MEKALISTER: O ČLANSTVU SRBIJE ODLUČUJU ZEMLjE EU, A NE VAŠINGTON

On je naglasio da EU očekuje napredak kada je u pitanju usklađivanje srpske spoljne...

On je naglasio da EU očekuje napredak kada je u pitanju usklađivanje srpske spoljne politike sa zajedničkom politikom evropske dvadesteosmorice

I EU i SAD podržavaju Srbiju na putu evrointegracija, ali o samom ulasku u EU jedino odlučuju zemlje-članice Unije, poručio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister. 

„I EU i SAD veoma podržavaju Srbiju u njenim evropskim težnjama. Ipak, da li će se i kada zemlja-kandidat priključiti EU – to je ekskluzivna odluka koju jednoglasno donose zemlje članice EU, prethodno se konsultujući sa Evropskom komisijom i uz dobijeno odobrenje Evropskog parlamenta“, odgovorio je Makalister na pitanje Tanjuga o mogućem uticaju Vašingtona i američkog stava prema Rusiji i Kosovu na proces evrointegracija Srbije.

Izvestilac za Srbiju i član Delegacije EP za saradnju sa SAD Dejvid Makalister je, odgovarajući na pitanje Tanjuga da li se nedavne izjave zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jija, koji je Beogradu poručio da „ne može da sedi na dve stolice“ kada je Rusija u pitanju i da „ne dira u nezavisnost Kosova“, mogu u Briselu protumačiti kao spoljni politički pritisak na zemlju-kandidata, naglasio da EU očekuje napredak kada je u pitanju usklađivanje srpske spoljne politike sa zajedničkom politikom evropske dvadesteosmorice.

„EU sastoji se od 28 zemalja-članica. Neke od njih imaju bliže odnose sa Moskvom u odnosu na druge. Ipak, Rusija je jednostrano promenila granice svog suseda, što je suprotno osnovnim principima na kojima je zasnovana EU i što je i dovelo do zajedničkog odgovora Unije“, kaže Dejvid Makalister.On ponavlja da se i od Srbije u okviru pregovora u Poglavlju 31 očekuje postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.„EU je spremna da zadrži i razvija dijalog sa Srbijom kada se radi o pitanjima spoljne politike i očekuje da vidi napredak u toj oblasti“, zaključio je Dejvid Makalister u izjavi za Tanjug.

Izvor Sputnjik, 9. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u