POČELO JE: BIVŠI ŠEF TRAMPOVOG TIMA OPTUŽEN ZA ZAVERU PROTIV AMERIKE

Prema navodima „Vašington posta“, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa ponudio je da milijarderu...

Prema navodima „Vašington posta“, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsedničkim izborima koji su održani 2016. godine

Bivši šef kampanje Donalda Trampa predao se agentima FBI u okviru istrage o uticaju Rusije na američke izbore i biće optužen za zaveru protiv SAD.

Ipak, u optužnici se ne spominju veze Pola Manaforta sa ruskim vlastima, niti je obuhvaćen period njegove saradnje sa Trampom.

Manafort je prvo veliko ime koje je zvanično obuhvaćeno istragom, a njegova predaja Birou i optužnica prema kojoj se tereti i za proneveru, pranje novca, lažne izjave i druga dela, mogli bi da izazovu potres u Vašingtonu.

Osim Manaforta, agentima FBI se u okviru istrage specijalnog savetnika Roberta Milera o „slučaju Rusija“ predao i bivši Manafortov poslovni saradnik Rik Gejts.

Kako se navodi u papirima koje je objavila agencija AP, njih dvojica su godinama radili kao lobisti i politički konsultanti, a od 2006. do 2015. godine su radili kao „neregistrovani agenti“ za ukrajinske vlasti i političku partiju tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča.

Iako je Janukovič svrgnut 2014. godine, kada je prebegao u Rusiju gde je dobio azil, Manafort i Gejts su nastavili da rade za njegovu, inače prorusku, Partiju regiona.

„Manafort i Gejts su u tom periodu stvorili desetine miliona dolara prihoda, a kako bi sakrili taj novac od američkih vlasti, prali su ga kroz niz korporacija, partnerskih odnosa i računa u SAD i inostranstvu“, navodi se.

Kako piše u optužnici, kroz ofšor račune je prošlo oko 75 miliona dolara, od čega je 18 miliona „oprao“ i potrošio Manafort na „raskošan život“, dok je Gejts na različite račune prebacio oko tri miliona dolara.

Zasad se nigde ne spominje njihova saradnja sa vlastima u Rusiji.

Ubrzo se oglasio i predsednik SAD koji je naveo da su ovo „događaji od pre više godina, pre nego što je Manafort bio deo tima Tramp“.

CNN je proteklog vikenda objavio da već postoje zapečaćene optužnice u istrazi, kao i da su izrađeni „planovi za hapšenja“ prvih lica za koja se sumnja da su umešani u navodno pomaganje Rusiji da utiče na ishod proteklih američkih izbora.

O Manafortu je ranije pisano u kontekstu pomaganja Rusiji, kao o čoveku koji je „nudio informacije poznatom tajkunu Olegu Deripaski“.

Prema navodima „Vašington posta“, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatni razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dve nedelje pre nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters.

„Ako mu je potreban privatni informativni razgovor, možemo to da sredimo“, napisao je Manafort u mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, naveo je „Vašington post“, pozivajući se na osobe upoznate s tom prepiskom.

Manafort (68) je veteran u političkim kampanjama, a radio je i za Džeralda Forda još 1976. godine. Trampov tim je napustio u avgustu 2016. upravo zbog optužbi da je povezan sa proruskom partijom iz Ukrajine.

Izvor B92, 30. oktobar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u