VAŠINGTON ZABRANjUJE SRBIJI DA DEMINIRA SIRIJU

DANIJEL MEKADAMS Uznemirujuće je da su SAD čvrste da da ne dozvole srpskim deminerima...

DANIJEL MEKADAMS

Uznemirujuće je da su SAD čvrste da da ne dozvole srpskim deminerima da učestvuju u obezbeđivanju povratka sirijskih civila

Ovo bi mogao da bude jedan od najokrutnijih i najciničnijih poteza Vašingtona u već dovoljno mračnom poglavlju „promene režima“ u Siriji. Citirajući izvore iz američke ambasade u Beogradu, srpski mediji su izvestili da su Amerikanci tražili i dobili garancije od srpske vlade i vojske da srpski stručnjaci za deminiranje neće biti upućeni u Siriju da pomognu u uklanjanju eksplozivnih naprava koje je za sobom ostavila ISIS.

Povlačenje ISIS nastavlja se, a civili čiji su životi prekinuti zbog ekstremista ISIS, Al Kaide i drugih grupa počinju da se vraćaju svojim kućama. Prema podacima UN, više od 600.000 Sirijaca vratilo se na područja koja je oslobodila sirijska vlada uz pomoć Rusije i Irana.

Međutim, ovo je tačka na kojoj tragični problemi tek počinju. Kako je Ekonomist izvestio ranije ove godine, radost povratka na mesta odakle je eliminisano zlo ISIS može veoma brzo da bude sasečena u korenu zbog onoga što su teroristi ostavili za sobom.

STRAŠNA IRONIJA SUDBINE
„Prva eksplozija ubila je našeg komšiju i njegovu svastiku kada su ušli u svoju kuću“, kaže Ali Husein Omari, bivši borac iz grada. „Tri dana kasnije još jedna mina ubila je mog rođaka. Noga njegove 11-godišnje ćerke morala je da bude amputirana a njihova kuća je uništena. Nedelju dana kasnije eksplodirala je mina postavljena u drvo masline kada je moj komšija takođe izgubio nogu“.

Strašna ironija sudbine htela je da ti ljudi prežive nalet pljačkaških terorista, da bi zatim bili razneseni na komade onim što su oni ostavili iza sebe. Zbog toga je još više uznemirujuća činjenica da je američka vlada toliko čvrsta u nastojanjima da ne dozvoli srpskim deminerima, koje su oni obučavali, da učestvuju u obezbeđivanju sigurnog povratka sirijskih civila svojim kućama.

demineri03Sukob između američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota i srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina počeo je kada je srpska strana saopštila da će srpske snage učestvovati u deminiranju Sirije u koordinaciji sa Rusima. Portparol američke ambasade Erik Hejden podsetio je svoje srpske saveznike da „je američka vlada obezbedila značajne donacije u novcu, opremi i obuci da pomogne srpskoj vojsci da se oslobodi mina zaostalih iz rata i da pomogne da Srbija postane sigurnije mesto. Zbog toga smo u prethodnih 15 godina obezbedili više od 20 miliona dolara za deminiranje u Srbiji. Tokom naše poslednje velike zajedničke vojne vežbe 17. aprila američka vlada je Srbiji donirala oko 450.000 dolara u medicinskoj opremi i opremi za deminiranje u svrhu podizanja kapaciteta srpske vojske“.

Drugim rečima rečeno, „mi smo finansirali vašu obuku za operacije deminiranja i bilo bi vam bolje da odustanete od planova asistiranja u deminiranju Sirije ako i dalje želite da dobijate novac od nas“.

ŽRTVE AMERIČKOG HLADNOG RATA 2.0
Vašingtonska zabrinutost zbog srpskog učešća u deminiranju Sirije, prema medijskim napisima, podgrejana je iz Beograda. Hejden dalje ističe:

„Ruski medijski izveštaji ističu da će demineri iz Srbije u Siriji biti raspoređeni zajedno sa ruskim snagama. U poslednjih šest meseci u mnogim razgovorima koje smo vodili sa vrhom Ministarstva odbrane i Generalštaba, američka vlada je u nekoliko navrata dobila uveravanja da su ove priče netačne i da je cilj naših bilateralnih treninga da se pripadnici srpske vojske osposobe da očiste bivši vojni aerodrom kod Sjenice i vrate ga u upotrebu“.

Amerikanci su istakli i „da je plan da se sledeće godine nastavi ojačavanje kapaciteta srpske vojske u okviru ovog projekta“.

demineri01Sirijska deca i nedužni civili, žrtve ISIS i drugih terorističkih formacija, verovatno podržavanih od strane Amerikanaca, nastaviće da ginu i budu ranjavani? Šteta za njih. Više nedužnih će izginuti u ime aktuelne psihoze američkog Hladnog rata 2.0.

Preveo IVAN RISTIĆ

 
Ron Paul Institute for Peace and Prosperity

Politika
Pratite nas na YouTube-u