VREME BUĐENjA SPAVAČA: NE DATI RUSIMA IMUNITET

Ako su vatrogasci, onda su vatrogasci, ako nisu, šta jesu, i zašto traže poseban...

Ako su vatrogasci, onda su vatrogasci, ako nisu, šta jesu, i zašto traže poseban status?

Ne znam kako misle funkcioneri u Srpskoj naprednoj stranci kada je reč o tome da li osoblju u Rusko-srpskom centru treba dati diplomatski status, ali ja mislim da ne treba, jer šta će vatrogascima diplomatski status? Ako su vatrogasci, onda su vatrogasci, ako nisu, šta jesu, i zašto traže poseban status?

Tako odgovara Dragan Šormaz, poslanik Srpske napredne stranke, na pitanje Danasa kako su reagovali u SNS-u na njegovu izjavu i stav da Srbija ne bi trebalo da izađe u susret zahtevu Rusije i dodeli poseban status osoblju centra u Nišu.

Šormaz, inače, šef delegacije Narodne skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO, prvi je naprednjak koji je izašao sa jasnim i nedvosmislenim stavom o tome da Rusija pritiska Srbiju i da to ne bi trebalo da radi, ističući u prvi plan upravo centar u Nišu.

Da li ste imali razgovore sa nekim iz stranke nakon izjave da osoblju u Rusko-srpskom centru u Nišu ne bi trebalo dati diplomatski status?
— I ako jesam, to je moja lična stvar. Naša privatna stvar su naši razgovori, a ne nešto što bih iznosio u javnost.

 Da li u SNS postoje funkcioneri koji dele vaša stanovišta po tom pitanju?
— Ne mogu i neću da iznosim javno tuđa mišljenja. Ja sam svoje mišljenje rekao i mislim da je ono dovoljno jasno. Svako ima pravo da kaže šta misli. Mi jesmo i treba da budemo zahvalni Rusiji zato što imamo jedan takav humanitarni centar, ali, s druge strane, očigledno je šta je uloga takvih centara, da pomažu kada se dogode neke prirodne katastrofe. Ali, zamislite da sada vi dajete status njima kao da su vojnici? Šta će im to? Šta su namere onda? Za dodeljivanje diplomatskog statusa humanitarnim centrima nema uporišta ni u međunarodnom pravu. Ja ne znam ni kako su oni to zamislili. Rusija je uostalom imala sve te sporazume sa NATO koje mi imamo – do ukrajinske krize. I ti sporazumi ni dan-danas nisu raskinuti, već su suspendovani. Rusija na dnevnom nivou želi da se oni ponovo ožive. Zašto im onda smeta, ili zašto mi ne možemo isto tako?

Činjenica je da Aleksandar Vučić unazad godinama ne izlazi u susret očekivanjima Rusije i ne dodeljuje poseban status Rusko-srpskom centru u Nišu, iako javno nikada do sada nije rekao da to neće učiniti, ili da hoće.
— Čekajte… Kad to tako kažete, ispada kao da Aleksandar Vučić u ovoj državi odlučuje da li će padati kiša ili ne… Kao da Vučić pušta kišu u Srbiji. Normalno je da se on kao lider najmoćnije i najjače stranke u državi pita, ali nisu sve odluke u njegovim rukama. Postoje nadležne institucije koje o tome danas donose odluke, a sada je to Vlada Srbije. Ja se apsolutno slažem sa Vučićem da mi danas imamo odgovornost da ne vodimo politiku kakva je vođena tokom 90-ih godina. Ne može na nas da više vrše pritisak ni Amerika ni Rusija. Naš strateški cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Šta to znači?
— To znači da onaj koji hoće da nam pomogne da što pre ispunimo kriterijume i približavamo se punopravnom članstvu – taj nam je prijatelj. Onaj koji hoće da nam odmaže na tom putu – pa, taj nam nije prijatelj! Neću da spekulišem ko je ovakav ili onakav, samo kažem da je naš prioritet ulazak u EU i da prijatelje biramo na osnovu tog cilja. Ponoviću, ne znam nijedan humanitarni centar koji ima diplomatski status, ako ga neko hoće, pitam onda ko su zapravo ljudi koji rade tamo.

Mislite na spekulacije da taj centar nema ambicije da bude samo humanitarni već da se pretvori u tajno obaveštajni, špijunski centar?
— Ja znam da su tamo vatrogasci, ne mogu da komentarišem spekulacije. Bila su vrata otvorena skoro za strane diplomate da se uvere u to.

Kakav je vaš stav povodom navoda crnogorskih istražnih organa u procesu koji se vodi zbog pokušaja državnog udara u toj državi, koji tvrde da je Rusija upravo to planirala iz Srbije?
— Ne znam ništa o tome.

Kako komentarišete stavove koalicionog partnera Ivice Dačića, koji direktno lobira da centar dobije taj status?
— On verovatno iznosi svoje mišljenje kao što ja iznosim svoje. Ja se ne slažem sa Dačićem.

Izvor Danas, 01. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u