PORUKE HOJT JIA ILI ŠTA SE SPREMA SRBIJI

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Hojt Ji je pokazao susretom sa pojedinim opozicionim liderima da su Amerikanci...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Hojt Ji je pokazao susretom sa pojedinim opozicionim liderima da su Amerikanci pronašli favorite za upravljanje Srbijom

U početku nisam, ali sada sve više shvatam Vučićeve najave da će se sledeće godine povući sa mesta predsednika Srpske napredne stranke. Ko zna koji put, dokazao je ispravnost stava Vladike Danila opevanog u Gorskom vijencu velikog Vladike Rada: „Ko na brdu ak’ imalo stoji /više vidi no onaj pod brdom“.

Vučić je, kao neko ko ima pregled situacije na stolu, jasno video da će pritisci sa kojima će se suočiti biti nesnošljivi, te da je suštinska meta posle pacifikovanja Makedonije i prethodno Crne Gore, ni manje ni više nego on. Zapravo, preko njega se gađa Srbija. Bez obzira na to što je u više navrata iskazao nameru za kompromisnim rešenjima, što je prihvatao neretko neprihvatljiv dijalog sa šiptarskim predstavnicima, što je nekada domaću javnost dovodio do toga da počne da ga smatra za nekog ko je preterano popustljiv, sve to nije imalo svrhe. Američki činovnik Brajan Hojt Ji došao je sa jasnom porukom: ili ćete biti naša poslušna kolonija ili smo neprijatelji. Uslovi koje je stavio na talon su baš onakvi kakve je, ubeđen sam, Vučić imao u svojoj glavi kao moguće kada je najavio svoje povlačenje – neprihvatljivi čak i za najgoru banana državu.

IGRANjE NA ZORANU
No hajde da sagledamo kakve nam je to poruke Hojt Ji poslao i šta suštinski Vučića čeka. Krenimo od njegove političke sudbine: nisam preterani optimista. Podrška u narodu koju ima dodatno će narasti i nemam dilemu da će ostati upamćen kao politički lider sa verovatno najvećom mogućom podrškom naroda u istoriji. Ipak, avaj, moja strepnja ide ka tome da će takođe biti upamćen i kao lider koji je sa vlasti otišao uz neviđenu podršku naroda, što će biti bezmalo jedinstven primer u svetu. Njega je na izborima nemoguće srušiti jer je objaktivno njegova popularnost ogromna.

Zato će se birati drugi metodi, najpre preko raznovrsne lepeze pritisaka i ucena prema zemlji, na šta niko ko ima trunku ljudskosti u sebi ne može da bude imun, do najdirektnijih pretnji po njegovu ličnu bezbednost ili bezbednost porodice. Uostalom, nije li Hojt Jieva poruka sa sastanaka koje je imao, a koje su prozapadni mediji jasno nacrtali građanima, bila više nego jasna: susret sa Anom Brnabić je bio nebitan, krajnje protokolaran; sa Vučićem je bio žestok sukob; a sa Zoranom Mihajlović je bilo više nego srdačno.

hojtjizoranaPrevedeno na prost jezik: Vučiću, tebe rušimo; Zorana, ti si naš glavni favorit da vodiš državu. To što se niko ne pita u medijima zbog čega se uopšte Hojt Ji sretao sa Zoranom Mihajlović, odnosno, to što smo prinuđeni da gutamo besmislicu da se sa njom susreo zbog građevinskih dozvola i zlatoveza koji mu je poklonila da okači na zid u svojoj kancelariji, pokazuje samo koliko su prozapadne strukture u Srbiji cenzurisale svako slobodno razmišljanje u srpskim medijima.

KAO GRUEVSKI
Hojt Ji je zapravo pokazao, posebno posle susreta sa pojedinim opozicionim liderima, što je paradoks sam po sebi – jer diplomatska praksa nikada ne dozvoljava da se zvaničnik jedne zemlje u poseti drugoj sastaje sa opozicijom – da su Amerikanci pronašli svoje glavne favorite za upravljanje Srbijom. I, svakako, ne samo to već koji će Srbiju konfrotirati sa Ruskom Federacijom, priznati nezavisnost Kosova, verovatno povesti Srbiju kao članstvu u NATO, prihvatiti reviziju Dejtonskog sporazuma i lagano ukidanje Republike Srpske te prihvatiti još niz suludih zahteva odavno stavljenih pred nas, poput recimo priznanja da su Srbi počinili genocid u Srebrenici.

Elem, da zaključim, nemam ništa protiv izbora 24. decembra, na kojima će se građani izjasniti da li žele da prihvatimo ucene Hojta Jia ili ne, jer, po svemu sudeći, to će nekako biti glavni izazov na tim izborima. Ono što mene plaši je unapred spreman odgovor koji je Hojt Ji preneo opoziciji, a to je da, recimo, bojkotuje izbore ili da ih dovede do besmisla kako bi bili delegitimizovani. Tada kreće urušavanje vlasti i sistema drugim metodama. Uostalom, setite se Makedonije i činjenice da je Gruevski čak u tri navrata nudio termin izbora opoziciji, koja na njih nije pristajala, sve dok pod pritiskom stranog faktora Gruevski nije bio prinuđen da čitav državni aparat i sve medije prepusti opoziciji čak i pre samih izbora. Tek tada, pod krajnje neravnopravnim uslovima po VMRO i Gruevskog, Amerikanci su izbore dozvolili. Ali tada je već bilo jasno da Gruevski ide u prošlost, bez obzira što je i na tim izborima, neravnopravnim zo njega, odneo pobedu.

makedonijaprotest11Nešto slično se, čini mi se, planira i u Srbiji. Neka nam je Bog u pomoć.

Politika
Pratite nas na YouTube-u