DODIK: OPOZICIJA ĆE BLOKIRATI INSTITUCIJE RS

Srpska neće prihvatiti nikakvu „mjeru eventualne odmazde“ jer ima pravo na svoj stav Predsjednik...

Srpska neće prihvatiti nikakvu „mjeru eventualne odmazde“ jer ima pravo na svoj stav

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će opozicija dobiti pet miliona KM ako uspije sa kontinuiranim aktivnostima rušenja institucija Srpske do narednih izbora, te da je to navedeno u informaciji koju je dobio od najrelevantnijih obavještajnih institucija regiona.

Dodik je rekao da je jedan od ciljeva koji je naveden u toj informaciji upravo ono što je tražio lider SDS-a Vukota Govedarica – raspuštanje Narodne skupštine Republike Srpske i da se pošalje vijest da ne funkcionišu institucije Srpske. Podsjetio da je i ranije ukazivao na informacije obavještajne zajednice iz regiona koje se odnose na plansko djelovanje opozicije.

On je upitao zašto predstavnici SDS-a nisu blokirali radni sto u Predstavničkom domu parlamenta BiH i protestovali zbog sramne odluke Suda BiH u slučaju ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića. Naglasio je da opozicija ima pravo da izabere način djelovanja, te da je vlast postupila dostojanstveno i politički hrabro kada je nastavila zasjedanje, iako je mogla narediti da predstavnici opozicije zbog nedoličnog ponašanja budu udaljeni iz zgrade parlamenta.

Kaže da je jasno ko je dao nalog opoziciji kako treba da se ponaša, jer je američka ambasada odmah reagovala. Predsjednik Srpske smatra da bi ambasador SAD u BiH Morin Kormak konačno trebalo da prestane da se miješa u unutrašnje stvari u Republici Srpskoj, jer u Srpskoj „niko nije naivan, ni glup, niti se plaši nje“. On je ponovio da Srpska poruku Kormakove tumači na način da Republika Srpska ne smije imati svoj stav, te ocijenio da od „recidiva bivše američke administracije“ dolaze podsticaji opoziciji za takvo djelovanje koje se moglo vidjeti i u mnogim drugim zemljama.

Nakon usvajanja Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je ponovio da je najvažnija vijest to da je skupština održala sjednicu i usvojila rezoluciju. Precizirao je da Srpska nije rekla da BiH ne treba da odlučuje o NATO integracijama, već je samo donijela svoj stav o tom pitanju, stav koji važi za Republiku Srpsku i za njene predstavnike u svim institucijama koje o tome odlučuju. Dodik je rekao i da je poznato da HDZ, SDA, SDP zagovaraju politiku ulaska u NATO, a Srpska politiku neulaska, te da niko nije rekao da se ovo pitanje neće naći pred nadležnim institucijama na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, Srpska neće prihvatiti nikakvu „mjeru eventualne odmazde“ bilo koga iz međunarodne zajednice, jer ima pravo na svoj stav.

„Ne sporimo da se na jedan način u nekom vremenu o tome odlučuje na nivou BiH, nismo mi glupi da to ne znamo. Ali, ovo je naš stav, imamo pravo na stav, a kada imate stav imate i državu. Ova država ima svoj stav, ova država se zove Republika Srpska“, naglasio je Dodik. On je rekao da BiH nije trebalo da bude stvorena, da je to propala država, najviše zahvaljujući strancima.

„BiH će se raspasti jednog dana na tih način. Republika Srpska sve što radi radi da dočeka to vrijeme i da pokaže da može sama da egzistira, da ima samostalnu teritoriju, Vladu kojoj narod vjeruje, budžet, institucije koje funkcionišu“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je Srpska jedina koja bi mogla trenutno da nastavi da živi sama, što ne bi mogle ni BiH, ni Federacija BiH, osim eventualno par kantona.

Izvor RTRS, 19. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u