SPUŠTANjE ZAVESE NA AMERIČKI VEK

VEJN MEDSEN Trampova era će se percipirati i kao vreme u kome je izostanak...

VEJN MEDSEN

Trampova era će se percipirati i kao vreme u kome je izostanak američkog liderstva odveo svet u nihilizam i nasilje

Istorija će pokazati da su SAD – više od decenije pošto su ih fanatični neokonzervativni jastrebova rata uvukli u skupe i nepromišljene sukobe u Avganistanu i Iraku – dočekale da se zavesa spusti na posthladnoratovski „američki svet“. Inauguracija Donalda Trampa, koji više liči na rimske imperatore Kaligulu i Nerona nego na američkog državnika, ubrzala je finalnu fazu koju je Pax Americana odigrala.

Lukavi svetski lideri koriste disfunkcionalnost američke spoljne politike kako bi progurali svoju agendu, dok je Amerika preokupirana time koga državni sekretar Reks Tilerson naziva moronom, koga je predsednik senatskog komiteta za spoljne poslove Bob Korker nazvao detetom kome treba celodnevna pažnja odraslih, a Severna Koreja senilnom osobom u Ovalnom kabinetu. Poslednje poglavlje američkog veka i odsustvo Amerike iz formatiranja geopolitičke mape sveta omogućilo je problematičnim liderima – kao što su turski predsednik Redžep Taip Erdogan, severnokorejski lider Kim Džong Un, španski premijer Marijano Rahoj, saudijski kralj Salman i marokanski kralj Mohamed VI – da dobiju na samopouzdanju i pokušaju da sprovedu svoje zamisli.

Tramp je spoljnopolitičko odlučivanje na Bliskom istoku prebacio na Izrael, sa Saudijcima i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao izraelskim potrčkom. Prva indicija da će Tramp politiku na Bliskom istoku prepustiti Izraelu bila je imenovanje antipalestinskog cioniste Dejvida Fridmana za američkog ambasadora u toj zemlji. Ta odluka je praćena Trampovim imenovanjem svog zeta, prolikudovskog Džareda Kušnera, kao specijalnog izaslanika za Bliski istok. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, inače blizak prijatelj porodice Tramp još od 80-tih godina, iskoristio je slabost Stejt departmenta kako bi anektirao još zemlje na Zapadnoj Obali, koju Izrael drži pod okupacijom, i time prekršio više rezolucija Saveta bezbednosti UN. Netanijahu je takođe blizak prijatelj sa Džaredom Kušnerom i njegovim ocem Čarlsom Kušnerom.

PREDAJA BLISKOG ISTOKA IZRAELU
Za samo nekoliko dana Tramp je proveo nekoliko odluka koje nisu u američkom interesu, ali su donesene pod pritiskom Netanijahua. To su bili povlačenje SAD iz Uneska, zato što Tramp ovu organizaciju vidi kao potpuno antiizraelsku, i njegovo protivljenje zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu koji se odnosi na iranski nuklearni program. Pre toga Tramp je ukinuo američko učešće u Pariskom klimatskom sporazumu, učinivši SAD jedinom zemljom na svetu koja je to učinila.

Sumrak američkog uticaja u svetu učinio je da je nekolicina svetskih lidera počela da se ili direktno suprotstavlja SAD ili da otvoreno krše regionalne ili međunarodne dogovore. Tramp, koji i sam poziva na povlačenje iz trgovinskih sporazuma, šalje negativan primer drugim liderima.

Možda nema lidera koji je ostvario veću prednost u američkom spoljnopolitičkom i vojnom haosu od turskog predsednika Erdogana. Prošle godine Erdoganova diktatorska vlast uhapsila je protestantskog pastora Endrjua Bransona pod optužbom da je umešan u takozvanu „Fetulahovu terorističku organizaciju“ i pokušaj puča protiv Erdogana 2016. godine. Erdogan je pokušao da razmeni Bransona za Gulena, milijardera i klerika koji je dobio politički azil u Pensilvaniji. Pošto Erdoganov zahtev nije upalio, uzeo je drugog taoca Metina Topuza, Turčina zaposlenog u američkom generalnom konzulatu u Istanbulu. Nezadovoljan američkom pasivnošću u slučaju Gulen, Erdogan je uhapsio i drugog zaposlenog u konzulatu, zajedno sa ženom i detetom.

Amerikanci su odgovorili suspenzijom izdavanja svih neimigrantskih viza turskim državljanima, a Erdogan je naredio turskim vlastima da učine isto. Pored toga, on je navodno naredio hapšenje šestoro tursko-američkih građana pod istim izmišljenim optužbama o umešanosti u pokušaj puča.

linkolnspomenikKim Džong Unov režim u Severnoj Koreji ušao je u verbalni rat sa Trampom pošto ga je Tramp u tvitovima nazvao „raketašem“. Severna Koreja ima u vidu odnos Trampa prema nuklearnom sporazumu sa Iranom i nema nameru da postiže nuklearni sporazum sa nekim sa kim bilo kakav dogovor nije vredan ni papira na kome je napisan. Takođe je vredno pomenuti da je Severna Koreja potpisnica Pariskog klimatskog sporazuma, koga se Tramp odrekao.

Slični lomovi pojavljuju se širom sveta zbog vašingtonske preokupacije predsednikom koji je čak i od strane najbližih savetnika za vojna pitanja i nacionalnu bezbednost percipiran kao suviše mentalno nestabilan da bi raspolagao kodovima za lansiranje nuklearnih raketa. Ohrabrena obećanjima delova Trampove administracije da će im poslati smrtonosno oružje, Ukrajina se povukla iz Normandijskog kvarteta i Minskog sporazuma između Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke o prestanku neprijateljstava na istoku te zemlje. Pošto se uverio da Tramp međunarodne sporazume tretira kao toalet papir, ukrajinski predsednik Porošenko, koji upravlja kleptokratijom sačinjenom od bogatih Ukrajinaca povezanih sa Trampovim i Kušnerovim kriminalnim organizacijama, ne vidi ni jedan razlog da se pridržava sporazuma postignutih sa Rusima.

VIŠE NIKO NE SLUŠA AMERIKU
Iako je Evropski sud pravde prošle godine doneo odluku da Maroko ne sme da pripaja spornu teritoriju Zapadne Sahare koju je 40 država priznalo kao nezavisnu državu, Maroko se ne pridržava toga i organizovaće referendum na toj teritoriji. Dok Tramp poručuje UN da je to primer lošeg upravljanja, marokanski kralj je ohrabren da ne poštuje rezolucije UN o tom pitanju.

Uzevši primer Kralja Mohameda, skandal-majstor i premijer Papua Nove Gvineje Piter O’Nil ne želi da provede referendum o nezavisnosti Bugejnvila pre 2020. godine. Pomenuti referendum je garantovan Bugejnvilskim mirovnim sporazumom iz 2001. godine pod okriljem UN. Prema sporazumu, ako bi referendumom tako bilo odlučeno, Papua Nova Gvineja bi morala da prizna nezavisnost Bugejnvila.

Fransuski predsednik Emanuel Makron takođe daje signale da je spreman da prekrši Numea sporazum iz 1998, koji predviđa referendum o nezavisnosti ove južnopacifičke kolonije, i to pre novembra 2018. godine. Čini se da Francuska teži da se što više ljudi iz nje doseljava u Novu Kaledoniju kako bi se na referendumu ostvarila prednost i osigurao glas za opciju „ne“.

Španski premijer Marijano Rahoj, politički naslednik fašističkog diktatora Franciska Franka, preti da će uvesti direktnu upravu nad Katalonijom koja pokušava secesiju, i to uz prećutnu podršku EU. Ovakav potez će ukinuti katalonske samoupravne institucije, što je povratak Frankovoj politici prema tom regionu.

Saudijska Arabija je uz Trampovo ohrabrenje provela ekonomski i transportni bojkot Katara, koji je prekršio nekoliko međunarodnih sporazuma, uključujući i Povelju UN. Saudijci su čak razmišljali o obaranju džambo-džeta katarskog avioprevoznika pod izgovorom da je povredio saudijski vazdušni prostor. Katarsku krizu zapravo su pokrenuli Ujedinjeni Arapski Emirati, hakovanjem katarske novinske agencije i ubacivanjem citata u kome katarski emir kritikuje saudijskog kralja. Kasnije je otkriveno da je u hakovanje umešan Izrael preko jedne svoje lobističke organizacije u Vašingtonu – neokonzervativne Fondacije za odbranu demokratije. Saudijci su pritisnuli maleni Džibuti na rogu Afrike da protera 500 katarskih mirotvoraca, koji nadgledaju granicu između Džibutija i Eritreje. Oni su takođe potpuno ignorisali izveštaj UN o genocidu koji su koalicione snage počinile nad jemenskom decom. 

Izigravanje postignutih sporazuma širom sveta ide ruku pod ruku sa američkom preokupacijom nestabilnim predsednikom i njegovim obezvređivanjem dogovora. Trampove unilateralne akcije usmerene protiv Uneska, nuklearnog sporazuma sa Iranom i Pariskog klimatskog sporazuma prate slične aktivnosti drugih država.

Norveška, ohrabrena antiruskom ratnom retorikom bivšeg premijera Jensa Stoltenberga, krši odredbe sporazuma o Svalbardu. Sporazum garantuje slobodan međunarodni pristup ovom arktičkom arhipelagu. Međutim, suprotno njegovim odredbama, Norveška je uvela svoje vizne propise na ostrva sa ciljem da se spreče Rusi u pokušaju da dođu na njih.

usarmy09Istog trenutka kad je Tramp položio zakletvu, nove i zamrznute krizne tačke širom sveta zapalile su se, od Gibraltarske stene i afričkog Kaprivi pojasa, do granice Sikima i Tibeta i ostrva Sokotra u Arabijskom moru. Ako Tramp zagazi u dalje ludilo, mnoga od ovih mesta će se pretvoriti u konflikte. Trampova era će se u istorijskim knjigama percipirati ne samo kao kraj „američkog veka“ već i kao vreme u kome je izostanak američkog liderstva i međunarodnog angažmana odveo svet u nihilizam upravljan nasiljem.

Preveo IVAN RISTIĆ

 

Strategic Culture Foundation

Svet
Pratite nas na YouTube-u