DODIK: BOSNA ĆE FUNKCIONISATI KADA SE OSLOBODI STRANACA

Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda biće jedinstvena onoliko koliko...

Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda biće jedinstvena onoliko koliko se bude poštovao Ustav po kojem je tako i uređena

Pronalaskom originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma biće konačno stavljena tačka na to pitanje, što i javnost želi, rekao je za Federalnu televiziju BiH predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dejtonski sporazum, koji je uspostavio novi politički sistem i organizaciju BiH i do sada je bio na različite načine urušavan od strane visokih predstavnika i različito primenjivan, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da na njega veliki uticaj ima Srbija, ali je istakao da on i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić o određenim temama imaju različite stavove. Na zajedničkim sastancima, kaže, fokusirani su na projekte koji su od dobrobiti za sve na ovom prostoru, prenosi RTRS.

Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda biće jedinstvena onoliko koliko se bude poštovao Ustav po kojem je tako i uređena, izjavio je Dodik. Tek kada se oslobodi stranaca koji imaju monopol na donošenje odluka o BiH će biti moguće, kaže, govoriti kao o zajednici.

Aktuelna vlast u Srpskoj, ističe Dodik, vodi racionalnu politiku u kojoj ne ulazi u avanture i kojom nastoji obezbediti maksimalnu dobit za RS. Zbog toga je, ističe, odlučeno da se pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu, istitucijama koje su, kako kaže, izraz nasilja visokog predstavnika, ponovo stavi pred narodne poslanike. Bez opšteg konsenzusa, smatra, referendum ne može biti sproveden.

Na pitanje o NATO-u i Oružanim snagama BiH Dodik je odgovorio da je odluka o vojnoj neutralnosti, donesena u parlamentu Srpske, obavezujuća za predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama, ali i da Oružane snage nemaju svrhu te da ih treba ukinuti.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 3. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u