi često ističu navodne slabosti ruske armije…
— Amerikanci su u velikoj panici, jer su Rusi pokazali da umeju da ratuju na moderan način. Rusko visokoprecizno oružje se pokazalo kao jako efikasno. Njihove ocene nama nisu bitne. Oni su svojevremeno hvalili reforme koje je provodio ministar Serđukov, koje su našoj armiji nanele veliku štetu. Amerikanci sve čine da i dalje budu jedine gazde na svetu, da nema tzv. multipolarnog sveta. Ali, svet se menja i američka hegemonija mora prestati.

Pentagon „pušta“ priče da je kvalitet ruskog oružja loš?
— Pokazalo se kao jako dobro to što je Putin promenio vojnu doktrinu. Mudar je bio potez da modernizuje armiju i da se ulaže više novca u visokoprecizno oružje. Nesporno je da da ruski atomski arsenali garantuju nama bezbednost i niko nas ne sme napasti, jer bi odmah usledio odgovor. Ali, Amerikanci su znatno pre nas počeli da se naoružavaju visokopreciznim oružjem. Bez obzira šta priča u Pentagonu, rat u Siriji je potvrdio kvalitet našeg oružja za kojim je sve veća potražnja.

Sada je jasno da Ukrajina nema šansi da u bližoj budućnosti uđe u NATO. Ali postoji li opasnost da primeni „hrvatski recept“ i napravi blickrig u Donbasu?
— NATO ne prima u svoju organizaciju zemlje koje su u sukobu sa susedima ili imaju unutrašnje konflikte. Od Ukrajine Rusiji ne preti nikakva opasnost, ma koliko se junačio tamošnji predsednik Porošenko. Uzalud hrvatski političari daju savete Kijevu, njihov scenario ne može proći u Donbasu. Preveliki je rizik da Porošenko ponovo krene u rat u Donbasu, jer mu se može dogoditi da izgubi još više teritorije. Ako u bližoj budućnosti ne dođe do normalizacije situacije u Ukrajini, vrlo lako se može dogoditi da dođe do unutrašnjih sukoba pa onda i do raspada te zemlje.

Kakva je vaša prognoza oko Severne Koreje?
— Atomskog rata sigurno neće biti i nema razloga za širenje panike. Moje simpatije su na strani Severne Koreje, jer cene svoju nezavisnost. U Vašingtonu moraju da prestanu da nameću malim narodima svoje standarde. U tom kontekstu se treba gledati i želja Severne Koreje da ima atomsko oružje i rakete kojima bi mogli da gađaji američke ciljeve.

OŠTAR KRITIČAR JELjCINA
Jedan od najžešćih kritičara predsednika Jeljcina bio je upravo general Ivašov.

— Posle 1991. Boris Jeljcin i njegovo okruženje priznali su da su pobeđeni u Hladnom ratu. Posle raspada SSSR Amerikanci su se ponašali kao pobednici i slali su brojne savetnike u Rusiju, pa su tako stvorili svoju agenturu u vlasti. Pomagali su svojim pristalicama da zauzmu vodeće uloge u ruskim medijima. Ali dolaskom Putina, mnogo toga se nabolje promenilo.

ISKRENO VOLIM SRBE
U septembru 2013. tadašnji predsednik Nikolić je na predlog srpskih generala odlikovao generala Ivašova medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“. Na dodeli odlikovanja u našoj ambasadi u Moskvi Ivašov je rekao da ga je nagrada obradovala.
— Za to odlikovanje predložili su me moji srpski prijatelji sa kojima sam blisko sarađivao u borbi da se sačuva teritorijalni integritet Srbije. Iskreno volim Srbe.

Autor Branko Vlahović

Izvor Večernje novosti, 16. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u