DA LI ĆE RUSIJA REAGOVATI NA ZAJEDNIČKU VEŽBU SRPSKIH I AMERIČKIH PADOBRANACA?

Interesantno je da Ruska Federacija nikada nije na bilo koji način reagovala na najavu...

Interesantno je da Ruska Federacija nikada nije na bilo koji način reagovala na najavu ili tokom održavanja zajedničkih vežbi srpske vojske i NATO-a

Srpski i američki padobranci će skakati jedni pored drugih tokom zajedničke vežbe, čiji je cilj jačanje vojnih veza sa Srbijom, izjavio je američki general Tod Volters, zadužen za Zajedničku vazduhoplovnu komandu pri NATO–u.Kako Sputnjik saznaje, zajednički manevri srpske i američke vojske počinju u ponedeljak 13. novembra i trajaće do kraja nedelje.

Rojters ocenjuje da bi ovaj potez mogao da izazove protest Moskve i dodaje da je bilo koja aktivnost vezana za NATO u Srbiji „crvena zastava“ za Rusiju, koja brine o ekspanziji NATO–a na bivšem komunističkom istoku.

Pokušavaju li Amerikanci da ovim vežbama, organizovanim pod velom tajne (ministar odbrane Aleksandar Vulin  novinarima nije želeo da otkrije kada se održava) pokažu da je Srbija vezana za NATO, da njihova politika u ovom delu Balkana nije izgubila?

Vojni analitičar Vladimir Bogatirjov za Sputnjik kaže da vežbe nisu neočekivane, jer Srbija razvija partnerske odnose sa NATO–om, ne odustajući od vojne neutralnosti. Međutim, dodaje da je pritisak na Srbiju očigledan, što ima za cilj da spreči razvoj rusko-srpskih odnosa, prevashodno u vojnotehničkoj sferi. „Drugi cilj je stvaranje uslova za postepeni prelazak sa neutralnih odnosa između Srbije i NATO-a ka savezničkim. Ali mislim da aktuelno rukovodstvo u Srbiji, kao i uopšte sadašnja generacija srpskih političara iz psiholoških, istorijskih i drugih razloga nije spremna za tešnju saradnju sa NATO-om. Međutim, ako na vlast dođu oni koji se zovu „mladi pragmatičari“, ne isključujem da će doći do velikog zaokreta. Aktuelna vlast je odlučna da sačuva neutralnost. Drugo je pitanje da li će ono izdržati pritisak, s obzirom na položaj Srbije, koja je sada kao enklava u okruženju zemalja-članica NATO–a“, kaže Bogatirjov.

Čemu tolika pompa oko još jedne vežbe sa zemljom članicom NATO-a, ako Srbija već neko vreme ima saradnju s tim vojnim savezom? I dokle će Srbija morati da objašnjava da je vojno neutralna i da vežba i sa Zapadom i sa Istokom?

General–major u penziji, profesor Vojne akademije Mitar Kovač, kaže da će naša zemlja biti u ovakvom položaju sve dok ne bude pariteta u odnosima prema NATO–u i ODKB–u. „Srbija treba da aktivno deluje i u Beogradu otvori kancelariju ODKB–a, da taj savez ima svog vojnog predstavnika, kao što ga ima NATO. Otvoreno i javno treba da se planiraju aktivnosti na približno isti način i po sadržaju i po obimu. Sve dok ne bude uspostavljen takav model saradnje, NATO će misliti da je Srbija već potpuno u zoni njegovog  interesovanja, pogotovo nakon prijema Crne Gore i promena u Makedoniji u kojima je Zapad obilato učestvovao i pokušava da je uvuče u svoj bezbednosni sistem“, kaže Kovač.

Pompeznu najavu vežbe srpskih i američkih padobranaca, ali i ocenu generala Voltersa da su tenzije na Balkanu i dalje izazov za NATO i američku vojsku – koja, kako kaže, ima odgovarajuće resurse i dijalog, a vreme će pokazati šta će se se desiti – Mitar Kovač ocenjuje kao još jedan pokušaj uvlačenja Srbije u Alijansu.

„Na Zapadu se sve što se desi u saradnji sa Ruskom Federacijom ili državama-članicama ODKB–a prikazuje kao otklon ili bežanje Srbije od utvrđene državne politike učlanjenja u EU. Često joj se postavlja kao uslov da minimizira vojnu saradnju sa Rusijom u budućnosti. Otuda i ove nove aktivnosti, način utvrđivanja održavanja zajedničke vojne vežbe padobranaca sa snagama NATO-a politički se sa Zapada imputira prema Moskvi i prikazuje da NATO ima značajniju kontrolu nego što je nekakav ruski uticaj koji navode da postoji u Srbiji“ kaže naš sagovornik iz Beograda.

Interesantno je da Ruska Federacija nikada nije na bilo koji način reagovala na najavu ili tokom održavanja zajedničkih vežbi srpske vojske i NATO-a. Štaviše, uvek jasno ističe da poštuje vojnu neutralnost Srbije. Ovu činjenicu primećuje i general-major Mitar Kovač.

„Rusija je uvek dovoljno povučena i ne želi da svojim postupkom ili gestom pravi problem Srbiji, dok se sa Zapada i najmanja aktivnost, najmanja neravnoteža prikazuje kao problem, politički problem koji može zasmetati Srbiji u evrointegracijama. Istovremeno, Rusija ima istančanu uviđavnost da ne smeta Srbiji u bilo kom smislu“, kaže Kovač.

On dodaje da će Srbija  pritiske morati da zaustavi u bliskoj budućnosti, kako se ne bi našla u još nepovoljnijem položaju, tako što će saradnju sa NATO-om i Rusijom učiniti potpuno transparentnom, ali i po obimu jednakom, sa istim predstavničkim organima, ali i sa istim statusom osoblja u Srbiji.

Prema najavama iz NATO-a, u vežbi će učestvovati oko sto pripadnika američkog vazduhoplovstva. Nije poznato koliko pripadnika Vojske Srbije učestvuje, a Rojters tvrdi da se vežba izvodi na poziv Vlade Srbije.

Autor Senka Miloš

Izvor Sputnjik, 10. novembar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u