ISTRA ZAHTEVA AUTONOMIJU?

Italijanski model referenduma dobar je za hrvatske regione u kojima su aktivni pokreti za...

Italijanski model referenduma dobar je za hrvatske regione u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom

Hrvatski evroparlamentarac i bivši istarski župan Ivan Jakovčić ponovio stav da bi se u Evropi i u Hrvatskoj moglo razgovarati o budućnosti decentralizacije.

On je dodao da hrvatski Ustav poznaje reč autonomija, što, kako je rekao, znači samouprava. U telefonskoj izjavi za HRT iz Strazbura Jakovčić je rekao da bi Hrvatska morala autonomiji ili upravi da da konkretan sadržaj.

„Gradovi još i imaju nekakav sadržaj, ali županije nemaju nikakav sadržaj, ovakve kakve jesu, pitanje je jesu li nam uopšte potrebne“, zapitao je Jakovčić koji je ovu temu započeo nakon referenduma o dobijanju veće regionalne autonomije u italijanskoj Lombardiji i Venetu.

„Moramo dati sadržaj regionalnoj odnosnoj područnoj samoupravi. Sadržaj se može uneti u zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Jesu li građani u Međumurju, Dubrovniku, Zadru, Osijeku zadovoljni s ovlašćenjima koje imaju njihove županije“, zapitao je. Njihove županije, istakao je, ne mogu ništa napraviti, a možda ipak neki građani misle da je ovako odlično.

„Ako je ovako odlično, onda neka ostane ovako, ali ja mislim da postoji jedan deo građana koji misli da ovako nije dobro i utoliko mislim da je dobro da raspravljamo o demokratskom načinu izlaska iz ove situacije, da decentralizujemo zemlju, a ako postoji spor oko decentralizacije zemlje, možemo pitati građane šta misle. U tim okvirima bi hteo da nađemo rešenje“, rekao je Jakovčić.

Jakovčić se i juče bavio razmišljanje da bi Hrvatska mogla da sprovede referendum o većoj regionalnoj autonomiji Istre po modelu referenduma sprovedenih u Lombardiji i Venetu.

Index.hr je preneo da to razmišljanje ima posebnu težinu kad dolazi iz usta predstavnika Istre, županije i nesuđene regije, koja se već godinama najglasnije zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju zemlje.

Jakovčić je, naime, rekao da referendumi sprovedeni u Italiji mogu biti dobar evropski model koji omogućava građanima koji žele veću regionalnu autonomiju da se o tome izjasne.

„Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, osim Istre tu su i neke druge regije, u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom. Pitajmo građane žele li, ili ne, veću autonomiju svojih regija“, predlaže Jakovčić.

Jasno je da je Istra prva koja bi ovako nešto sprovela, smatra ovaj portal. Jakovčić je siguran, kaže da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana. Istarski političari već godina traže veću autonomiju, a hoće li poći putem referenduma, ostaje da se vidi.

Nije tajna da istarski političari već godinama traže veću autonomiju, no stidljiva najava mogućeg referenduma, koja dolazi iz usta predstavnika IDS-a, zapravo je „velik korak u tom smeru“.

Portal podseća da se o ovoj problematici raspravljalo pre mesec dana, baš povodom nelegalnog katalonskog referenduma. Tada je Jakovčić rekao da postoje ljudi koji žele da vide nezavisnu Istru, ali da on nije među njima, ali je istakao i da je Hrvatska nakon Grčke najcentraliziranija država EU-a. „A ima tako prirodne i poznate regije: Istra, Dalmacija i Slavonija te Zagreb uz središnu Hrvatsku.

Index ukazuje da ni mesec dana kasnije, Jakovčić poziva na referendume i dodaje da će biti zanimljivo videti kako će na to reagovati HDZ-ova vlada koja ne želi ni da čuje za promene koje bi ukinule županije. Napominje se i da Istra svake godine u centralnu kasu uplati 800 miliona kuna.

Izvor Tanjug/B92, 25. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u