OPOZICIJA OSUDILA IZJAVU ČEPURINA

Šutanovac u istupanju Čepurina vidi još jednu podelu na „izdajnike“ i „patriote“ Srbija ne...

Šutanovac u istupanju Čepurina vidi još jednu podelu na „izdajnike“ i „patriote“

Srbija ne planira da postane ruska gubernija, Moskva nas „pritiska“ i hoće da nas odvrati od EU, država konačno mora da se opredeli za put ka Briselu.

Ovako su danas reagovali lideri opozicionih stranaka na oštre kritike ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina da su na sastanku sa američkim zvaničnikom Hojtom Jiom ćutali na „antisrpske stavove“ izlaslanika iz Vašingtona.

Predsednik DS Dragan Šutanovac rekao je, za Novosti, da su „optužbe za antisrpstvo već viđene i da ne mogu da donesu ništa dobro“. Šutanovac u istupanju Čepurina vidi još jednu podelu na „izdajnike“ i „patriote“, od onih koje su u prošlosti uvek imale tragične posledice i po Srbiju i po region:

– Dužnost svih odgovornih političara je da, u interesu građana, budu otvoreni za razgovore sa predstavnicima i Istoka i Zapada. Vlada Srbije uveliko pregovara sa EU i vreme je da se jednoznačno opredeli za evropski put, a na tom putu, osim koristi koju će imati građani, zvanična državna politika mora da pokaže privrženost evropskim vrednostima jer je to kamen spoticanja onih koji vode državu ka EU, a u isto vreme bi hteli da završimo u Moskvi.

Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže nam da je „šteta što se ambasador Čepurin poveo za praksom dela srpske politike i rešio da prepričava sastanak na kom nije učestvovao“:

– To mu ne služi na čast. Još je gore ako stvarno veruje u ono što je rekao da je čuo o tom sastanku. Odmah sam saopštio šta sam sa američkim diplomatom pričao, ostalo je da Aleksandar Vučić Srbiji kaže zbog čega je bio prinuđen da govori piskutavim glasom, „za oktavu više“. Za sedam dana nadam se da je uspeo da smisli bolji izgovor od „tetke“ ili „sede dvojica ljudi i jedan da pare trećem“.

Za lidera LDP Čedomira Jovanovića Čepurinova izjava je pretnja Srbiji:

– To je još jedan pritisak Moskve, koja više i ne krije svoje prave namere u odnosu prema našoj zemlji i građanima, a to je da će koristiti sva sredstva da nas odvrati od članstva u EU.

Predsednik LSV Nenad Čanak traži da država reaguje na istupe Čepurina, koje naziva „pozivom na linč“:

– Ambasador Čepurin očigledno nije svestan da Srbija nije planirala i ne planira da postane ruska gubernija, a to što dolazi iz države u kojoj ne postoje elementarne forme demokratskih odnosa, ne znači da može da crta mete na čelu liderima opozicije u Srbiji.

DJB: ISTI MANIR I SA ZAPADA
Sastanku kod Hojta Jia prisustvovali su i Vuk Jeremić, Boris Tadić i Saša Radulović. Iz DjB su poručili da su izjave Čepurina o srpskoj opoziciji neprihvatljive i da je to nedopustivo u diplomatskoj praksi bilo gde u svetu. Međutim, ukazali su i na to da je neprimereno komentarisanje unutrašnjih političkih pitanja manir i zapadnih političara.

„BRATSKI SAVET”
On u saopštenju ističe da se „ne seća kad je neki američki diplomata dolazio u Srbiju, a da nije imao antisrpske stavove“.

„Zato Dveri nisu bile na sastanku sa pomenutim nižerazrednim američkim kurirom“, naveo je Obradović i dodao da je Čepurin prijatelj Srbije, te da zato „njegove reči doživljava, kao dobronamerni i bratski savet na kraju mandata“.

Poslanica skupštine Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je da se ambasador Čepurin poneo „nediplomatski i izašao iz okvira izjava koje treba da daje ambasador“.

Direktorka Centra za evroantlantske studije Jelena Milić šokirana je, kako navodi, istupom ambasadora Rusije i kaže da je posredi ruska manipulacija.

„Ono što je ambasador pokazao je neverovatno mešanje, to nije samo poruka kako navodno nezavisna Srbija treba da se ponaša, koja je na putu ka EU. Šokirana sam činjenicom da ne postoji jača reakcija i države i drugog aktera javnog i političkog života“, rekla je Milićeva.

Urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić, koja je radila intervju sa ambasadorom Čepurinom, smatra da on kao diplomata „može i ne mora to da kaže“.

„Ali, ovde je poenta što su poruke bile uperene protiv Rusije i Rusija na to reaguje, mislim da je to suština. Takve poruke dobijali smo samo kad su Miloševiću pretili da će nas sravniti sa zemljom u vreme bombardovanja”, rekla je Milinčić, citira televizija O2.

Izvor Večernje novosti, 6. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u