ZORANA OPET NAPALA SPC: OD NjIH ME VIŠE NIŠTA NE MOŽE IZNENADITI

„Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, sa druge strane patrijarh...

„Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, sa druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo“

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

Na pitanje novinara, uoči Samita ženskog liderstva, kako komentariše izjave crkvenih velikodostojnika da žene moraju da rađaju da bi obnovile naciju, Mihajlovićeva je rekla da ne veruje da danas ženama treba reći tako nešto.

Mihajlovićeva je reagovala na izjavu patrijarha Irineja, koji je naveo da su „žene dužne da rađaju decu, kako bismo očuvali srpstvo“, ali i na izjavu mitropolita Amfilohija, koji je podigao mnogo prašine izjavom da su „Srpkinje abortusima ubile više dece nego Hitler“.

“Ne može više da me iznenadi… pošto svaki dan me iznenadi ono što mogu da pročitam, a to kažu crkveni velikodostojnici. Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, sa druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo“, kazala je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati.

“Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje, kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima“, poručila je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da treba pustiti žene da misle o svojoj deci i da rađaju decu onda kada one to žele. “Nemojte ih prisiljavati na to, one vode računa i o svojoj porodici i o svojoj državi”, dodala je Mihajlovićeva.

Patrijarh Irinej je na Sajmu knjiga, kako je preneo list Alo, rekao da je dužnost da se „preporuči našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu“.

„Dužni smo da obnovimo naš narod i na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali“, rekao je on.

Amfilohije je pre desetak dana optužio „Srpkinje da su postale čedomorke“.

“One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov božji”, rekao je mitropolit prilikom služenja liturgije u u Pećkoj patrijaršiji.

Izvor Tanjug/B92, 25. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u