SAMOOPREDELjENjE: ZSO JE NOVA REPUBLIKA SRPSKA

Mislim da je priznanje Kosova od strane Srbije neophodan minimum ali i pitanje sa...

Mislim da je priznanje Kosova od strane Srbije neophodan minimum ali i pitanje sa kojim ne treba kasniti, jer se jedino tako stvaraju bolji uslovi za obe zemlje

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je da je dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda doneo mnogo lošeg Kosovu.

„Mi iz pokreta Samoopredeljenje mislimo da je ovaj dijalog proizveo izuzetno mnogo lošeg i opasnosti za Kosovo koje su na kraju kulminirale stvaranjem Zajednica opština sa srpskom većinom, što je praktično jedna Republika Srpska na Kosovu“, kazao je Imeri u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da treba sprovesti parlamentarnu istragu kako se odvijao dijalog.

„Znate da su institucije tzv. Kosova, poslanici i još manje građani informisani kako se odvijao dijalog, koje su bile pozicije Kosova u odnosu na dijalog i kako se došlo do ovih sporazuma, za koje se jasno vidi da su štetni. Ponavljam, sporazumom o ZSO dovodi se u pitanje ustavni poredak Republike“, kazao je Imeri.

On je ocenio da Kosovo ima mnogo veću potrebu za dinamičnijim i demokratskijim unutrašnjim dijalogom i da bi u tom smislu centralne institucije Kosova trebalo da vode dijalog s građanima zemlje, pre svega s manjinskim zajednicama koje žive na Kosovu, posebno sa srpskom manjinom.

Dodao je da je potrebno razgovarati o neophodnosti ekonomskog razvoja i stvaranju mehanizama za ekonomsku i socijalnu dobrobit, ravnopravnost pred zakonom i da je to put integracije u kosovsko društvo.

„Bilo kakav dijalog sa Srbijom, to je dokazano do sada, više dovodi u pitanje Republiku Kosovo i šteti njenoj funkcionalnosti, nego što stvara mogućnost za integraciju i zajednički život“, kazao je predsednik Samoopredeljenja.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu Imeri je kazao da treba videti kuda ide i koji su interesi strana koje vode taj dijalog.

„Mislim da je priznanje Kosova od strane Srbije neophodan minimum ali i pitanje sa kojim ne treba kasniti, jer se jedino tako stvaraju bolji uslovi za obe zemlje. Princip dobrosusedskih odnosa treba da bude princip odnosa država u regionu u kojem živimo i on je moguć samo nakon međusobnog priznanja. Bez međusobnog priznanja, nema susedstva niti dobrosusedskih odnosa“, kazao je Imeri.

Izvor Beta/Večernje novosti, 8. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u