ORBAN PODIŽE ULOG PROTIV SOROSA

ROBERT BRIDž Orban je naložio obaveštajnim agencijama da raskrinkaju inicijative iza kojih stoji Soroš,...

ROBERT BRIDž

Orban je naložio obaveštajnim agencijama da raskrinkaju inicijative iza kojih stoji Soroš,  kao i mađarske državljane koji to podržavaju

Mađarski premijer Viktor Orban podigao je uloge u političkoj borbi sa Džordžom Sorosem, megabogatim finansijerom i filantropom za kojeg se navodi da je upravo donirao 18 milijardi svojoj fondaciji Otvoreno društvo, kontroverznoj nevladinoj organizaciji koja gotovo i da ne krije svoje manipulantsko mešanje u unutrašnju politiku zapadnih prestonica.

Prošle nedelje Orban je u intervjuu za Radio Košut rekao da je naložio obaveštajnim agencijama da raskrinkaju inicijative iza kojih stoji Soroš, među kojima su i otvaranje granica EU za masovnu migraciju, kao i mađarske državljane koji to podržavaju bilo iz Budimpešte ili Brisela.

„Nacionalne obaveštajne agencije trebalo bi da raskrinkaju Soroseve mreže koje nastoje da utiču na Evropu“, rekao je Orban. „Drugo pitanje je ko su Mađari koji učestvuju u ovim procesima odavde, iz Mađarske?“

Prema Orbanu, pojedinci koji su povezani sa Sorosem su članovi Evropskog parlamenta i drugih institucija 28-članog bloka. Orban veruje da ovi zvaničnici ne zastupaju stavove Evropljana, već stavove Soroševe „imperije“, koja radi na stvaranju „Evrope mešovitog stanovništva“.

ORBAN NIJE SAM
Orban je dobar deo svoje političke karijere uložio u ideju da od Mađarske napravi „zonu bez migranata“, idući dotle da je podigao ogradu sa bodljikavom žicom na granici sa Srbijom. Ovakav stav – koji ostaje veoma popularan među njegovim zemljacima – doveo ga je u sukob sa Sorošem, milijarderom rođenim u Mađarskoj koji je u junu rekao da Orban vodi „mafijašku državu“.

Ne bi trebalo naglašavati da Orban nije dobro primio taj komentar, poručivši da se radi o „objavi rata“. „Jedina mreža u Mađarskoj koja funkcioniše na mafijaški i netransparentan način je Soroševa mreža“, naveo je Orban. „Zbog toga moramo insistirati i lično insistiram da u parlamentu donesemo odluku o tome da ovakve organizacije moraju biti transparentne“.

orbansoros01Upravo transparentnost je oblast u kojoj je Otvoreno društvo – koje finansira ogromnu mrežu globalnih organizacija, uključujući i Životi crnaca su važni i Antifu – podbacilo, zbog čega je izloženo raznim vrstama kritike.

Orban ipak nije sam u svojoj borbi protiv ultraliberalne ideologije Sorosa i EU. Zajedno sa Poljskom, Slovačkom i Češkom, visoko konzervativnim hrišćanskim zemljama koje čine takozvanu Višegradsku grupu, Mađarska se suprostavila Briselu povodom krajnje kontroverzne politike dopuštanja milionima migranata – koji uglavnom beže iz ratnih zona na Bliskom istoku i Severnoj Africi za koje je odgovoran Zapad – da neometano ulaze u EU.

Nije preterivanje ako kažemo da je situacija dostigla tačku ključanja i čak ugrozila stabilnost samog evropskog projekta, odnosno EU.

VREME DA EU IZAĐE USUSRET ORBANU
U septembru, nakon što je Evropski sud pravde odbacio žalbe Mađarske i Poljske na prinudno prihvatanje izbeglica iz Grčke i Italije, ministar inostranih poslova Budimpešte Peter Sijarto nazvao je presudu „groznom i neodgovornom“.

„Ova odluka podriva bezbednost i budućnost cele Evrope. Politika je silovala evropsko pravo i evropske vrednosti“, poručio je Sijarto.

Širom Evrope trenutno traje neka vrsta buđenja desničarskih nacionalističkih partija, koje je sredinom oktobra dobilo dodatnu energiju usled euforije zbog pobede Narodne partije u Austriji, stranke desnog centra predvođene Sebastijanom Kurcom (31). Pobeda se pripisuje uznemirenosti mnogih Austrijanaca zbog migrantske politike, koja je opteretila budžet i otvorila vrata potencijalnim teroristima.

Orbanova partija Fides, koja je takođe imala koristi od ovakvih strahova, beleži rast podrške koja trenutno iznosi oko 40 odsto registrovanih birača. Koliko god zvučalo neverovatno, Mađarska bi mogla još više skrenuti udesno budući da se predviđa da će radikalno nacionalistički Jobik na izborima sledeće godine osvojiti drugo mesto.

soroskampanjaMožda je vreme da EU izađe ususret Orbanu negde „blizu granice“ koja sada razdvaja kontinent, kako politički, tako i geografski.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

 

Strategic Culture Faundation

Svet
Pratite nas na YouTube-u