JEDAN SURINAM NE ČINI PROLEĆE. ALI GA NAJAVLjUJE

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Surinam je za nas i najava teškog političkog udara, možda i najjačeg...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Surinam je za nas i najava teškog političkog udara, možda i najjačeg u poslednjih deset godina na Srbiju

Deluje kao nebitno – jer kome je u svetu bitan Surinam – ali povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od ove južnoameričke države za Srbiju predstavlja simbolički veliki korak u daljoj borbi za Kosovo i Metohiju. Surinam je dao municiju kojom možemo da pucamo u nekim budućim pregovorima.

Daje i snagu, jer, ako jedna mala južnoamerička država drži do toga da je priznanje lažne države sa njihove strane bio pogrešan korak, onda zaista nema nijednog razloga da se Srbija odriče svoje teritorije. Ni sada niti bilo kada.

Doduše, Surinam je za vlast Srbije stvorio i određene probleme. Nema dileme da će ovaj gest ukazati na značajno jačanje Srbije u međunarodnim odnosima, te da skandalozni američki pritisci više nemaju toliku snagu koliku su imali ranije. Takođe, nema nikakve dileme ni da će se pritisci sada dodatno zaoštriti. Nedavno je Hojt Brajan Ji to i najavio, što posle gesta Surinama Vučiću i ostalima u vlasti mora da bude više nego jasno da će se dogoditi.

Jednostavno, Srbiji se ne sme dopustiti da dodatno jača, jer je Surinam Rubikon koji nije smeo da bude pređen. Uostalom, ko garantuje da neke druge države takođe neće povući svoja priznanja, što nije nerealno za očekivati, posebno posle svega što se događa u Španiji. Otuda se i može tumačiti Hojt Jieva žurba i presija da Srbija počne da poštuje Kosovo, te da sa njim uspostavlja dobrosusedske odnose.

Očito je da u Vučiću Hojt Ji nema sagovornika koji je spreman tako nešto da prihvati. A, kako vreme teče – a već se događa prvo povlačenje priznanja – vlast u Srbiji će, bar prema viziji Hojt Jia, morati da se menja. Milom ili silom.

Da se takav scenario priprema, saopštio nam je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji nije okolišao u svojoj oceni da zapad Srbiji priprema ni manje ni više nego „Majdan“, uporedivši Hojt Jievu posetu sa onom kada su Viktora Janukoviča u Kijevu opsedali zapadni političari kako bi ga naterali da se odrekne saradnje sa Rusijom. Lavrov je time poslao poruku Vučiću da ga čeka Janukovičeva sudbina, baš zbog toga što je Hojt Jia ispratio iz svoje kancelarije na način na koji Hojt Ji sigurno nije očekivao, ali i zbog toga što nema nameru da zaoštri odnos Srbije prema Rusiji.

Time je zvanični Kremlj bar deklarativno stao iza sadašnje vlasti u Beogradu, s tim što ostaje nejasno dokle su spremni da idu u toj podršci i šta oečekuju zauzvrat. Odnosno: najveća je nepoznanica hoće li Rusija čvrsto stati iza Vučića da ne doživi ono što je doživeo Janukovič.

surinam02Šta god da se dogodi, čekaju nas izuzetno veliki problemi. Surinam jeste naša satisfakcija. Surinam je signal nekih novih vetrova na međunarodnoj političkoj sceni, ali Surinam je dodatno za nas i najava teškog političkog udara, možda i najjačeg u poslednjih deset godina na Srbiju. Vučić će tu morati da igra kao artista na žici ispod koje skaču aligatori, što znači da će svaki korak vezan za potencijalne izbore, pa i promene u vladi, možda i svom povlačenju koje najavljuje, morati deset puta da odmeri pre nego što ga iskorači.

Politika
Pratite nas na YouTube-u