VUČIĆEV HOD PO IVICI ŽILETA

Vučić zna da svakim odbijanjem „dobronamernih saveta“ iz Vašingtona rizikuje „narandžastu revolucija“ na srpski...

Vučić zna da svakim odbijanjem „dobronamernih saveta“ iz Vašingtona rizikuje „narandžastu revolucija“ na srpski način

U rasplamsavanju novog hladnog rata Amerika namerava i u Srbiji da otvori front prema Rusiji. Usled te težnje, naša država i predsednik Aleksandar Vučić, kao najjača politička figura, biće pod sve snažnijim pritiskom Vašingtona da raskine bliske veze sa Kremljom, a uz to SAD će i dalje gajiti po nas neprijatna očekivanja kada je reč o Kosovu i Republici Srpskoj.

Kako prenose naši diplomatski izvori, upravo ovako treba tumačiti nastup Hojta Jia, koji je bez rukavica saopštio da Beograd više ne može da sedi na dve stolice i da moramo da poštujemo teritorijalni integritet lažne države Kosovo.

Posle napetog razgovora zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i prvog čoveka Srbije jasno je da je našoj zemlji znatno sužen manevarski prostor i da će Vučić u mesecima koji dolaze morati oprezno da hoda na ivici žileta između Amerike i Rusije.

Uz vrlo neprijatan zahtev da Beograd ne dodeli diplomatski status osoblju Rusko – srpskog humanitarnog centra u Nišu, u danima pred nama pojačavaće se pritisak i da se ovdašnja vlast snažnije založi za očuvanje celovitosti BiH, što bi podrazumevalo obuzdavanje snažnih ambicija Milorada Dodika o nezavisnosti RS.

Iako je Vučić za stolom, kako smo već pisali, argumentovano odbacio Jiove „dobronamerne savete“ oko Kosova, to ga, prema procenama nekih analitičara, nije spaslo od moguće odmazde vašingtonske administracije. Toga je i on svestan, jer zna da svakim odbijanjem ucene rizikuje „narandžastu revolucija“ na srpski način.

Uz to, strateška orijentacija naše zemlje ka EU na mala vrata dobija novog arbitra u liku Amerike, kojoj su od ekonomskih i reformskih rezultata za napredak Srbije mnogo važniji naš odnos sa Prištinom, Rusijom, RS, ali i rezultati istrage o ubistvu braće Bitići i paljenju ambasade.

Poruke Hojta Jia juče je „tumačio“ i donekle ublažio američki ambasador Kajl Skot, koji je ocenio da je razgovor predstavnika SAD i Vučića bio „otvoren i pozitivan“. Rekao je i da nije na njemu da kaže kako je Vučić reagovao na Jiove stavove, ali da smatra da američki zvaničnik nije preterao u svojoj izjavi da Srbija ne može da sedi na dve stolice:

—  Rekao je to kao prijatelj Srbije. Rekao je da mi podržavamo srpski put ka EU, ali da postoje izazovi pred vašom zemljom, da treba da bude većeg napretka po pitanju vladavine prava, slobode medija i što se tiče normalizacije odnosa sa KiM.

Skot je kazao da odnosi Srbije i Rusije nisu problem i da Beograd može da ima dobre odnose sa Moskvom, ali i sa EU, SAD i Kinom:

—  Ji je rekao da zemlja koja hoće da uđe u EU mora tome da bude posvećana 100 odsto i da svojim aktivnostima to pokaže. EU ima zajedničku spoljnu politiku i očekuje da se ta politika sprovodi.

Ambasador je negirao da je pitanje KiM bilo ključno na sastanku Vučića i Jia, kao i da je fokus bio na ruskom centru u Nišu.

Komentarišući poruke američkog zvaničnika, ali i napetost koja prati sastanak održan u utorak, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović ističe da „Srbija ne treba da gubi svoje prijatelje na putu koji je izabrala, a izabrala je evropske integracije“:

—  Zemlja je poštovana onoliko koliko ima prijatelja. Svi su nam potrebni kao prijatelji – i SAD i Rusija i Kina i Britanija i Nemačka. Ali takođe, niko od nas ne može dobiti blagoslov ako nas sklanja sa evropskog puta – kaže za „Novosti“ Mihajlovićeva.

Prašinu koju je podigla poslednja Jiova poseta, uprkos tome što je on i ranije imao slične, često nediplomatske izjave, analitičar Dragomir Anđelković tumači pre svega načinom na koji su saopštene:

—  Sve su to stare poruke, ali skupljene na jednu gomilu i iznete vrlo agresivno. SAD planiraju otvaranje novog fronta prema Rusiji i preko Srbije šalje poruku svim svojim partnerima u Evropi da nikakvo balansiranje više neće biti prihvatljivo. Srbija je zgodna za slanje takve poruke jer ima balansiran odnos sa Amerikom, Rusijom i Kinom. Istovremeno Amerika preti ovdašnjim vlastima nekim „narandžastim“ protestima, a to se može zaključiti i po porukama koje dolaze iz opozicije posle susreta sa Jiom. Srbija ne sme da popusti pred pritiscima jer bi to vodilo novom talasu zahteva.

Jačanje vašingtonskih pritisaka na sličan način tumači i Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije, ali prema njegovom viđenju, oni stižu iz struktura koje je administracija Donalda Trampa nasledila od prethodne:

—  Te strukture žele da potkopaju pokušaje približavanja SAD i Rusije koje bi mogle da dođu do džentlmenskih rešenja za razna žarišta u svetu. Zbog toga im odgovara da Balkan bude seme razdora između Moskve i Vašingtona koje će ometati da do pomirenja dođe. Te iste strukture Trampa su proteklih meseci dovele u defanzivu po mnogim pitanjima.

USKLAĐIVANjE
Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici rekao je da EU očekuje dodatne napore Srbije na usklađivanju spoljne politike sa Unijom:

— Srbija već doprinosi civilnim i vojnim misijama EU za upravljanje krizom, što mi pozdravljamo. Ali očekujemo da se politika Srbije postepeno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU do datuma pristupanja.

TAČIJU OBEĆAO SVEOBUHVATNU PODRŠKU
Zabrinutost zbog toga što još nije došlo do konkretnih koraka u formiranju ZSO na Kosmetu, juče su Brajanu Hojtu Jiu preneli politički predstavnici Srba na KiM, tokom njegove posete Prištini. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i poslanik SL Igor Simić američkom zvaničniku govorili su o životu i problemima Srba na KiM, a upoznali su ga i sa poslednjim slučajevima hapšenja raseljenih Srba. Ji je izrazio očekivanje da će se sprovođenjem svih dogovora iz Brisela otvoriti mogućnost za osnaživanje nastavka dijaloga.

Ji je i prethodno razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, gde je poručio da će SAD nastaviti da „sveobuhvatno podržavaju Kosovo“. Tači mu je zahvalio na „konstantnoj podršci u svim životnim sektorima na Kosovu“.

Izvor Večernje novosti, 26. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u